Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 18. 4. 2019.

| Sport

Avanturistički festival u kanjonu Jerme polovinom avgusta

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Kamp traje 5 dana
Kamp traje 5 dana; foto: Igor Đorđević

Planinsko trčanje i biciklizam, sportsko penjanje, joga i kampovanje u prelepom kanjonu reke Jerme, samo su neke od aktivnosti u kojima će moći da se oprobaju ljubitelji prirode, početnici ili ozbiljni sportisti na drugom Avanturističkom festivalu na otvorenom Jerma koji će se ove godine održati od 14. do 18. avgusta.

Festival promoviše zdrave načine života i aktivnosti u prirodi za celu porodicu, poručuju organizatori, te je program prilagođen i roditeljima sa decom. Svež vazduh, neverovatni vidikovci i reka Jerma, razlozi su zbog kojih svi ljubitelji prirode treba da izaberu ovaj festival za svoj odmor.

Program avantura za koje se učesnici mogu odlučiti je raznovrstan i prilagođen početnicima, ali i ozbiljnijim planinarima, trkačima, penjačima i biciklistima. Avanture koje se nalaze u ponudi festivala izvode se u samom srcu kanjona reke Jerme, kao i na okolnim planinama Greben, Vlaška i na planini Ruj - navode organizatori.

Svi oni koji bi želeli da aktivno provedu odmor, moći će da izaberu između više aktivnosti, a 17. avgusta održaće se besplatni "Avanturistički otvoreni dan", gde će svi moći da budu istraživači i avanturisti makar na jedan dan. Aktivni odmor i spavanje u šatorima Aktivni odmor i spavanje u šatorima; foto N. M.

Program obuhvata planinarko-istraživačku turu od Poganovskog manastira do sela Vlasi, radionice sportskog penjanja, joge, sleklajna, mušičarenja za decu i odrasle, ekološko istraživačke avanture sa biolozima i prepoznavanje ptica, leptira i biljaka - navode organizatori.

Poseban deo festivala je rad sa decom, te je za najmlađe obezbeđen poseban program.

Program će ih, pored psihofizičke aktivnosti, podstaknuti da istražuju svoju okolinu, da štite prirodu i razvijaju timski duh i osećaj solidarnosti. Posebno interesantna biće avanturistička trka sa preprekama - poručuju organizatori.

Radionice za najmlađe Radionice za najmlađe; foto: Igor Đorđević Sve aktivnosti na festivalu izvode se prema ekološkim standardima i uslovima nadležnih institucija za zaštitu prirode i upravljanje prirodnim dobrom, dodaju organizatori, a radionice, ture i programe realizuju licencirani vodiči, treneri i instruktori, uz dežurstvo Gorske službe spasavanja Srbije.

Zainteresovani mogu da se prijave za Avanturistički festival do 1. avgusta, na ovom sajtu, a broj učesnika je ograničen na 120 ljudi.

Festival Jerma podržan je od strane Opštine Dimitrovgrad, Grada Pirota, Sportsko- turističkog centra Caribrod, Sportskog saveza Dimitrovgrad, Turističkih organizacija Pirot i Babušnica, JP Srbijašume, kao i od strane Nacionalne Turističke organizacije Srbije.

 

Kompletan program avantura obuhvata sledeće aktivnosti u prirodi:

1. Planinarske eko ture - “Ekstremni grebening” na Greben planini, Avantura do vrha Panica na Vlaškoj planini, šumska staza Poganovski manastir-Vlasi, uspon na Asenovo kale.

2. Planinsko trčanje obuhvata treninge trčanja u prirodi i obilazak vidikovaca i vrhova.

3. Planinski biciklizam – vožnja planinskim stazama i obilazak gotovo napuštenih sela na turi “Seoski MTB”; prolazak kroz tunele gde je nekada prolazio vozić “Ćira” i pored najužeg kanjona u Srbiji “Cedilka” do stenovitog vrha “Asenovo kale”; najveći MTB izazov za iskusne bicikliste je “Ekstremni Ruj” – spust sa vrha Ruj.

4. Sportsko penjanje i abzajl – radionice sportskog penjanja na prirodnoj i veštačkoj steni za decu i odrasle.

5. Radionice joge i sleklajna (hodanje na balansirajućoj traci).

6. Divlje pećinarenje i prolazak kroz kanale neuređene pećine “Vetrena Dupka”.

7. Ekološko–istraživačke radionice sa biolozima i izrada kućica za ptice.

8. Umetničke radionice.

9. Programi za decu - majstorsko stvaralaštvo i pravljenje igračaka od prirodnih materijala, planinarenje, sportsko penjanje, ekološke radionice, domaći Zoo vrt i Avanturistička trka sa preprekama.

10. Kampovanje za sve koji žele da se osete kao pravi avanturisti - preporučujemo porodicama sa decom.

11. Bioskop na otvorenom – odmor nakon aktivnog dana pored logorske vatre uz gledanje filmova o kanjonu reke Jerme i okolini.

Snimci sa prvog festivala

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: