Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:48, 21. 12. 2018.

| Sport

Bela Palanka čuva sećanje na Rajka Mitića

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti

Bela Palanka čuva sećanje na Rajka Mitića

Stadion beogradske Crvene zvezde na kom se ove sezone igrala i Liga šamiona nosi ime prve “Zvezdine zvezde” Rajka Mitića, legendardnog fudbalera i trenera koji je rođen u selu Dol, na par kilometara od Bele Palanke. Pored najvećeg srpskog stadiona, ime jednog od najboljih fudbalera u istoriji Jugoslavije nosi i mnogo manji objekat - stadion u Beloj Palanci, kao i fudbalski klub, čime su Belopalančani pokazali da ne zaboravljaju svoje legende.

Ljubitelji fudbala u Beloj Palanci godinama su bili okupljeni oko opštinskog fudbalskog kluba koji je tokom istorije menjao svoje ime - Fere Albert, Soko, Napredak, USAOJ i Jedinstvo, pod kojim imenom je imao i najveće uspehe.

Klub, koji bi 2020. godine trebalo da slavi 100-godišnjicu postojanja, bio je dugogodišnji standardni član Srpske lige, a posle raznih nesporazuma rukovodstva sa lokalnom samoupravom ostao je da postoji samo na papiru. Njegovo mesto 2016. godine zauzeo je novoformirani klub koji nosi naziv rođenog Belopalančanina Rajka Mitića.

Sada se fudbal u Beloj Palanci nalazi na novom početku, tim se takmiči u Pirotskoj okružnoj ligi, a na polusezoni drži lidersku poziciju sa maksimalnim učinkom i na dobroj putu da obezbedi igranje u višem rangu naredne sezone.

Predsednik kluba i nekadašnji golman Jedinstva i pirotskog Radničkog Miroljub Pešić kaže da postoje svi uslovi da klub napreduje i da mrdne sa najniže tačke. Ekipa koja je jesenji šampion Ekipa koja je jesenji šampion; foto: SC Banjica

Imamo 9 bodova više od drugoplasiranog i sve preduslove da odemo rang više. Naredne godine će se reorganizacijom stvoriti Zona istok gde će nastupati ekipe iz pirotskog, borskog i zaječarskog okruga i nadamo se da ćemo na pravi način predstavljati našu opštinu u mnogo ozbiljnijem takmičenju - kaže Pešić.

Uslovi za rad prevazilaze trenutni rang takmičenja, teren je u odličnom stanju, svlačionice na nivou Superlige, a što je najvažnije postoje i deca koja i dalje hoće da igraju fudbal.

Finansijski smo stabilni, lokalna samouprava je glavni finansijer. Imamo preko 60 dece u mlađim kategorijama, dok je u prvom timu registrovano 25 igrača i većinom su to lokalni momci. Deca ne plaćaju članarinu, obezbeđena im je sva moguća oprema i sa njima rade treneri koji su zaposleni u sportskom centru - objašnjava Pešić.

Sa novim klubom i osnovom igrača iz Bele Palanke, Belopalančani se nadaju da će se vratiti na staze uspeha nekadašnjeg Jedinstva, ali je namera i da se prevaziđu uspesi kluba koji sada postoji samo na papiru.


Spomen-ploča u Rajkovom rodnom selu

Pre nego što će fudbalski klub poneti ime Rajka Mitića, nakon višegodišnje priče da se Belopalančani na neki način oduže velikom fudbaleru, a pogotovo nakon njegove smrti 2008. godine, njegovi zemljaci došli su na ideju da mu postave spomen-ploču u njegovom rodnom selu Dol, koje je napustio tek par godina posle rođenja.

Jedan od inicijatora bio je nekadašnji načelnik policije u Beloj Palanci Dušan Jovanović, koga za nekadašnjeg golgetera Zvezde i reprezentacije vezuje i lična sudbina. Kako kaže, da nije bilo Rajka, ne bi bilo ni njega.

Otac je prilikom oslobađanja Jugoslavije 1945. godine teško ranjen u Bosni, nakon nekoliko premeštanja, sa teškim povredama je prevežen u Beograd. Rajko Mitić je već tada bio poznati fudbaler, angažovao se za mog oca i on je nakon dve operacije preživeo, a posle 2 godine i ja sam rođen - prepričava Jovanović.

Kako Jovanović kaže, nakon odlaska u Beograd, Mitić je retko svraćao u svoj zavičaj, ali nije zaboravio svoje poreklo i pomogao je mnogim Belopalančanima na razne načine.

Spomen-ploča postavljena je preko puta njegove nekadašnje kuće u selu, a postavljanju je prisustvovala i delegacija Crvene zvezde na čelu sa tadašnjim predsednikom Dobrivojem Tanasijevićem i nekadašnjim fudbalerom Vladicom Popovićem - priseća se Jovanović.

Tada je organizovan i 13. susret Dolčana, a događaj je privukao veliki broj ljudi. Tog dana se u selu, koje je izrodilo veći broj visokoobrazovanih ljudi, a koje je bilo poznato po stočarstvu, zidarima, železničara, vunovlačarima i sodadžijama, okupili i oni Dolčani koji su se u svoje selo došli iz raznih krajeva zemlje i inostranstva.


Stadion “Rajko Mitić” otvoren utakmicom Jedinstva i Zvezde

Istog dana je dogovoreno i da se naredne godine ispred stadiona u Beloj Palanci postavi bista sa figurom Rajka Mitića u prirodnoj veličini kada bi se i odigrala i utakmica između beogradksog i belopalanačkog kluba. Identična bista u prirodnoj veličini sada se nalazi ispred stadiona u Beogradu Identična bista u prirodnoj veličini sada se nalazi ispred stadiona u Beogradu; foto: SC Banjica

Pred oko više hiljada ljudi iz Bele Palanke i okoline bista je zvanično otkrivena 27. maja 2010. Otkrivanju spomenika prvoj “Zvezdinoj zvezdi” je opet prisustvovao tadašnji predsednik Zvezde Vladan Lukić, a pored njega bile su i još dve “Zvezdine zvezde” Dragan Džajić i Vladimir Petrović Pižon - priseća se Jovanović.

Odigrana je i utakmica između veterana Jedinstva i Zvezde, kao i utakmice prvih timova ovih klubova. Beogradski tim je nastupio u kombinovanom sastavu, ali to nije umanjilo značajan događaj za Palanku.

Postavljanjem spomenika i stadion Jedinstva je poneo ime Rajko Mitić, 4 godine pre nego što će najveći stadion u Srbiji dobiti isti naziv. Nakon toga, identična bista golgetera iz Dola koju su izradili braća Jeremić iz Beograda, sada se nalazi ispred najvećeg srpskog stadiona.

Tako Belopalančani i selo Dol, koje sada ima svega jedno domaćinstvo i 4 stanovnika, čuvaju sećanje na Rajka Mitića koji će ostati upamćen kao jedan od najboljih fudbalera koje je Jugoslavija ikad iznedrila.


Prva “Zvezdina zvezda”

Rajko Mitić rođen je 19. novembra 1922. godine u selu Dol kod Bele Palanke. Nakon što se njegov otac Vitomir zaposlio na železnici u Beogradu 1924, ubrzo je i porodicu preselio u glavni grad, tako da je Rajko svega nekoliko godina proveo u Beloj Palanci.

Svoju uspešnu fudbalsku karijeru počeo je u dresu Košutnjaka, da bi preko BSK- a došao do, po završetku Drugog svetskog rata, novoformiranog kluba Crvena zvezda čiji je kapiten bio punih 14 sezona tokom kojih je odigrao 522 utakmice sa 272 postignuta gola. Teren stadiona "Rajko Mitić" Teren stadiona "Rajko Mitić"; foto: Lj. F.

Manje je poznato da je simbol Crvene zvezde odigrao i 4 utakmice za ljutog rivala Partizan na turneji tog kluba po Sovjetskom savezu tokom leta 1946. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 59 utakmica, upisavši se 32 puta u strelce.

Kao igrač koji je imao veliki uticaj na Zvezdinu istoriji proglašen je za prvu “Zvezdinu zvezdu”, a to priznanje je ponelo još samo četvorica igrača u istoriji kluba.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Bela Palanka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: