Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:01, 4. 7. 2022.

| Sport

Belgija slavila u ”Čairu”, plasman Srbije na Svetsko prvenstvo sve dalji

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
kosarka, srbija belgija, hala cair, nis, foto jv jelena misic 3
Poraz u Nišu; foto: JV / Jelena Mišić

Nakon poraza od Letonije košarkaška reprezentacija Srbija poražena je u niškom ”Čairu” od selekcije Belgije rezultatom 74:73 (23:21, 15:17, 15:22, 13:21). Tako su izbaranici selektora Svetislava Karija Pešića smanjili šanse za plasman na Svetsko prvenstvo pošto će u drugu faza kvalifikacija preneti svega jednu pobedu.

kosarka, srbija belgija, hala cair, nis, foto jv jelena misic 1 Tri pobede i tri poraza; foto: JV / Jelena Mišić

Utakmica je nastavljena posle sinoćnog odlaganja pri rezultatu 6:3 za Belgijance, a trojkama Vanje Marinkovića srpski tim vrlo brzo došao je do prednosti (10:8). Belgijanci su brzo ispunili bonus, izabranici Svetislava Pešića koristili su to, međutim zahvaljujući dobrim šutem sa distance gosti su na kraju dobili prvi preiod igre rezultatom 23:21.

Belgijskom timu na startu druge četvrtine stao je šut, pa je srpski tim na polovini tog perioda igre stekao prednost od plus 5 (33:28). Nezadovoljan igrom svojih igrača u napadu selektor Dario Gjergja bio je primoran da zatraži i minut odmora.

kosarka, srbija belgija, hala cair, nis, foto jv jelena misic 2 Nije pomogla niška publika; foto: JV / Jelena Mišić

Nekoliko nerealizovanih napada na obe strane, kao i par sudijskih sumnjivih odluka, pa je trener Pešić zaradio tehničku grešku (37:36). Izgubljene lopte Jaramaza i Bjelice omogućile su Belgiji da na 26 sekunde do kraja prvog poluvremena povede sa 38:37, osvajač NBA prstena sa Golden Stejtom bio je polovičan sa linije penala, pa su posle 20 minuta igre timovi bili rezultatski poravnati (38:38).

U istom ritmu kako je završeno prvo, nastavljeno je drugo poluvreme. ”Orlovi” su poentirali trojkama Bjelice i Marinkovića, a agresivnom odbranom posle 5 minuta stižu do prednosti od 6 poena (49:43).

kosarka, srbija belgija, hala cair, nis, foto jv jelena misic 4 Teško nadalje; foto: JV / Jelena Mišić

Veliki broj prekršaja na obe strane isprekidali su treću četvrtinu, pa su timovi uglavnom poentirčai sa slobodnih bacanja. Trojkom Todorovića poenima Avramovića uz energiju sa tribina Srbija treći period završava sa 7 poena prednošću (60:53).

Dejan Todorović je na startu poslednjih 10 minuta pogodio još jednom van linije za tri poena, pa je srpski tim stekao dvocifrenu prednost (63:53). Uporni Belgijanci nisu se predavli, na tri minuta do kraja utakmice prišli na 71:69, a poenima uz dodatno slobodno bacanje Lekomta i poveli sa 72:71.

kosarka, srbija belgija, hala cair, nis, foto jv jelena misic 5 Belgijanci bolji u "Čairu"; foto: JV / Jelena Mišić

Jaramaz je realizovao dva od tri slobodna bacanja (73:72), Lekomt je na drugoj strani poentira iz prodora i kasnije će se ispostaviti doneo pobedu svom timu (74:73). Imali su napda za pobedu srpski košarkaši, ali je poslednji oslikao najbolje dešavanja na terenu.

Slaba organizacija napada, nekoliko puta lopta je jedba spašena, Marinković je pokušao trojkom preko ruke, nije pogodio, pa je usledilo veliko slavlje Belgije.

Porazom su izabranicu Svetislava Pešića sebi dodatno umanjili šanse za plasman na Mundobasket 2023. godine, pošto će u novoformiranu grupu sa Grčkom, Velikom Britanijom i Turskom preneti svega dva boda.

Podsetimo, meč Srbije i Belgije završen je posle dva dana, nakon što je utakmica u nedelju uveče prekinuta posle samo 2 minuta utakmice, pošto se veći deo reflektora ugasio. FIBA je odredila novi termin odigravanja utakmice, Belgijanci su pretili da neće igrati, ali su na kraju ipak pristali i na kraju došli do važne pobede.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci: Srbija - Belgija (21:23, 17:15, 22:15, 13:21)

Dvorana: Čair;

Sudije: Johan Roso (Francuska), Tomas Bizuel (Francuska), Petar Prakš (Mađarska)

Srbija: Petrušev, Dangubić 3, Davidovac 3, Bjelica 12, Marinković 14, Ristić 3, Todorović 6, Uskokokvić, Jaramaz 9, Simanić 5, Avramović 11, Marjanović 7;

Belgija: Lekomt 16, Seron 3, Švatc, Salamu 3, De Zeu 6, Tumba 2, Vanvijn 8, Libert 3, Bako 17, Bratunović, Obašoan 16, Vanderhegen;

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pr

    23:37 // 5. 7. 2022.

    Mislim da je ovo stvarno pokazatelj da ipak ne mozemo ocekivati da nas uvek vade igraci koji, da budemo realni, ako se nekim cudom kvalifikujemo na SP, tamo nece ni igrati. Ipak je potrebno da se malo vise momaka angazuje oko ovoga. Ne pricam sada o Jokicu i Bogdanovicu, ali ipak je potrebna malo jaca i uigranija postavka od ove. Bravo momcima za trud, ali se vidi da nisu uigrani.

  • Razbibriga

    20:04 // 5. 7. 2022.

    Ma ,nije vazno pobediti ili izgubiti, vazno da je Templarka nasla krivca za skandal svetskih razmera a to je EDS ! Njena postavljenica ,direktorka nista nije kriva, naprotiv, treba joj dati unapredjenje i nagradu ! Sto je najgore, Belgija nije htela da igra, zaradovasmo se za 20:0, kad ono, nagovori ih Bogosavljev, pa nam uzese meru !

  • Leskovac

    14:20 // 5. 7. 2022.

    Samo posledice loseg sistema, organizacije i pravila koje ce biti jos vidljivije i nazalost jos gore.Imas dva EL kluba nemas 10 igraca.Svaki klub ima vise stranaca nego domacih igraca koji su uz to nosioci igre i najvise placeni, zar je realno ocekivati da imas reprezentaciju.Sta je sa razvojem mladih igraca koji vise razgovaraju sa menadzerima nego sto treniraju a u klubovima ne igraju. Ostavke

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: