Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 25. 5. 2020.

| Sport

Bez prijemnog za sportsko odeljenje u niškoj gimnaziji, prva generacija od jeseni

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Gimnazija 9. maj
Sportsko odeljenje zvanično od spetembra; foto: JV

Od septembra će u niškoj Gimnaziji "9. maj" 20 učenika započeti novi nivo školovanja u specijalnom sportskom odeljenju koje će, pored Niša, imati i Beograd, Novi Sad, Subotica, Kragujevac, Užice i Novi Pazar. Prijemni za sportsko odeljenje ne postoji, a zainteresovani osmaci će 8. i 9. juna morati da predaju potvrdu određenog saveza da su selektovani u nekom sportu ili da su republički prvaci.

Kako kaže profesorka fizičkog vaspitanja Olivera Stojanović koja radi u Gimnaziji "9. maj", u kojoj su se prethodnih godina školovali brojni sportisti i imala takozvano "sporsko odeljenje", kategorisani sportisti imaće priliku da svoje školovanje nastave u ovoj školi u blizini centra grada.

Potrebno je da su deca kategorisani sportisti, da su u nekom sportu selektovani za svoj uzrast. Uglavnom su svi u tom uzrastu, ako vrede, već selektovani negde. Ili da su republički prvaci u svom sportu za proteklu godinu, ali će tu da bude nekih izmena verovatno jer ove godine nije bilo završnih takmičenja zbog pandemije. Te potvrde izdaju nadležni sportski savezi, a ne klubovi - priča Stojanovićeva.

Prijemnog nema, a prijava i dostavljanje dokumentacije za novo odeljenje biće 8. i 9. juna, a detaljnije informacije biće objavljene u Gimnaziji "9. maj" narednih dana. U novom odeljenju biće do 20 učenika.

Imaće mogućnost da, kada nisu tu, imaju onlajn nastavu jer je sada to omogućeno. Ta deca su često odsutna, pa je to neka pogodnost. Imaju dva nova predmeta - Sportski trening i Sport i zdravlje. To su predmeti koje će imati sve četiri godine i to oko 1.100 časova. Nemaju klasično fizičko, ali će imati ta dva predmeta. U prvom i drugom razredu će biti jedan čas teorije, a dva časa vežbe, a u trećem i četvrtom jedan čas teorije i tri časa vežbe - priča profesorka.

Olimpijski šampion Sava Ranđelović, bivši učenik Gimnazije "9. maj"; foto: JV / Vanja Keser

Mnogo sportista iz Niša je pohađalo Gimnaziju "9. maj" koja već ma nadimak "sportska gimnazija", a kao jednog od mnogih Stojanovićeva izdvaja olimpijskog, svetskog i evropskog šampiona Savu Ranđelovića, reprezentativca Srbije u vaterpolu.

Oni se osposobljavaju za studije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja za buduće trenere, menadžere, ali imaju prohodnost na Policijsku ili Vojnu akademiju. Pošto imaju i sve opšte predmete, deca mogu nastaviti školovanje i u drugim oblastima - kaže Stojanovićeva.

Kako je ranije rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, Olimpijski komitet Srbije je glavni partner Ministarstva u prilagođavanju nastave potrebama sportista u srednjem obrazovanju.

Podsetimo, prijave za specijalna odeljenja u niškoj Gimnaziji “Bora Stanković su već počele.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima

    20:33 // 25. 5. 2020.

    Hahahahahahhahah ah... Sportsko odeljenje.... Ne znam sta ima manji integritet to njihovo odeljenje ili gimnazija. Da se razumemo, ne mislim na djake nego na profesore.

  • Mara

    17:14 // 25. 5. 2020.

    Da ni oabg uče i ovako

    • AbeJasam

      21:05 // 25. 5. 2020.

      Jes Maro, sigurno si u pravu. Šta god si htela da kažeš

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: