Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 15. 9. 2017.

| Sport

Biciklisti defiluju kroz Niš, u Evropi bicikl svakodnevno prevozno sredstvo

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Defile biciklista
Po 4. put ova manifestacija se organizuje u Nišu; foto: Vanja Keser

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, u Nišu će biti organizovan Defile biciklista kroz centar grada, sve do parka Čair, gde ih očekuje piknik i poligon spretnosti za najmlađe, a sve to u nedelju, 17. septembra, sa početkom od 11 sati na Trgu kralja Milana.

Organizatori iz Udruženja biciklista Karavan Tim kažu da je ovo 4. put kako se defile u Nišu organizuje, a povod je, sem Evropske nedelje mobilnosti i gradska manifestacija Dan bez automobila.

U okviru bajk piknika u parku Čair biće postavljen biciklistički poligon spretnosti, na kome će moći da se oprobaju svi učesnici, prvenstveno oni najmlađi - rekli su organizatori.

Maršruta defilea, koja može dovesti do privremenog usporenja saobraćaja biće kroz ulice: Vožda Karađorđa, Vojvode Mišića, Pantelejsku, Knjaževačku, Bulevar Medijana, Vizantijski bulevar, Sremsku, Bulevar Dr. Zorana Đinđića i Zetsku, do parka Čair.


I biznis i zdrav život

Dok se mi mobilnosti, bicikla i zdravog života setimo samo kada se obeležava neki "praznik" biciklista, u Evropskoj uniji se maltene svakodnevno preduzimaju razne mere kako bi se smanjilo korišćenje motornih vozila. Propagiranje prevoza biciklima jedna je od najčešćih metoda. Tako u Briselu postoji kompanija “Villo”, koja po celom gradu ima svoje “stanice”, nešto nalik na parking sa biciklima. Villo iznajmljivanje bicikala Bicikli se mogu iznajmiti 7 dana u nedelji, 24 sata dnevno; foto: JV/A.S.

Građani mogu da uzmu i ostave "vozilo" na bilo kojoj od “stanica”, a plaća se na sat, dan, mesec ili godinu. Čak na sajtu kompanije imaju ponudu za druge firme, da prevoz svojim radnicima plate upravo plaćajući im članarinu za ove bicikle.

Vaši zaposleni se svakodnevno bave sportom, a uz to olakšavaju mobilnost u Briselu. Štaviše, koristeći ekološku mobilnost, vaša kompanija šalje pozitivan signal i poboljšava sliku o sebi - kažu u "Villo"-u.

Villo Brisel samouslužne bicikle Ljudi mogu uzeti bicikl na bilo kojoj stanici i vratiti je na bilo koju; foto: JV/A.S.Kako pričaju u firmi, potražnja sve više raste, pa su tako tokom prošle godine imali preko 1,5 miliona iznajmljivanja, a prešli su 7,5 miliona km, što je mnogo uticalo i na smanjenje emitovanja ugljen-dioksida.

Nesumnjivo je da bi ovo bilo veoma korisno i u našoj zemlji, te pomoglo u korišćenju bicikala kao prevoznog sredstava, smanjenju gužve na ulicama, samim tim i zagađenja vazduha. Ipak, kako kaže biciklista Aleksandar Ilić, da bi u našoj zemlji ovako nešto zaživelo, potrebno je pre svega infrastrukturu grada prilagoditi biciklistima, a zatim i izmeniti neke od zakona.

Infrastruktura nije prilagođena ni pešacimna, a kamoli biciklistima. Problem je u regulaciji saobraćaja sa stanovišta zakona, to što je bezbednost saobraćaja na jako niskom nivou, kao i svest o tome. Posledica toga je da ima malo biciklista, pogotovu kada se uzme u obzir da je veći deo centra Niša ravničarski. Tako se ljudi, zbog straha od potencijalne povrede, plaše da voze bicikl - ispričao je Ilić.

Potrebno je, kako on smatra, obeležavanje biciklističkih staza na ulicama, prilagođavanje semafora, te forsiranje Zakona o bezbednosti saobraćaja. Tek omogućavanjem biciklistima da se osećaju bezbedno na putevima može zaživeti i ideja o češćem korišćenju bicikala kao prevoznih sredstava, a zatim i o svim pogodnostima koje to sa sobom nosi.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djordje

    13:44 // 17. 9. 2017.

    Biciklisticke staze prema Niskoj banji i na Somborskom bulevaru su pune pesaka . Lepo ima 2 trake za pesake i 2 za bicikliste, ali dzabe kad se nema osnovna kultura. Ako se biciklista vozi po putu vozaci automobila se ponasaju u fazonu gledaj ga ovaj sad, sta ce ovaj ovde, mrzim bicikliste.

    • Igy

      20:44 // 20. 9. 2017.

      Stoje na stazi i čavrljaju baba sa koferom i deda sa točkom. Lepo ih opomenem da su na stazi i da imaju ogroman trotoar za razgovor. Baba ok, deda katastrofa! Od starih vučemo vaspitanje, a stari su nam, jako upitni.

  • Zika

    12:22 // 17. 9. 2017.

    I ja ću da počnem da vozim bicikl, kada vidim da gradonačelnik i njegova elita sjašu iz službenih automobila koje nemilice voze o trošku naroda.

  • Natali

    00:20 // 16. 9. 2017.

    Lepo bi bilo da se omasovljuje voznja biciklom. Da se naprave biciklisticke staze uz kej, kroz prigradska naselja,izletista....sve bi to smanjilo promet vozila u gradu. Imali bi cistiji vazduh, zdraviju decu i ljude. Kada samo pimislim koliko bi grad bio lepsi bez svih onih automobila po trotoarima....stvarno izgleda jadno i ruzno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: