Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 2. 12. 2022.

| Sport

Biciklistička vožnja od 13,5 sati oko Niša - uvertira za centralni događaj u Parizu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Marko Herman
Do sada su u Nišu organizovana 3 breveta od 200 i 300 km, a sledeće godine u planu su još 4; foto: Marko Herman

Ljubitelji biciklizma imaće priliku da u subotu, 10. decembra od 7 sati učestvuju u brevetu dužine 200 km kojim će se preko Niša, Babušnice, Gadžinog Hana, Seličevice i Žitorađe vratiti u Niš na startnu poziciju kod Stop šopa. Iz organizacije kažu da je vožnja namenjena rekreativcima, koji će imati 13,5 sati da završe vožnju, a da će oni kojima to uspe biti korak bliže brevetu u Parizu. Prijave za niški brevet moguće su do 7. decembra.

Marko Herman, jedan od organizatora događaja, rekao je da nije važno ko prvi prođe kroz cilj, već da se ispoštuju zadati vremenski okviri, koji će se jedino bodovati, kao i to da će fizička priprema i iskustvo u dužim vožnjama biti presudni u decembarskom brevetu. Takođe je pomenuo da će u vožnji biti presudna fizička pripremljenost učesnika, kao i iskustvo u dužim vožnjama.

Brevet je namenjen rekreativcima, nema licenci ili specijalnih uslova da morate biti član nekog kluba. U svakom trenutku sami raspoređujete vreme, pauze koje ćete praviti, jedino što, ako ne stignete na cilj posle 13,5 sati, računa se da niste ispunili cilj. S obzirom da je u pitanju vožnja na asfaltu, bilo bi poželjno da bicikli budu prilagođene za vožnju na takvom terenu, ali bilo je primera da su učesnici ranijih godina završavali trke sa biciklima za planinsku vožnju, samo je pitanje brzine i kondicije - rekao je Herman.

Prema pravilima organizacije, svaki učesnik je u obavezi da obezbedi opremu za noćnu vožnju, kao i alat u slučaju nepredviđenih problema na putu. Takođe, zabranjena je svaka vrsta pomoći tokom vožnje, ali ćei tokom pauza učesnici moći da svrate do prodavnica i obezbede sebi sve što im je potrebno.


Sledeće godine u planu su još 4 nova breveta u Nišu

Antonio Ilić Nije važno da prvi prođete kroz cilj, već da ispoštujete vremenske okvire; foto: Antonio Ilić Svaki takmičar pre početka vožnje dobiće kontrolne papire gde će upisivati prolazno vreme, kao i opis trase kojom će voziti i GPS fajlove, kako bi u svakom trenutku znali gde se nalaze.

Prolazimo kroz Sićevačku klisuru sa jugoistočne strane Suve planine do Babušnice. Odatle idemo na sever ka Zaplanju, a pre nego što stignemo u Gadžin han, skrećemo prema Seličevici i potom do Žitorađe i nazad do Niša. Gledali smo da ova decembarska vožnja nema mnogo uspona, već samo tamo gde je moralo da ih bude, jer ovo je ipak brdovit kraj - rekao je Marko Herman.

Kako su najavili iz organizacije, u kojoj su pored Marka, Milica Stojić i Antonio Ilić, spremaju još 4 vožnji na proleće i jesen, te da će učešće na tim vožnjama svi koji na vreme prođu kroz cilj steći mogućnost da se takmiče u Parizu, na centralnom brevet događaju.

Svake četiri godine se u Parizu organizuje brevet od 1200 km od Pariza do Bresta i nazad i oni koji žele da učestvuju moraju da ispune određenu kvotu kako bi se kvalifikovali. Potrebno je da izvezu 4 breveta od 200, 300, 400 i 600 km. Ova vožnja u decembru biće prvi korak u ostvarivanju kvalifikacije - zaključio je Marko Herman.

Prema rečima organizatora, biciklistički breveti organizuju se poslednjih 100 godina, dok su u Srbiji postali zastupljeni tek pre 10 godina. U Nišu prvi brevet organizovan je u septembru 2021. godine, a od tada održana su još dva. Učešće u najnovijem, koji će biti održan 10. decembra, koštaće 500 dinara, dok će prijave na dan održavanje biti duplo skuplje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: