Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 11. 5. 2017.

| Sport

Biciklom do Norveške u čast slavnih predaka

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Biciklama na put do Norveške; foto: Lj.M.
Biciklama na put do Norveške; foto: Lj.M.

U znak sećanja na 3.841 srpskog zarobljenika iz Drugog svetskog rata koji su deportovani u logore u Norveškoj i obeležavanja 75-godišnjice tog datuma, Kristina Stamenković i Jugoslav Stošić iz Prokuplja na biciklama putovaće mesec dana do Norveške kako bi prisustvovali svečanoj manifestaciji posvećenoj srpskim logorašima.

Put dug preko 3. 500 kilometara do norveškog grada Korgena Kristina i Jugoslav će uglavnom preći vozeći bicikl, dok će ih automobilom pratiti Nenad Gaćeša iz Pančeva.

Tročlana ekspedicija započinje svoju avanturu za desetak dana, tačnije 23. maja, a trebalo bi da se završi do 23. juna kada je u Korgenu zakazana centralna proslava posvećena srpskim logorašima na kojoj će prokupački biciklisti biti svečani gosti. 2 kristina planira da dnevno predju stotinak kilometara foto lj.m Kristina planira da dnevno predju stotinak kilometara; foto Lj.M.

Poći će, kako je planirano, od granice sa Mađarskom i pratiće međunarodnu biciklističku stazu koja prolazi kroz Budimpeštu, Bratislavu i Beč, odakle imaju dve varijante da stignu do Osla.

Još nismo odlučili kojim ćemo putem dalje, ali to zavisi i od toga koliko ćemo kilometara dnevno prelaziti. Neki naš orjentacioni plan je da pređemo stotinak kilometara -kaže Kristina koja je inače i profesor norveškog jezika.

Ona ističe da ima sve veću tremu jer je put koji nije ni malo jednostavan velika nepoznanica, a ni ona, ni njen drug Jugoslav nisu profesionalni biciklisti, već amateri, pa konsultuju bicikliste u okruženju oko detalja. 

Želja da se na neki način odužimo našim precima motiviše nas da izdržimo, a raduje i činjenica da ćemo u Korgenu imati svečani prijem i da se domaćini već raduju našem dolasku. Sve zanimljive stvari ćemo slikati usput i kačiti na naše fejsbuk profile - kaže Kristina.

Dodaje da nemaju posebnih priprema za ovu avanturu, ali da u proseku biciklom prelaze od 50 do 100 kilometara kako bi što spremnije krenuli na put.

Osim fizičke kondicije i mnogo volje, računaju da će im za ovaj poduhvat trebati oko 6.000 evra, pa pokušavaju da sakupe novac od donatora i ljudi dobre volje. Deo je već obezbeđen, ali se nadaju da će se do polaska sve kockice složiti i da će na kraju, motivisani mukom i junaštvom slavnih predaka uspeti da realizuju svoju zamisao. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: