Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 7. 6. 2019.

| Sport

Bivši evropski prvak i ekipe sa 12 evropskih medalja za 20 dana igraju u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
VAK-6266
Nišlije odbrojavaju do početka EP-a; foto: JV / Vanja Keser

Šampion prvog Evropskog prvenstva za košarkašice 1938. godine Italija, zatim višestruki osvajač srebrnih i bronzanih medalja na Evrobasketu Mađarska, potom Turska koja jedina ima medalje na šampionatima Starog kontinenta u ovom veku i Slovenija kojoj je ovo drugo evrotakmičenje boriće se za tačno 20 dana u C grupi Evropskog prvenstva koja će biti održana u hali "Čair" u Nišu.

Niš odbrojava sitno do početka najvažnijeg međunarodnog reprezentativnog takmičenja ove godine - 37. Evropskog prvenstva za košarkašice koje Srbija i Letonija zajedno organizuju. Tačno 20 dana do starta obeleženo je u centru grada raznim manifestacijama - šutiranjem trojki, takmičenjem raznih ekipa i slikanjem sa maskotom šampionata.

Žreb je hteo da se u hali "Čair" od 27. do 30. juna nadmeću ekipe Turske, Italije, Mađarske i Slovenije, a pored domaćih ljubitelja košarke, u Turističkoj organizaciji Niša očekuju dolazak turista, pre svega, iz Slovenije, Turske i drugih zemalja.

VAK-6317 foto: JV / Vanja Keser

Najbolje rangirana ekipa na listi Svetske košarkaške federacije (FIBA) u niškoj grupi je Turska koja zauzima 6. mesto, a koja jedina ima medalje osvojene u ovom veku. "Mesečeve zvezde", što je nadimak za selekcije iz Turske, prvi put su se na evro-smotri pojavile 2005. godine kada su bile osme, a šest godina kasnije su u Poljskoj osvojile srebrnu medalju. Na Prvenstvu 2013. u Francuskoj bile su treće, a naredna dva takmičenja završavale kao pete.

Turkinje su na pripremama u Letoniji gde će odmeriti snage sa domaćinom, a nacionalni tim čine igračice koje igraju domaću ligu.

VAK-6279 foto: JV / Vanja Keser

Drugi favorit u niškoj grupi, gledajući rang-listu FIBA, jeste Italija koja je tek na 31. mestu, a to je zemlja koja je najčešće bila domaćin evropskim šampionatima, a i u Francusku najviše puta učestvovala (31). Italija je i prvi domaćin, a taj turnir koji je bio 1938. godine je i osvojila. I to joj je jedina titula, dok ima srebrnu medalju iz 1995. godine i bronzanu iz 1974.

Nacionalni tim čine uglavnom igračice iz domaćeg šampionata, uz Elisu Penu koja igra u Americi, a priliku da debituje možda dobije i Australijanka Nikol Romeo.

VAK-6261 foto: JV / Vanja Keser

Mađarska je ekipa koja nije učestvovala samo na 7 od 37 prvenstava Evrope, a osvajala je dve srebrne medalje (1950. i 1956.), kao i pet brozanih (1952, 1983, 1985, 1987. i 1991. godine). Na poslednja dva takmičenja je bila 12, odnosno 17. Mađarice su 50. na rang-listi, a tim čine uglanom igračice iz mađarskog prvenstva.

Najlošije rangirana ekipa u C grupi je Slovenija koja zauzima 63. mesto na FIBA rang-listi, a biće joj ovo drugo Evropsko prvenstvo pošto je, od 1995. godine kada je ova država prvi put dobila priliku da se kvalifikuje na EP, učestvovala samo na šampionatu 2017. godine u Češkoj kada je zauzela 14. mesto.

Prvenstvo Starog kontinenta je jedino značajno međunarodno takmičenje gde su slovenačke košarkašice igrale pošto ih nikada nije bilo na Svetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama.

Slovenci mnogo nada ulažu u svoje košarkašice, a očekuje se i najveći broj gledalaca upravo iz ove bivše jugoslovenske republike. Prema nezvaničnim informacijama, Slovenija će imati i fan-zonu u Nišu, a koliko im ovo takmičenje znači govori i da imaju svoj "haštag" na Tviteru - #NisNasNeUstavi.

VAK-6313 foto: JV / Vanja Keser

Evropsko prvenstvo će biti održano od 27. juna do 7. jula u Srbiji i Letoniji. U Nišu će biti igrani mečevi C grupe u kojoj su Mađarska, Turska, Italija i Slovenija, a nadmetanje u grupi biće 27, 28. i 30. Juna.

Prvi meč u niškoj grupi biće 27. juna od 16 sati u hali “Čair” između Slovenije i Mađarske, a 18:30 igraju Turska i Italija.

Dan kasnije, u petak, 28. juna od 16 sati igraju Slovenija i Turska, a dva i po sata kasnije Italijanke i Mađarice.

Poslednjeg takmičarskog dana u Nišu u nedelju, 30. juna prvo od 16 sati igraju Mađarska i Turska, a od 18:30 Italija i Slovenija.


Još ima karata za niške mečeve

VAK-6287 foto: JV / Vanja Keser

Do početka šampionata Starog kontinenta ostalo je manje od mesec dana, a ulaznica za sve mečeve u grupi koja se igra u hali "Čair" još ima. Prodaja se vrši preko stranice Tickets.rs, a moguće je kupiti komplet za sva tri dana ili pojedinačne ulaznice za svaki takmičarski dan.

Prema javno dostupnim podacima, što se tiče kompleta u opticaju je još vrlo malo kompleta za parter iza jednog koša i za parter na južnoj strani hale “Čair”. Nema mnogo ni kompleta za tribine na sajtu zvaničnog prodavca.

Komplet za parter je 3.000, a za tribine skoro upola manje - 1.600 dinara.

Pojedinačne karte za svaki takmičarski dan su 600 dinara za tribine i 1.100 za parter.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    16:35 // 7. 6. 2019.

    Ludi smo za kosarkasicama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: