Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 25. 6. 2015.

| Sport

Blokirani računi pola niških superligaša

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
stadion-i-hala-cair
Niški superligaši su ukupno u blokadi preko 19 miliona dinara; foto: Vanja Keser

Od 9 niških klubova u kolektivnim sportovima koji će sledeće sezone igrati u najvišim rangovima i koji iz budžeta Grada dobijaju preko 105 miliona dinara, računi Radničkog, Železničara, Mašinca i OK Niša su trenutno blokirani.

Fudbalski klubovi Radnički i Mašinac, rukometni klubovi Železničar i Naisa, košarkaški klubovi Konstantin i Student, Odbojkaški klub Niš, Vaterpolo klub Nais i Klub američkog fudbala Imperatori predstavljaće Niš u najvišim rangovima u kolektivnim sportovima sa loptom.

DSC-9716 Radnički je tokom poslednje 3 godine bio u blokadi preko 560 dana; foto: Vanja Keser

Najviše para iz budžeta dobiće Radnički kom je opredeljeno 57 miliona miliona dinara za 2015. godinu. Račun niškog superligaša je trenutno u blokadi preko 7,8 miliona dinara.

I prošle godine je juna bila velika blokada. Ne znam, videćemo šta ćemo da radimo. To su stara dugovanja prema igračima, prevoznicima, hotelima. Mnogo je problema u klubu - izjavio je Vidak Perović, prvi čovek Radničkog.

Radnički je, prema njegovim rečima, dobio od Grada sav novac predviđen za prvih 6 meseci 2015. godine, što je 24 miliona stimulativnih sredstava.

Imali smo oko 75 miliona prihoda. Grad nam je dao 48 miliona, a 37 smo sami obezbedili od sponzora. Vratili smo 32 miliona dinara duga tokom prošle sezone - ističe Perović.


"Želja" rekorder u visini blokade, Mašinac u danima blokade

DSC-9189 Železničaru blokiran račun od 29. decembra 2014. godine; foto: Vanja Keser

Trenutni rekorder u visini blokade je Rukometni klub Železničara.

Ovom superligašu je račun trenutno blokiran preko 8,6 miliona dinara, prema podacima Narodne banke Srbije. Od Grada ovaj klub treba da dobije 14,4 miliona dinara tokom ove godine.

Nismo dobili pare od Grada jer smo tražili da se ne uplaćuje iz budžeta dok ne skinemo blokadu. Novac od Grada nije za stare dugove. Rešićemo tokom sledećih petnaestak dana dugove iz 1998. godine, posle toga ćemo sve polako rešavati - kazao je Igor Novaković, predsednik Železničara.

Ženski fudbalski klub Mašinac najduže se bori sa blokadom - račun ovog kolektiva je u blokadi od 16. januara 2013. godine, što je skoro 890 dana. Trenutna cifra je preko 2,4 miliona dinara.

Rešenje, prema rečima direktora kluba Perice Krstića, biće nađeno sledeće nedelje.

Imaćemo Skupštinu kluba i tu ćemo doneti rešenje za izlazak iz blokade. Od 1. jula ćemo imati odblokiran račun i konkurisaćemo za sredstva iz budžeta za narednu godinu. Imamo neko načelno obećanje da ćemo dobiti novac od Grada. Pregovaramo i sa sponzorima - optimističan je Krstić.

DSC-2876 Odbojkaši Niša se bore sa najmanjom blokadom; foto: Vanja Keser

Sa druge strane, najmanja blokada (oko 422.000 dinara) zadesila je novog superligaša Odbojkaški klub Niš, ekipu koja je posle 37 godina osigurala Nišu mesto u najvišem rangu u muškoj odbojci.

Moramo do avgusta da odblokiramo račun da bismo konkurisali za novac od Grada za narednu godinu. Kako umemo i možemo, završićemo to. Nemamo još konkretnih imena sponzora, ali smo pustili ponude na dosta adresa i čekamo reakcije - kazao je Dejan Jovanović, predsednik OK Niš.

Od superligaša trenutno problema sa blokadama nemaju Naisa, Konstantin i Imperatori, dok računi Naisa i Studenta nisu nikada bili blokirani.


"Pare iz budžeta Grada nisu za stare dugove"

DSC-3839 Košarkaški klub Konstantin nije u blokadi, ali štrajk igrača je pokazao da ima finansijskih problema; foto: Vanja Keser

Podelom stimulativnih sredstava za drugi deo 2015. godine 7 superligaša, svi sem Mašinca i Imperatora, podeliće 59,5 miliona dinara od ukupno 64,8 miliona.

Prema rečima gradskog većnika za sport Milana Pešića, klubovi mogu da koriste taj novac samo za programe koje su prijavili za 2015. godinu.

Ne mogu da novac iz budžeta koriste za stare dugove. Moraju kvartalno da pravdaju sredstva i da dobiju pozitivan revizorski izveštaj na kraju godine - kazao je Pešić.

Osim što blokade računa otežavaju redovno funkcionisanje klubova, mogu da dovedu i do kazni od nadležnih saveza, ako tužbe igrača dođu do arbitražnih komisija.

Tada klubovi mogu da dobiju zabranu registracije novih igrača dok ne izmire dugove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • B.I.

    13:09 // 26. 6. 2015.

    Nis voli boks, mnogo je sampiona izrodio ovaj grad, BK Radnicki je bio i prvak stare Jugoslavije, mnogo je talenata, ali kako oziveti ovaj sport kada ni jedan jedini dinar nije predvidjen za BK Radnicki. Da li je Perisic, inace izvrstan poznavalac sporta i sportskih desavanja, cuo za boks i za BK Radnicki

  • Wikiliks

    22:32 // 25. 6. 2015.

    Treba letoveti u Srbiji.Moravska ,nisavska,gabrovackorecka rivijera pozivaju i te sportiste,kad vec nece moci da treniraju,mogu o trosku drzave da letuju.

  • shaft

    19:36 // 25. 6. 2015.

    Kasaba i ne treba da ima sport,vazno je napuniti stomake.Sport je za zdrave sredine i tamo gde ima privrede,gde univerzitet nije ucmao,gde su ljudi opusteni a vlast je servis naroda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: