Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 4. 5. 2019.

| Sport

Boža Maljković: I Slobodan Milošević me pitao kako da “progleda” niška košarka

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Božidar Maljković
Maljković o Jokiću, problemima srpske košarke, ali i niškoj grupi "Crne mambe"; foto: Vanja Keser

Osvojivši titulu prvaka Evrope sa tri različita kluba Božidar Maljković svrstao se u sam krem košarkaških trenera na tlu starog kontinenta, a sada je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Tokom nedavne posete Nišu nije ga zaobišlo pitanje o konačnom “progledavanju” niške košarke na šta je odgovorio da se za ovu tematiku zanimao i nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević.

Iako jedan od najvećih gradova Srbije, Niš već dve sezone nema predstavnika ni u prvom rangu domaćeg takmičenja, a kamoli u nekom od regionalnih. Istini za volju, nikada u Nišu košarka nije bila zastupljena kao rukomet ili fudbal.

Na pitanje kako da niška košarka konačno “progleda” Maljković je imao neobičan odgovor - da ga je isto pitao i Slobodan Milošević. Poznat kao čovek koji nije mnogo mario za sport, jedina sportska delegacija koju je ugostio Milošević, priča Maljković, bio je njegov Limož, kada ga je odveo do evropskog trona 1993. godine.

Uz ravnodušnost Miloševića prema sportu, problematično kada je o stranim delegacijama reč, priča proslavljeni trener, bila je i zabrana putovanja u tadašnju Jugoslaviju.

Ljudi koji su na moj nagovor doneli odluku da idemo privatnim avionom u Beograd rizikovali su svoje egzistencije, svoje karijere, a bili su ugledni ljudi. To mi je pitanje i on postavio. Jednostavno, neki krajevi imaju ljude koji su talentovani i na osnovu svojih fizičkih kvaliteta, prosečne visine, to su Crna Gora, Dalmacija i Hercegovina i ima delova koji su dobri za rukomet, za boks, kao Niš - objašnjava Maljković.

Ipak, i u Nišu se može napraviti dobar košarkaški klub, a cela “caka” je u treneru. Onaj koji predvodi seniorki tim više ne može samo da vodi treninge, objašnjava Maljković, već mora da bude revolucionar.

Pola posla je dobar trener, koji kad dođe u Niš treba revoluciju da pravi, a ne da vodi jedan, dva treninga i tako dalje. Nego da ide svima na noge, da razgovara sa svima, da bude jedna vrsta prosvetitelja, revolucionara, samo takvi treneri prolaze danas. To treba Nišu. E sad ko je taj, videćemo - zagonetan je bivši košarkaš.


“Crne mambe” najbolji muzičari

Maljković voli Niš, bar kako tvrdi, posebno jer ovde ima velike prijatelje. Među njima izdvaja Nešu Saitu iz popularne lokalne muzičke grupe Crne mambe, za koju kaže da je neverovatna.

Imam ovde velike prijatelje, muzičare, mog druga Nešu iz Crnih mambi, to su najbolji muzičari koje sam ja čuo. Čak sam ih jedne godine poslao u Split da sviraju i pevaju, i dan-danas Spit priča o toj noći koju su im Mambe priredile - priča Maljković.


Na lokalu najveći problem gašenje malih klubova, među “odabranima” navijači

Sport je poslednjih godina postao biznis. Milijarde se u njemu “okreću”, a najviše ispaštaju mali klubovi. I dok je najveća pažnja na reprezentativnoj košarci, koja ide putevima jugoslovenske slave i beogradskim klubovima koji se odlično kotiraju u Jadranskoj ligi, pogled na unutrašnjost Srbije daje drastično drugačiju sliku.

Upravo stanje van prestonice je realna slika košarke u Srbije, a ona, kaže Maljković, nije sjajna.

Ko mari za male klubove, koji su nekada činili bazu naše jugoslovenske košarke, koje su stvarali entuzijasti, a ne profesionalci. Ja sam bio jedan od njih - kaže Maljković.

A rešenje je državna strategija.

Treba se razleteti po Srbiji, mi planiramo da održimo seminar kako spasiti male klubove. Ista je situacija u vaterpolu, oni nemaju ligu, ženska košarka isto - jako slaba liga, a bile su prvakinje Evrope. Dakle, svi imamo probleme, mora se zauzeti jedna državna strategija kada je sport u pitanju i uvek ima prstora za rad, ozbiljan rad - ispričao je Maljković.

Van Beograda problem su mali klubovi, a u prestonici kako izaći na kraj sa navijačima. Nišlije su svake godine svedoci bura koje prethode i koje se dešavaju na svakom “večitom derbiju”, kada do njega dođe na Kupu Radivoja Koraća. Nemili događaji na tribinama viđani su i u Jadranskoj ligi, ali sve je eskaliralo tokom finalne serije najjačeg regionalnog šampionata, koji su igrali Crvena zvezda i podgorička Budućnost.

Najveća kazna u istoriji ABA lige što novčana, što praznim tribinama udeljena je crveno-belim, druga najveća Crnogorcima, a ovakvi događaji koji se ne viđaju nigde van ovih prostora, smatra Maljković, tema su za “nedeljno razmišljanje najvažnijih ljudi”.

Pitanje je da li smo toliko i kulturno i mentalno i ljudski i obrazovno neprosvećeni da smo jedina zemlja u Evropi koja baca upaljače na teren. I poneko u Grčkoj, ali i tamo je bolje. To je tema za nedeljno razmatranje najvažnijih ljudi. To mora svakodnevno da se radi, na obrazovanju publike, na razgovoru sa njima, ima tu jako dobrih momaka, ja sam ih upoznao i znam neke vođe navijača - kaže Maljković.


“Jokić drži katedru srpske košarke Amerikancima”

Sudeći po rezultatima na prošlim velikim takmičanjima i igračima koji se sve bolje kotiraju, dometi srpske košarkaške reprezentacije su veliki, možda i najviši. Ipak, za to je potreban kompletan sastav, a kao i uvek najupitniji su igrači koji nastupaju u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu NBA.

Mioš Teodosić se vratio u Evropu, Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica su u Sakramentu, gde Vlade Divac i te kako ima razumevanja za obaveze reprezentacije, a nastup za nacionalni tim nije se dovodio u pitanje ni kada je reč o Bobanu Marjanoviću.

Zato se čitava polemika svela na Nikolu Jokića, srpskog košarkaša koji se najbolje snašao na tlu Sjedinjenih Američkih Država, ali koga nije bilo na prethodnim reprezentativnim poduhvatima.

Koliko ja znam samo jedan čovek je upitan za Olimpijadu, a to je Jokić. Nemam informacije, iako sam svakog dana u kontaktu sa Danilovićem, ali ja mislim da će taj dečko da igra. Trenutno u NBA drži katedru srpske košarke tamo Amerikancima - priča Maljković.

Inače, reprezentaciju Srbije pre Olimpijskih igara očekuje Svetsko prvenstvo u košarci, zakazano za leto 2019. godine. Niš bi ponovo trebalo da ima predstavniku u vidu plejmejkera Stefana Jovića, koji je ovih dana ponovo u žiži košarkaške javnosti, jer brojni mediji javljaju da višestruki evropski šampion Makabi žarko želi da ga iz Minhena preseli u Tel Aviv.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Coach

    17:53 // 6. 5. 2019.

    Uz duzno postovanje svi gledate samo Konstantin.
    Ostali klubovi sa mladjim kategorijama rade solidno da nekazem odlicno.Kk Trijumf felijala Partizana ima dve sjajne generacije 04/05 koji su jedni od najboljih u srbiji.
    Okk Junior ima mnogo dece Kk Nis takodje.Grad ne daje ni dinar tim klubovima sve konstantinu i ta deca sto su talentovana odu dalje,Matija Svetozarevoc,Bubanj,Stankovc...

  • Boban

    09:02 // 5. 5. 2019.

    Svaka Čast Boži kao stručnjaku, ali valja biti i čovek. Drugim rečima, kako to i Milošević i Vučić od svih naših košarkaških stručnjaka, da se oslone baš na Božu Maljkovića?

    • Ouzo

      18:06 // 5. 5. 2019.

      Za razliku od Dude Ivkovica,Boza- cuti i guta,pliva.

  • Kamnogi

    19:18 // 4. 5. 2019.

    Progledala je. Imamo Kup Radivoja Koraca.

    • anti blizanac

      20:24 // 4. 5. 2019.

      Koji služi kao promocija Titovih blizanaca u Nišu i može samo da zadovolji lokalne navijače ovih ng klubova, kojih na žalost ima mnogo. Nikakva korist za Nišku košarku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: