Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:12, 20. 11. 2010.

| Sport

Boža Maljković održao predavanje u Nišu

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti

NIŠ – Košarkaški trener Božidar pričao je na tribini u Sali Univerziteta o stanju u košarci, trenerskom poslu, odnosu sa igračima.

Tribina je održana u organizaciji Regionalnog košarkaškog saveza istočne Srbije i Regionalnog razvojno-trenažnog centra – Istok.

Maljković je prisutnima predstavio svoje „pravilo trojke“.

- Nije bitno da li je igrač igrao 3 ili 30 minuta, da li je dao 3 ili 33 koša, on mora da učini da ekipa dobije. Ne treba nikada javno pokazivati raspoloženje. Svaka izgubljena lopta je kritikovana. Ne sme da postoji umor kod igrača, moraju biti fizički spremni. Najvažnije je da je na najvećem fizičkom naporu, potrebna je najjača mentalna snaga – rekao je Božidar Maljković.

Pored fizičke snage, Maljković smatra da je za igrača važno stalno vežbanje šuta na koš.

- Šut je bitan element. Ne može se postati igrač samo na treningu. Potrebno je da igrač vežba šut i van treninga. Dražen Petrović je po 500 puta ubacivao na koš nakon treninga. Čuda nema, čuda se stvaraju – dodao je Maljković.

Za ovog proslavljenog trenera je bitno i da je timski rad jako važan naročito za mlade igrače.

- Treneri treba da prave prvo igrače, pa onda tim. Ne sme se raditi obrnuto. Igrači ne smeju da smetaju jedan drugom u igri. Svaki treba da zna gde mu je mesto i koji mu je zadatak. Danas deca od 16 godine ne znaju osnovne košarkaške stvari – rekao je Božidar Maljković.

Svaki trener treba da se usavršava i preko leta, a sa igračima je potrebno da ima korektan i poseban odnos.

- Morate sarađivati, pričati sa igračima. Ne volim trenere koji zove igrače po prezimenu, a ne po imenu. Treba sa igračima da se analizira svaka utakmica i ne smete u medijima da pričate loše o igračima. Ono što ne kažete na terenu i u lice, ne treba ni da pričate. Ja u svlačionici uvek govorim istinu i nikada igraču ne pričam iza leđa – istakao je Maljković.

Božidar Maljković trenutno ne vodi nijedan tim, a trenirao je Jugoplastiku, Barselonu, Limož, Panatinaikos, Unikahu, Real Madrid i do pre tri godine Taukeramiku. Sa Jugoplastikom, Limožom i Panatinaikosom je osvojio Evroligu.

U subotu od 11:30h Božidar Maljković će održati pokazni trening u sali Osnovne škole „Dušan Radović“.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: