Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:19, 12. 2. 2020.

| Sport

Budžet za sport veći za 13 miliona, značajno više para za OK Niš, VK Nais i ŽFK Mašinac

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
ok nis
Odbojkaši "izbili" na treću poziciju najplaćenijih klubova Niša; foto: JV / Vanja Keser

Ove godine bi iz budžeta Niša trebalo da 410 miliona dinara ode za sport, što je uvećanje od 13 miliona u odnosu na prošlu godinu. I ovog puta će skoro petina para otići Fudbaskom klubu Radnički, a dosta više novca u odnosu na prethodnu godinu dobiće Vaterpolo klub Nais, Odbojkaški klub Niš i Ženski fudbalski klub Mašinac.

Cifra od 410 miliona je za 13 miliona veća od one koja je bila predviđena za sport prošle godine, a sekretar Sekretarija za sport Saša Šagrić kaže da je bilo i nikad više prijavljenih. Od ukupne svote namenjene sportu skoro 274 miliona trebalo bi da dobije 27 klubova i organizacija koji važe za one od posebnog značaja za grad.

Ove godine smo imali 366 programa, nikad više, 147 sportskih organizacija je konkurisalo svojim programima. Od toga je komisija procenila i predložila odbravanja 260 programa, a neodobravanje 106 programa - rekao je Šagrić.


Ozbiljno uvećanje za vaterpoliste, odbojkaše i fudbalerke

Niški fudbalski superligaš sada već tradicionalno dobija najveći deo “kolača”. Prema Zakonu o sportu, jedan klub može dobiti najviše 20 % iz budžeta opredeljenog za sport, a Radnički je ovog puta dobio 19,3 % - 77.589.000 kao klub od posebnog značaja, uz još 1.888.000 za redovne takmičarske aktivnosti. Ukupno skoro 79,5 miliona, malo više nego prošle godine. Radnički fudbal Radnički tradicionalno najplaćeniji; foto: Vanja Keser

Drugi najplaćeniji na ovoj listi je Rukometni klub Železničar, koji bi trebalo da dobije 36,6 miliona za takmičenje i kao jedan od prioritetnih klubova, uz još 600.000 ѕa školu rukometa. Niški rukometaši su trenutno na drugoj poziciji najjačeg domaćeg takmičenja.

Na treće mesto najplaćenijih niških klubova “izbio” je Odbojkaški klub Niš, još jedan predstavnik ovog grada koji je trenutno na 2. poziciji najjačeg domaćeg takmičenja i koji je ove sezone neočekivano postao najozbiljniji konkurent za titulu Vojvodini. Niški odbojkaši dobiće više od 27,3 miliona, maltene duplo više nego prošle godine, uz još 200.000 dinara za rad sa mlađim kategorijama.

Nais vaterpolo Više para za niške vaterpoliste; foto: Vanja KeserMeđu onima koji su prešli cifru od 20 miliona je i Naisa, klub koji je konstantno u vrhu srpskog ženskog rukometa, a koji bi trebalo da dobije skoro 26,5 miliona, uz još 600.000 za školu mini rukometa.

Niški predstavnik u regionalnom takmičenju u vaterpolu je Nais i predlog Komisije je da dobije nešto više od 18,8 miliona, 2,6 miliona više nego prošle godine. Uz to bi trebalo da mu sleduje još 300.000 za školu vaterpola.

Među onima koji će dobiti dvocifreni broj miliona je i Ženski fudbalski klub Mašinac (13,3), koji je dobio uvećanje za 5 miliona u odnosu na prošlu godinu. Klub sa Delijskog visa ove godine slavi pola veka postojanja, a za samu manifestaciju proslave 50. rođendana kluba trebalo bi da dobije još pola miliona. masinac Više para za povratak na staze stare slave?; foto: JV / Vanja Keser

U najjačoj ligi u svojoj konkurenciji takmiči se još i Univerzitetski ženski košarkaški klub Student. Ipak, niške košarkašice se i ove sezone bore za opstanak, pa bi i ovog puta trebalo da dobiju isto kao i prošle godine - 6,3 miliona, uz još 200.000 za rad sa mlađim kategorijama.

I stonoseri i stonoteniserke imaju svoje lige, a na konto nastupa u najjačim rangovima takmičenja dobiće novac i predstavnici Niša - Josip Kolumbo nešto više od 4 miliona, a Železničar oko 3,4 miliona.


U istim takmičenjima, a razlika i do 5 miliona

Među klubovima od posebnog značaja za sport neki se takmiče i u istoj ligi - košarkaški klubovi Konstantin i Fer plej u Drugoj ligi, fudbalski klubovi Car Konstantin, Sinđelić i Budućnost u Srpskoj ligi istok, te Kalča i Vinter sport u Prvoj futsal ligi. Iako je ovaj novac namenjen upravo ligaškom takmičenju, izuzev futsalera, daleko od toga da su klubovi dobili istu svotu. kk konstantin kk fer plej Konstantinu duplo više nego Fer pleju; foto: JV / Vanja Keser

Najveća razlika je među košarkaškim klubovima: Konstantin je dobio nešto više od 10 miliona, a njegov gradski rival Fer plej 4,8 miliona. Uz to, oba ova tima se čitave ove sezone bore se za opstanak, s tim da je Fer pleju ovo debitantska sezona kako u jedinstvenom takmičenju, tako i među prioritetnim klubovima za grad, pošto je osnovan pre tri godine.

Ima razlike i među srpskoligašima. Komisija je procenila da je najviše - 6,7 miliona potrebno Sinđeliću, koji je prošlu godinu otvorio pričom o gašenju zbog duga, onda spasenje pronašao u “misterioznim donatorima” i sada je na 2. poziciji ovog takmičenja.

Milion manje (5,7) dobiće Car Konstantin koji zimuje na drugom kraju Srpske lige istok na 12. poziciji.

Predviđeno je da najmanje para legne na račun trenutno trećeplasiranog tima ovog takmičenja Budućnosti iz Popovca - blizu 4,8 miliona dinara.

Kalča Vinter sport futsal Gradskim rivalim novac podeljen na ravne časti; foto: Vanja KeserDva niška predstavnika u najjačoj domaćoj ligi u futsalu novac će podeliti na “ravne časti” - i Kalča i Vinter sport bi trebalo da dobiju po 4,6 miliona. Oba kluba mogu biti zadovoljna ovakvom preraspodelom, jer je ovo uvećanje više od duplog u odnosu na prethodnu godinu. Uz ove milione predviđene za takmičenje seniora, Kalča bi trebalo da dobije još 300.000 za rad sa mladim talentima.


Više para Sportskom savezu Niša, manje Savezu za školski sport

Kao organizacija od posebnog značaja za Niš Sportski savez ovog grada trebalo bi da dobije 9,1 milion za svoje redovne aktivnosti, predložila je Komisija za sport. Uz to, sleduje mu još milion za akciju "Stop svi na sport", i 900.000 za još tri aktivnosti koje organizuje. Za emisiju Zona sporta Sportskom savezu će iz kase svih građana biti dodeljeno 1,2 miliona. Stop svi na sport Milion za akciju "Stop! Svi na sport"; foto: Vanja Keser

Tu je i još 3 miliona na ime "promocije sporta i sportske infrastrukture u Nišu". Ovaj novac Sportski savez dobio je iz oblasti "Podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sportske rekreacije, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom" i to je ubedljivo najveća cifra dodeljena u ovoj oblasti - prva sledeća je 700.000 za besplatnu školu košarke KK Junior.

Sve ukupno, ovo je malo više od 15,2 miliona za Sportski savez Niša.

Više je novca nego prošle godine opredeljeno za Sportski savez, ali ne i za Savez za školski sport. On je takođe u kategoriji organizacija od posebnog značaja, ali će za svoje redovne aktivnosti dobiti 741.000 dinara, a za projektno finansiranje 4 miliona.


Među pojedinačnim sportovima najplaćeniji Kinezis

Devet klubova koji se takmiče u pojedinačnim konkurencijama nalaze se na listi klubova od posebnog značaj. Na to ime podeliće 25,5 miliona dinara, ali uz to će dobiti i za učešće u domaćim i međunarodnim takmičenjima, te organizovanje turnira.

Najviše novca ide u kasu Univerzitetskog džudo i sambo kluba Kinezis - ukupno blizu 8,5 miliona. Od toga, najviše para mu je opredeljeno na ime toga što važi za prioritetni klub - skoro 6,5 miliona. judo-kinezi,-superliga,-foto-jk-kinezis Niški džudisti su standardni učesnici Superlige i evropskih takmičenja; foto: Džudo klub Kinezis

Slede ga Bokserski klub Naissus i Teniska akademija Živković sa po oko 5,8 miliona dinara, s tim što će teniseri dobiti još pola miliona za organizaciju dva takmičenja. Za Streljački klub Niš opredeljeno je skoro 5 miliona i dodatak od 300.000 dinara za organizovanje takmičenja.

Malo više od 2,8 miliona predviđeno je za redovne aktivnosti Planinarsko alpinističko ekspedicijskog kluba Niš i još 200.000 dinara za učešće njihove Staše Gejo na međunarodnim takmičenjima.

Komisija je predložila i da po 1.060.000 ode preostalim klubovima od značaja za grad - plivačkim klubovima Niš 2005 i Sveti Nikola, Kajak-kanu klubu Gusar i Gimnastičkom klubu Niš.

Plivanje Oba niška kluba organizuju plivačke mitinge; foto: Vanja KeserIpak, predviđeno je da svaki od klubova dobije novac i u drugim kategorijama. Tako će Sveti Nikola za organizaciju akcija i takmičenja, te takmičenje svojih članova dobiti još 1,5, a Niš 2005 za školu plivanja i organizaciju takmičenja još 1,6 miliona.

Gimnastički klub Niš trebalo bi da dobije još 2,2 miliona za nekoliko aktivnosti, a Gusar 1,8 miliona. Kajak Miloš Jevtić Gusar Kajakašima novac za organizaciju i nastpe na takmičenjima; foto: KKK Gusar

Među većim ciframa je i 3 miliona za Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, a zanimljivo je da će, sudeći po opredeljenim parama, Niš tokom naredne godine biti domaćin i turnira u paintball-u.

Kompletan predlog o budžetu Grada opredeljenog za sport možete pogledati na sajtu Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ouzo

    20:59 // 13. 2. 2020.

    Casceni su oni sto su doveli u rukovodstva vidjenije clanove vladajuce koalicije ! Tamo gde je poznavalac,ljubitelj ,nezavisni privrednik ili bivsi sportista,nema ni dinara !

  • Šilja

    09:12 // 13. 2. 2020.

    Невероватно незнање и поред титула које имају чланови комисије. Примера ради у делу "Физичко васпитање деце предшколског узраста и школски спорт" уврстили програме као што су Пауерлифтинг и олимписко такмичење у дизању тегова. Деца предшколског узраста и дизање тегова????????
    А о пристасности у дељењу пара да и не говоримо. СРАМНО,ЖАЛОСНО КРИМИНАЛНО, АЛИ ЗА НЕКЕ КОРИСНО.

    • Urke

      15:28 // 13. 2. 2020.

      Što ti nisi u komisiju ,kad si toliko pametan????
      Da nisi i ti možda osvojio tolike titule i fakultete?????????

  • pele

    20:45 // 12. 2. 2020.

    Kinezis od Bratića dobija malo manje od 7 miliona? Bravo!? Ništa sporno nema tu, nafatirali se svi povezani sa vladajućom kastom. Živeo Vučić!

    • johny

      00:57 // 13. 2. 2020.

      A sta reci za kosarkaski klub Konstantin najgubitnickiji klub na svetu 10 miliona

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: