Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 9. 3. 2022.

| Sport

Četiri medalje na Zimskim paraolimpijskim igrama za kineske sportiste koje trenira Nišlija

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Jurica Stanković
Stanković kaže da oseća gorčinu jer nema predstavnika Srbije; foto: Facebook/Jurica Stanković

Kineski reprezentativci na Zimskim paraolimpijskim igrama, koje od 2020. godine trenira Nišlija Jurica Stanković, osvojili su već četiri medalje u snoubordingu. Stanković kaže da su Kinezi oduševljeni jer su im to prva odličja i da je promašaj Ministarstva, Paraolimpijskog i Olimpijskog komiteta što Srbija nema nijednog takmičara.

Višestruki državni prvak i nekadašnji selektor Srbije i Grčke Jurica Stanković trenira kineski tim već dve godine.

Kada je otišao, kaže, ideja je bila da pripremi 11 takmičara da se kvalifikuju za velika takmičenja, ali se na ovogodišnje Zimske paraolimpijske igre plasiralo njih 18.

Četvorica su već osvojila medalje u snoubordu - trojica u kategoriji gornjeg i jedan takmičar u kategoriji donjeg invaliditeta. Reč je o jednom zlatnom, jednom srebrnom i dva bronzana odličja.

Bili smo primorani da treniramo isključivo u Kini zbog pandemije. Nismo išli na međunarodna takmičenja, tako da je veliki uspeh što smo sada uspeli da zablistamo - kaže Stanković.

U snoubordu je bilo ukupno 80 takmičara iz 21 zemlje, a među njima je bilo šestoro koje trenira Nišlija.

Cela Kina bruji o tome. To su prve medalje iz snoubordinga za njih i to će biti motivacija za sve osobe sa invaliditetom u Kini. Imaju dva miliona registrovanih sportista sa invaliditetom u raznim sportovima - navodi Stanković.

Najmlađi među Kinezima koje on trenira, a koji su osvojili medalje, ima 17 godina. Konkurencija je, kaže Stanković, bila velika i nije se nadao takvom uspehu.

Ovde ima takmičara koji po 20 i više godina voze snoubord sa invaliditetom. Ima vrhunskih vozača. Tu je 34-godišnjak iz Amerike koji ima svoju proizvodnju tih proteza, koji vozi fenomenalno i na sebi ispituje kako da napravi proteze da bi bile funkcionalne za ovaj sport - objašnjava Nišlija.

Srbija na tom takmičenju nema nijednog predstavnika, a Stanković kaže da je to propust nadležnih.

Nema nikog da nosi našu zastavu i da se makar spusti niz neku stazu. Nadam se da će se to promeniti, osećam neku gorčinu zbog toga. Država je uložila dosta novca u izgradnju skijaških centara, a pored tolikih investicija nemamo nijednog takmičara ovde. To je veliki promašaj Paraolimpijskog i Olimpijskog komiteta, Skijaškog saveza i Ministarstva sporta. Nemamo hokejaške timove, karling stadione i drugo, ali mogli smo da imamo bar nekoliko skijaša kao što smo nekada imali - navodi Stanković.

Očekuje, kaže, da će do kraja Olimpijade sportisti koje trenira osvojiti još medalja i poručuje da planira da se vrati u Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: