Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:19, 16. 4. 2020.

| Sport

"Crveni crveni" - Tviter nalog o istoriji Radničkog najavljuje knjigu i film

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Radnički crveni crveni tviter
Đorđević ljubav prema klubu nasledio od oca; foto: Print screen/Tviter

O zelenim dresovima fudbalera Radničkog, gotovo praznim tribinama "Čaira" u finalu Balkanskog kupa 1975. godine, Teniskom klubu Radnički kao prvaku Srbije iz 1954. ili ženskoj rukometnoj ekipi ovog sportskog društva sačinjenoj od radnica Fabrike duvana, ljubitelji sporta mogu da saznaju više na jednom novom Tviter nalogu. Crveni_crveni je profil otvoren pre dvadesetak dana, zamišljen tako da sa svojim pratiocima deli zanimljivosti iz veka istorije Sportskog društva Radnički.

2023. godine Fudbalski klub Radnički će proslaviti 100. rođendan i ovaj nalog zamišljen je tako da ljudima približi sve što se dašavalo u redovima nekadašnjeg polufinaliste Kupa UEFA - zabranama, spaljenoj zgradi Radničkog doma, selidbi u selo Trupale, ali i uspesima koji će se pamtiti, poput ulaska u Prvu saveznu ligu i najuspešnijim godinama kluba, sedamdesetim i osemdesetim.

Iza ovog Tviter naloga stoji reditelj i navijač Radničkog Vladimir Đorđević, koji kaže da priče prikuplja jako dugo, što kroz sećanja starijih generacija, što kroz arhive, pa je došao na ideju da to podeli i sa širom javnošću.

Nedavno sam počeo sa radom na knjizi i scenariju za igrani film o periodu formiranja kluba 1923. Dostupna arhiva u ovom trenutku izolacije je ona na internetu, pre svega Narodne novine i arhiva sa sajtova biblioteka u Nišu i Beogradu. Kako su se saznanja o nekim nedovoljno poznatim zanimljivost ima iz istorije kluba povećavala, došao sam na ideju da bi ih trebalo deliti sa javnošću i tako sam napravio Tviter nalog - kaže Đorđević.

S obzirom na skoru stogodišnjicu od osnivanja kluba, Đorđević veruje da će knjiga pronaći svoju publiku, a filmom želi da pređe iz sveta dokumentaraca, na kojima je dosad radio, u vode igranih ostvarenja. Radni naziv knjige i filma je, kao i Tviter naloga - Crveni crveni.

Priča na kojoj radim će govoriti o najuzbudljivijim i presudnim godinama Radničkog o kojima se ne zna mnogo, jer to nisu godine kada su se postizali rezultati na domaćoj ili evropskoj sceni, ali to su godine u kojima su se igrači i rukovodstvo borili svojim životima za pravo na fudbalsku igru, kada su hapšeni i zabranjivani od tadašnjeg režima. Ta priča o radnicama i radnicima koji se organizuju u klub koji svi žele da unište, a koji će uprkos svemu za samo 52 godine od osnivanja da osvoji Balkanski kup, to je priča koja može da inspiriše svakog zaljubljenika u fudbal - priča Đorđević.

Odluku da se fokusira na same početke kluba doneo je jer vraćanje u to doba može da pokaže koliko smo trenutno udaljeni od izvornih razloga osnivanja i borbe za opstanak Radničkog.

Ako pogledamo posetu na utakmicama, jasno je da navijači i simpatizeri vide, osećaju i znaju da nešto nije u redu, da nemaju svoje mesto unutar kluba, da to što se tamo dešava nema ništa zajedničko sa zajednicom u kojoj je. Baš zato mislim da je podsećanje na samoorganizovanost i samoupravu koja je deo najveće tradicije našeg kluba, sada potrebnija nego ikada pre. Mnogi klubovi u Evropi su u vlasništvu navijača, lokalnih zajednica. Verujem da je to jedini način da klub živi sa svojom zajednicom i zajednica sa njim - rekao je Đorđević.

Osnivanje fudbalskog kluba 1923. godine, a dve godine kasnije i ženskog rukometnog predstavljaju važne momente u razvoju grada, sporta i radničkog pokreta, smatra Đorđević, jer su radnici-komunisti, koji su ih osnovali, verovali da je to put emancipacije i da svi imaju pravo da učestvuju u sportu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sportski znalac-tradicija koju znam-4

    16:54 // 22. 4. 2020.

    pisem zbog toga,jer radnickom ne treba lazna tradicija,dovoljno je kvalitetnih utakmica i igraca bilo na cairu.steta sto do sada nije napravljen muzej sporta ,gde bi se osim fudbala predstavili drugi sportovi,a i mnogi ljudi koji su organizaciono pratili dogadjaje,bez kojih ti uspesi nebi bili.nikada radnicki nije imao dresove crvene boje,poz.dusan popovic

  • sportski znalac-tradicija koju znam

    14:08 // 22. 4. 2020.

    nislija,djordje stamenkovic,bivsi direktor istoriskog arhiva u nisu,inace stravstveni ljubitelj fudbala i osnivac f.k.,,radnicki,,nis,napisaoje tri knjige o fudbalu u nisu,pre i posle drugog svetskog rata,jedna je posvecena ,,radnickom,,ne osporavam nikome znanje,pod uslovom da nauce i fudbal ne postoji od kadaga ko prati,vec mnogo ranije,zasta imam slikovnu dokumentaciju,poz.dusan popovic

  • sportski znalac-tradicija koju znam

    17:47 // 21. 4. 2020.

    fk.radnicki,,nis je oformljen,1953.god.i nastao je iz,f.k.trgovacki,,od 1954.god.je u sistemu takmicenja.posle drugog svetskog rata,prvi fudbalski klub koji je oformljen u nisu,bio je 14.oktobar,,koji se 1948 god. takmicio u prvoj ligi jugoslavije i.t.d.jedan od svedoka koji je ziv, je cuveni golman,,trgovackog,krnja i cicevic ? i da vam dam jednu informaciju,nis nije trupale,poz. dusan popovic

    • Stolime Bojko

      00:45 // 22. 4. 2020.

      Ti bre ne znas ni kad su litije u selo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: