Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:45, 3. 6. 2022.

| Sport

Dan kada je Niš slavio sa Radničkim - 60 godina od ulaska u Prvu ligu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Radnički 1962. godine
Fudbaleri koji su 3. juna 1962. godine uveli Radnički u Prvu ligu Jugoslavije; foto: arhiva Miodraga Kneževića

Pre tačno 60 godina, 3. juna 1962. godine, prvi put u svojoj dotadašnjoj istoriji Radnički iz Niša obezbedio je plasman u najjaču jugoslovensku fudbalsku ligu. Pobedom od 5:4 nad Vardarom u Skoplju, nakon 1:1 u Nišu, Radnički je ostvario najveći uspeh do tada. Nakon vesti o plasmanu u Prvu ligu građani su preplavili niške ulice, zaustavili gradski saobraćaj i dočekali svoje ljubimce da zajedno slave istorijski datum.

Sezonu 1961/1962 Radnički je završio na drugom mestu, iza Budućnosti iz tadašnjeg Titograda koja je imala dve pobede više. To je značilo da Nišlije, do Prve lige, moraju u razigravanje, a protivnik je bio Vardar iz Skoplja.

Prvi meč je bio odigran u Nišu 27. maja, a u sastavu Radničkog su bili Miodrag Knežević, Ilija Dimoski, Radislav Radivojević, Mirko Grbić, Dobrosav Jocić, Stevan Balov, Stevan Ostojić, Vitomir Sovrović, Miodrag Jeremić i Branko Korolija. Poslednja i jedina šansa za ulazak u Prvu ligu bila je tu, piše u knjizi "FK Radnički Niš 1923-1973" Đorđa Stamenkovića.

Za "utakmicu decenije" kako su je mnogi verni prijatelji Radničkog nazivali, interesovanje je bilo veliko, više od 15.000 gledalaca, mnogo ranije, zauzelo je svoja mesta. Vreme je bilo lepo, kao da je bilo naklonjeno susretu. Hamletovski se postavljalo pitanje "biti ili ne biti" - piše u knjizi "FK Radnički Niš 1923-1973".

Radnicki 1962, foto Lj J knjiga Radnički 1923 1973 Sa stranica knjige "FK Radnički 1923-1973"; foto: JV / Ljubica Jocić

Vardar je poveo sa 1:0 u 20. minutu, ali je stiglo izjednačenje u 29. minutu golom Balova. Na kraju, remi (1:1) nije davao mnogo nade Nišlijama.

Niška sportska publika i ostali prijatelji Radničkog bili su razočarani. Šansa nije iskorišćena - piše u knjizi "FK Radnički Niš 1923-1973".

Revanš je usledio nedelju dana kasnije u Skoplju, a sastav Nišlija je bio: Knežević, Dimovski, Cvetković, A. Nikolić, Grbić, Jocić, Balov, Ostojić, Radivojević, Sovrović i Jeremić.

Put za Skoplje bio je za nas put u neizvesnost. Navijači Vardara već od Leskovca pa dalje na jug, duž autoputa, svuda su ispisali na putnim oznakama parole: 5:0 za Vardar - pričao je Dobrosav Jocić autoru knjige "FK Radnički Niš 1923-1973".

Regularan tok završen je bez golova, pa su usledili penali. Prvo su fudbaleri Vardara izvodili jedanaesterce i ekipa iz Skoplja je vodila sa 4:0. Na red su došli niški igrači:

Prvi je šutirao Aleksandar Nikolić - gol! Drugi je šutirao Vitomir Sovrović - gol! Treći je šutirao Stevan Balov - gol! Knežević je četvrti šutirao, mlado, neefikasno i Miloševski je odbranip. Peti je šutirao DImoski - gol! - piše u knjizi "FK Radnički Niš 1923-1973".

Radnicki 1962, 2 foto Lj J knjiga Radnički 1923 1973 Sa stranica knjige "FK Radnički 1923-1973"; foto: JV / Ljubica Jocić

Usledilo je neizmenično šutiranje penala - Božinovski je prvi šutirao i promašio. Taj promašaj, piše Đorđe Stamenković, rešio je sudbinu Vardara. Šutirao je, zatim, Vitomir Sovrović i golom odveo Radnički u Prvu saveznu ligu.

Nakon pobede u Skoplju usledilo je slavlje u Nišu, gradski saobraćaj je bio paralisan, piše Stamenković.

Kada se, oko 23:30 pojavio autobus sa novim prvoligašem, u Nišu su igrači oduševljeno dočekani. Zatreperile su baklje, cvećem su zasuti igrači, Sovrović, Knežević i ostali igrači izneti su iz autobusa - piše u knjizi "FK Radnički Niš 1923-1973".

Pre 10 godina, na obeleževanju pola veka od ovog uspeha, Miodrag Knežević se setio tih trenutaka:

Bilo je veličanstveno vraćanje iz Skoplja, kao i doček u Nišu. To su najlepši trenuci u istoriji kluba i svih nas - rekao je ranije Knežević, golman te generacije.

Ove godine je Radnički obeležio još jedan vredan jubilej - 40 godina od igranja u polufinalu Kupa UEFA, a sledeće ga čeka proslava 100. rođendana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Razbibriga

    18:05 // 4. 6. 2022.

    @ nostalgicar- Sovrlic je pevaljka a Sovrovic je stari Nislija !
    Vidite da nema ovih, novokomponovanih navijaca Radnickog, oni misle da istorija pocinje od njih ! Ako volis klub, moras mu znati i istoriju ! Nije bilo ni juga, ni severa, ceo stadion i Nis su voleli Radnicki !

  • Brale

    15:19 // 4. 6. 2022.

    Sjećam se kada me je otac vodio na utakmice Radničkog.Obavezna mašna sa amblemom Radničkog.Ja ga pitam:Zašto na semaforu stoji,Domaći 1 ,Gosti O.A on kaže :Sada će Ostoja da ga da upravom minutu.To je bio praznik fudbala.

  • Smuk II

    18:16 // 3. 6. 2022.

    Koja su to vremena bila... čak ih se ni ja najbolje ne sećam.Sreća moja te sam '90-ih radio u firmi zajedno sa mojim drugovima Rašom Radivojevićem /mojim zemljakom , rodom je iz Crvenog brega/ i Vitomirom Sovrlićem !
    Nevezano za fudbal - ljudine su to bile !
    Ostali su mi u predivnom sećanju !

    • Nostalgičar

      03:51 // 4. 6. 2022.

      Jel Vita Sovrović ili Sovrlić?Verovatno greška u kucanju! Inače komentar je na mestu, i da dodam, danas je malo ljudi sa takvim osobinama!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: