Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 27. 1. 2016.

| Sport

Danilo Tasić: “Kapiram košarku, to mi je najveća prednost”

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
tasa3.jpg
Tasić je ove sezone izrastao u lidera tima; foto: Vanja Keser

Krilni centar Konstantina Danilo Tasić, prema statistici jedan je od trojice najboljih igrača u ligi i najkorisniji igrač prethodnog kola. Iz sezone u sezonu konstantno napreduje, odlikuje ga visoka košarkaška inteligencija, a kao nedostatak smatra manjak mase.

Konstantin važi za sistem koji funkcioniše kao skladna celina. Iskakanja iz tog sistema nema, pojedinac ni u ludilu ne stavlja sebe ispred ekipe. U vremenu kada se kvalitet igrača ogleda prvenstveno kroz statistiku, a svaka ekipa u ovom segmentu ima igrača koji “štrči” od ostalih, Konstantin je po ovom osnovu nezanimljiva ekipa.

Na svakoj utakmici istakne se neko drugi, a učinak je uglavnom ravnopravno raspoređen na više igrača. Ove sezone Konstantin je dobio lidera na terenu, koji košarkaškom lucidnošću izluđuje protivnike. Vešto se snalazi i blizu koša i sa distance, a i šut za tri mu nije stran, te je veoma aktivan i defanzivnom i na ofanzivnom skoku.

Svojim najvećim kvalitetom smatram to što odlično čitam igru. Prepoznam u trenutku koje je najbolje rešenje i to mi je najveći talenat. Nedostaje mi mase, tako da su fizikalije ono na čemu najviše treba da poradim. Svakodnevno treniram, ali zbog konstitucije mi predstoji još mnogo napornog rada - započeo je priču Danilo.


Uzor sestra, a ne NBA zvezda

Dok mnogi košarkaši kao uzora vide proslavljene srpske, evropske i američke zvezde i upoređuju se sa njima, sa Danilom to nije slučaj.

Kao najvećeg uzora vidim sestru Daru Kovačević, koja je isto košarkašica i čije sam savete u životu uvek slušao. Dok sam bio klinac voleo sam Lebrona, ali sada stvarno ne bih istakao nijednog posebno - završio je Tasić.


Junior Hemofarma, profesionalac u Nišu

Tasić je rođen 1993. godine, a prošao je sve mlađe kategorije vršačkog Hemofarma. U njegovoj generaciji stasavali su jako talentovani igrači, a neki od “klasića” su mu bili: Luka Mitrović, Nemanja Dangubić, Nemanja Krstić, Nikola Milutinov, Jovan Novak… Za njegov razvoj u tom periodu najznačajniji je “majstor za talente” Žarko Vučurović.

Postavljanjem Žareta za koordinatora mlađih kategorija počinje moja ozbiljna košarkaška priča. Do tada je to manje-više bilo neozbiljno, ali mi je on ulio poverenje, dokazao da imam talenat, tako da njemu ide najviše zahvalnosti zato što sam danas košarkaš - rekao je Tasić.

Danilo Aktivan u odbrani svog koša; foto: Vanja Keser

Po prelasku iz omladinske u seniorsku konkurenciju došao je u rodni Niš, gde je dogovorio saradnju sa Konstantinom koji je tada bio član Prve B lige. Uporedo je bio na dvojnoj registraciji u srpskoligašu Junioru.

U dogovoru sa Jocom Antonićem, tadašnjim trenerom Konstantina, trenirao sam sa Konstantinom, a utakmice igrao za Junior. U Junioru sam imao odrešene ruke i svu slobodu u igri, tako da je bilo baš mnogo prostora za moj razvoj i ta sezona je bila jako dobra osnova za svaku narednu - podsetio se Tasić svojih početaka.

Dolaskom Boška Đokića prešao je u Konstantin, dobio dobru minutažu koju je postepeno nadograđivao, a tako je bilo i kada je tadašnji Đokićev pomoćnik Marko Cvetković preuzeo trenersku palicu.

Najviše sam napredovao u sezoni kada je Đokić bio trener. Tada sam shvatio kakva je košarka u profesionalnim vodama, i onda sam postepeno pod Cvetkovićem prelazio stepenik po stepenik. Neke igrači sazrevaju pre, neki posle, a ja sam punu afirmaciju stekao ove sezone - istakao je krilni centar.

Danilo Ove sezone izrastao je u jednog od najboljih igrača lige; foto: Vanja Keser


Sjajna statistika odskočna daska za nastavak karijere

Tasić ove sezone beleži sjajne “brojke” u Košarkaškoj ligi Srbije. Prosečno postiže 18 poena i 6 skokova po meču uz sjajne procente šuta - 61% za dva i 49% za tri. Trenutno se nalazi na 3. mestu na listi najkorisnijih igrača šampionata. Negativan trend jeste da igrači iz lige sa “jakom statistikom” zbog unosnijih ponuda napuštaju klubove u sred sezone.

Trenutno o tome ne razmišljam. U Konstantinu sam do kraja sezone i voleo bih ako se poklope kockice da naredne sezone promenim sredinu i odem u ligu koja će biti pogodna za moj dalji košarkaški razvoj - kazao je Tasić u kom smeru bi trebalo da teče njegova karijera.

Na klupskom planu, Danila očekuje finiš sezone u KLS, Kup Radivoja Koraća i eventualna Superliga.

Mislim da na Kupu, ako nam se sreća na žrebu osmehne možemo da prođemo u 1/2 finale. Što se lige tiče, trebalo bi da drugu godinu zaredom izborimo mesto u Superligi, što će biti podvig jer smo mlađa ekipa u odnosu na onu od prošle godine - rekao je Tasić.

Danilo Najverovatnije poslednja sezona u Konstantinu; foto: Vanja Keser

Možda popularnog Tasu košarkaški putevi na kraju sezone odvedu van Niša, što njegov talenat i partije poslednjih sezona zaslužuju, a nama ostaje da još ovih par meseci uživamo u raznovrsnosti krilnog centra Konstantina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: