Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 30. 11. 2022.

| Sport

Dečak iz Aleksinca na takmičenju u Nišu dobio medalju, pa mu oduzeta

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
800x600_Bazen-Cair-plivanje-foto-Vanja-Keser
Zabuna oko medalja poslala lošu sliku; foto: V. K.

Na školskom takmičenju u plivanju, koje je održano u utorak u Nišu, učenik četvrtog razreda Osnovne škole "Ljupče Nikolić" iz Aleksinca Vukašin Stojković dobio je medalju kao najbolji u svojoj kategoriji, ali mu je zbog tehničke greške, kako kažu u Savezu za školski sport, ona oduzeta. Roditelji dečaka iz Aleksinca kažu da su razočarani i da se dete sa bazena vratilo "potreseno i postiđeno".

Prvi na trci, ali bez medalje. To se dogodilo Vukašinu Stojkoviću koji je kao najbolji u Nišavskom okrugu ostao bez priznanja koje je prvobitno dobio. Kristina Stojković, majka desetogodišnjaka iz Aleksinca, kaže za Aleksinac net da su se, preko škole, prijavili na ovo takmičenje, kao i prošle godine.

Prošle godine je osvojio medalju i doneo je medalju kući, ali je ove godine osvojio zlatnu medalju koja mu je uručena, ali je neko od organizatora rekao da tu medalju skine pod izgovorom da će medalja biti uručena školi. Nama su kasnije objasnili kako on nema pravo na učešće i osvajanja jer je dete iz aleksinačke škole, a ne iz niške škole. Nagalašavam, učestvovao je prošle i pretprošle godine - rekla je Kristina Stojković.

Jovan Jovanović i Saveza za školski sport Niša kaže da mu je žao zbog ovakve greške, ali da je greška nastala jer su na niškom bazenu održana dva takmičenja - Prvenstvo grada Niša i Okružno takmičenje.

Savez za školski sport Niša je obezbedio medalje, majce, pehare za pobednika na nivou grada. Za pobednike okruga to nije bilo obezbeđeno. Dete je osvojilo prvo mesto na nivou okruga i ići će na republičko takmičenje kao najbolji iz Nišavskog okruga, ali on nije mogao da dobije medalju za najboljeg u gradu. Faktički, drugi u toj trci je najbolji u gradu. Tehničkom greškom, detetu je data medalja, ali nakon objašnjenja i ukazivanja na grešku, kao i priče sa predsednikom Saveza za školski sport Aleksinca, uzeta medalja što je, slažem se, traumatično i bolno za bilo koje dete - kaže Jovanović.

Roditelji kažu da je Vukašinu rečeno da će svakako ići na republičko takmičenje jer je rezultatom to zaslužio, ali da medalju neće dobiti.

Nije mu oduzeta medalja zato što je iz Aleksinca, nego što nisu predviđene nagrade i diplome za pobednike okruga. Prošle godine smo imali višak medalja sa gradskog takmičenja i zbog želje da afirmišemo decu i damo podstrek, delili smo te medalje i na nivou okruga. Žao mi je što se ovako sve desilo - dodao je Jovanović.

Sa druge strane, on kaže da sa decom iz Aleksinca nisu bili profesori fizičkog, kako je obavezno prema propozicijama Saveza za školski sport.

Bio je pedagog i bili su roditelji. Oni nemaju ingerencije da budu blizu bazena i dete je zbog toga moglo biti sankcionisano ili diskvalifikovano. To nismo želeli da uradimo jer smo gledali interes deteta - rekao je Jovanović.

On je rekao da, u slučaju da je bilo predviđeno da pobednici okruga dobiju medalje, trebalo bi da podele ukupno 195 medalja što niko nije obezbedio.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlajko

    05:24 // 3. 12. 2022.

    Neznani dečače,sada put pod noge,pravac Beograd,zatim negde u Svet daleko,i nastupaj za grad i državu koja će poštovati tebe i porodicu.A ako se onda ikada vratiš,ne zaboravi odakle si potekao i pričaj o ujdurmi nepismenih,bahatih,neobrazovanih.
    Sve najbolje ti želim u životu.

  • Ko nam to sa decom radi?

    09:31 // 2. 12. 2022.

    @Jovanovicu, da ste gledali interes dece, prilikom organizovanja ne biste dozvoli protokol ne urucivanja medalje bilo kom detetu, ako je vec istu svojim radom zasluzilo. Da ste gledali interes dece, konsultovali biste kvalifikovanog psihologa pre oduzimanja nagrade, da vam objasni ZASTO ovo ne smete da uradite.

  • Ovde nešto smrducka

    14:01 // 1. 12. 2022.

    Kako je lane isto dete srebrnu medalju odnelo kući, da možda nisu imali višak srebrnine baš za njega? Kako to da lane važe jedna pravila, a ove godine, posle uručivanja medalja, neka druga?
    I ko će zbog ovog da odgovara? Ko će da spere ljagu sa Niša, grada kojeg sada pljuju ne samo neki Aleksinčani već i mnogi u Srbiji?
    Ako se ovde stane, ništa bolje nismo ni zaslužili nego da nas ceo svet gazi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: