Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:23, 12. 6. 2019.

| Sport

Decenija susreta srpskih i bugarskih planinara na planini Ruj

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Susret planinara iz Srbije i Bugarske na vrhu
Susret planinara iz Srbije i Bugarske na vrhu; foto: Vladica Janačković

Jedna od najmasovnijih planinarskih akcija u Srbiji “Uspon na Ruj” ove godine održaće se 22. juna po jubilarni 10. put, a tradicionalno, planinari i ljubitelji prirode iz Srbije i Bugarske susrešće se na samom vrhu planine.

Svakog trećeg vikenda u junu, od 2010. godine, selo Rakita i planina Ruj domaćini su planinarima iz cele Srbije, odakle sa srpske strane kreće uspon na ovu planinu, dok istovremeno iz mesta Trn kreću bugarski planinari.

Slogan ovogodišnje manifestacije je "Ruj - decenija druženja“, a organizatori najavljuju dolazak velikog broja planinara za koje će biti obezbeđen ručak nakon završetka akcije. Polazak iz sela Rakita Polazak iz sela Rakita; foto: Vladica Janačković

Negde na početku i završetku predviđene kružne staze u selu Rakita, davne 1929. godine snimljen je prvi dugometražni igrani film u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca Rudareva sreća. Predstojeći uspon biće i svojevrsno putovanje kroz istoriju, podsećanje na dane kada je ovaj kutak jugoistočne Srbije bio rudarski centar - najavljuju organizatori.

Planina Ruj prostire se na granici Srbije i Bugarske, između sela Rakita u Srbiji i sela Ezdimirci u Bugarskoj. Najviši istoimeni vrh visok je 1.706 metara, a ističe se i oštri Rakitski kamen ili Vetren sa 1.456 metara. Pogled sa vrha planine Pogled sa vrha planine; foto: Vladica Janačković

U nedrima Ruja nalaze se i najuži kanjon u Srbiji - kanjon Zvonačke reke kod Zvonačke Banje koji je širok samo metar i po, a sa druge strane se nalazi u svetu čuveno Trnsko ždrelo u kanjonu reke Jerme u Bugarskoj - kažu organizatori.

Ukupna dužina ove staze je 24 km, sa visinskom razlikom od 1.026 metara pri usponu i isto toliko pri silasku, s tim da će biti, najavljuju organizatori, na zahtev i po prijavi učesnika biti formirana i grupa koja će se penjati samo do vrha Rakitski kamen, nakon čega će se vratiti u selo Rakita.

Ovu akciju, koja se nalazi u kalendaru Planinarskog saveza Srbije, organizuju Planinarski društvo Ruj 1706 iz Babušnice i Turistička organizacija Opštine Babušnica.

Polazak na stazu iz centra sela Rakita je u 9:30, a dodatne informacije o akciji mogu se dobiti na telefone 063/7211-210, 063/8824-207, 062/ 224-847 ili putem mejla [email protected]

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bugarin

    22:43 // 13. 6. 2019.

    Lepo sto opstina ovo organizuje a sta bi sa prekidom radova na MHE od strane drzave???Ili nije bitan zivot gradjana sela vec interes opstine i pojednaca???

  • Bane Komren

    17:02 // 13. 6. 2019.

    Samo napred, ovo je odlicna promocija za nasu zemlju. Bravo da se vec deset godina ovako nesto odrzava!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: