Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 26. 7. 2022.

| Sport

Defileom kroz Niš otvoreno Evropsko prvenstvo u paraglajdingu [foto]

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
otvaranje evropskog prvenstva u paraglajdingu 2022, nis, foto jv jelena misic 3
Otvoreno Evropsko prvenstvo u paraglajdingu; foto: JV / Jelena Mišić

Uz zvuke "Marša na Drinu", defileom kroz centar do amfiteatra na Nišavskom keju, organizatori i učesnici otvorili su 16. Evropsko prvenstvo koje će biti održano u Niškoj Banji i Sićevu do 6. avgusta. Takmičarski dan počinje u sredu, 27. jula, a učestvuje oko 150 najboljih evropskih pilota.

otvaranje evropskog prvenstva u paraglajdingu 2022, nis, foto jv jelena misic 2 Niš i Srbija domaćini; foto: JV / Jelena Mišić

Svečano i kako dolikuje evropskom događaju, bilo je na otvaranju šampionata Starog kontinenta. Piloti su se predstavili okupljenim građanima, prošetali centralnim ulicama uz zastave svojih zemalja, došli do amfiteatra na Nišavskom keju gde je održana ceremonija otvaranja.

Od srede, 27. jula, kada je prvi takmičarski dan, učesnici će poletati sa poletišta Koritnik i Višegrad iznad sela Oreovac. Takmičarski zadaci od 80 do 120 kilometara realizovaće se u pravcima Pirot - Dimitrovgrad, Knjaževac - Zaječar, Leskovac - Vranje, gde su i potencijalni ciljevi.

Takmičarska disciplina je prelet i cilj je da se paraglajderom bez motora, za što kraće vreme prelete 80 do 120 km. Takmičarski let traje 3 do 5 sati, na visini od 800 do 2500 metara. Izbor pravca letenja i mesta sletanja biće definisani svakog dana u zavisnosti od meteo uslova - rekli su iz Turističke organizacije Niš.

otvaranje evropskog prvenstva u paraglajdingu 2022, nis, foto jv jelena misic 7 Učestvovaće oko 150 takmičara; foto: JV / Jelena Mišić

Takmičenje će, dodaju, nadgledati delegati iz Svetske vazduhoplovne organizacije, međunarodni žiri i sudije.

Okupljenima se, u ime grada domaćina, obratila zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović pozvala je učesnike da posete kulturno-istorijsku ponudu Niša, ali i da uživaju u tradicionalnoj, najboljoj srpskoj kuhinji.

Izuzetno sam ponosna, srećna, što mogu da vas pozdravim u ime grada Niša, gradonačelnice Niša. Volela bih da svi piloti, koji su najbolji u Evropi, a koji su naši gosti, a nadam se da ćemo biti najbolji domaćini, ponesu najlepše utiske iz našeg grada. i da prenesu sve najlepše o našem gradu. Želim vam puno uspeha. Nije važno ko će biti najbolji, važno je da smo svi ovde posle dve godine, posle dve godine kada smo bili zatvoreni u pandemiji. Dobro došli u grad Niš - rekla je Davidović.

Organizatori 16. Evropskog prvenstva su Vazduhoplovni savez Srbije i Paraglajding klub Grunf iz Niša, uz saglasnost Ministarstva omladine i sporta i podršku Grada Niša, gradskih opština i TON-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ne li ti reko

    12:19 // 26. 7. 2022.

    Nemaju ova takmičenja više nikakve veze sa Sićevom. Bilo nekad od 1996. pa do 2005, posle toga se umešale opštine , gradovi i ostali ...Bilo je i otvaranja u raskopanu Nišku Banju, pa selidbe za Niš pod pretnjom prekida takmičenja, svašta je bilo. Konstantno je samo obećanje da će da se sredi put do poletišta iznad Oreovca... i tako već 25 godina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: