Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:21, 17. 3. 2021.

| Sport

Dejan Savić od leta predavač na trenerskoj vaterpolo školi niškog DIF-a

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Savić zastava reprezentacija
Savić će biti predavač; foto: Vanja Keser

Jedan od predavača u školi vaterpolo trenera Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nišu, kako saopštavaju sa fakulteta, biće proslavljeni jugoslovenski i srpski vaterpolista Dejan Savić, sada selektor vaterpolo reprezantacije Srbije.

Obuka bi trebalo da počne u narednih mesec dana, a prilikom Savićeve posete fakultetu kada je i dogovorena saradnja, on je rekao da je zadatak Fakulteta, ali i njegov, da pripreme mlade trenere koji će se posvetiti najmlađim vaterpolistima, a potom i postizanju rezultata u ovom sportu.

Saradnja fakulteta već postoji preko Udruženja vaterpolo trenera Srbije, a što se tiče konkretne saradnje uveren sam da će polaznici trenerske škole za vaterpolo spajanjem teorije sa praksom postati uspešni u svom poslu. Zadatak Fakulteta i stručnjaka u vaterpolu je edukacija novih kadrova i gledaćemo da se vaterpolo, pa i plivanje, ne poboljša, već da se podigne na jedan viši nivo - rekao je Savić.

Ono što Nišu nedostaje kada je u pitanju plivanje i vaterpolo, prema Saviću, jeste optimizam i pogled u budućnost. Kaže i da se u ovom gradu premalo ulaže u sport.

Sa pokojnim Nenadom Manojlovićem to je već krenulo 2002. ili 2003. godine kada je Niš postao jedan ozbiljan centar srpskog vaterpola. Kasnije se to malo ugasilo, ali moram da budem malo i kritičan jer se u Nišu, koji je treći po veličini grad u Srbiji, možda i najmanje ulaže u sport. To je generalni problem. Budžeti za sport se smanjuju umesto da se povećavaju. Niš je i grad fudbala, boksa, košarke, rukometa, borilačkih veština. U gradu ove veličine moraju da budu zastupljeni svi sportovi, a naš je posao da edukujemo ljude koji će da edukuju kadrove koji su neophodni za sportski rad. Gledano kroz sport tako se stvara karakter i duh grada i nacije - objašnjava selektor.

Država je za sportske klubove izdvojila pre 3 meseca određeni novac kao pomoć, a Savić kaže da klubovi moraju i sami malo više da se potrude u određenoj organizaciji jer ne može, kako kaže, stalno nešto da pada sa neba ili od države. dif savić Saviževa predavanja nakon Olimpijskih igara; foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Siguran sam da određeni klubovi ako ništa drugo gledaju da vrate reprezentativce. Sa stanovišta struke treba više podmlatka i potrebna nam je edukacija trenera koji bi se bavili tom decom. Oni su tu da decu edukuju ali i da ih vaspitavaju - objašnjava Savić.

Kako je rekao dekan Fakulteta Milovan Bratić, proslavljeni trener vaterpolo reprezentacije Srbije pred studentima koji završavaju obuku za vaterpolo trenere će se pojaviti nakon povratka sa letnjih Olimpijskih igara u Tokiju.

Naša opredeljenje je da, kada je u pitanju struka, na fakultet dovedemo što više ljudi iz Saveza ili klubova koji će držati predavanja i tako dati značajan doprinos u tom delu nastavi na našem fakultetu. Oni su nezamenjivi predavači za studente upravo iz tog razloga jer imaju mnogo teoretskog i praktičnog znanja, a dolaze iz struke. Posebno im u prilog ide to što su oni prepoznatljivi u sportovima u kojima su angažovani, a to je nešto što imponuje našim studentima i oni se rado odazivaju ovakvim susretima - rekao je Bratić.

Dodao je da će studentima svakako puno znači kada pred njima stoji i govori im o trenerskom iskustvu Dejan Savić koji je legenda srpskog vaterpola.

Njegova predavanja su važna i za trenere u drugim sportovima. Njegovo iskustvo je put i primer kako se ostvaruje dobar rezultat u sportu - rekao je dekan.

Ideja fakulteta je, dodao je Bratić, da povežu nauku i obrazovanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bravo za DIF

    10:43 // 18. 3. 2021.

    Svaka čast! Čovek sa ogromnim iskustvom i znanjem hoće da da svoj doprinos u razvoju i obrazovanju studenata. Bravo što ste ga doveli!

  • Pera

    23:17 // 17. 3. 2021.

    Šta mu ovo treba?. Bio dobar sportista, dobar trener... Ako mu treba plata, mogao je kod Jorgovanke ili Bajatovića da se ugura.

  • Mara

    20:44 // 17. 3. 2021.

    Najbolji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: