Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:53, 27. 2. 2016.

| Sport

Do podnožja Vinika longbordom za manje od 2 minuta (video)

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Lazar Ćurković na svom longbordu jezdi Vinikom

Liči na skejt, ali nije to. Pomeraš se kao na snoubordu, ali nisi na snegu - reč je o longbordu kojim se Lazar Ćurković sa niškog brda Vinik spuštao uz maksimalnu brzinu od 75 km/h.

long Kao skejt, a nije skejt; foto: flickr.com/Blas BrainsVozači i prolaznici na Viniku su verovatno bili začućeni kada je pre 4 dana pored njih prohujao Ćurković na svojoj skalameriji.

Ako je verovati njegovom merenju on je razdaljinu od 1,2 kilometra prešao za manje od 2 minuta.

Za “Južne vesti” kaže da je za sve “kriv” longbord.

To je isto kao skejt, ali je u stvari sve drugačije. Daska je veća, a osovine su postavljene pod uglom zbog veće stabilnosti. Točkovi su veći i širi i projektovan je za spustove i za driftove - kaže Ćurković.

long3 Longbord; foto: flickr.com/Maurizio PesceOvaj Leskovčanin koji živi u Nišu kaže da skejtbord ranije nije vozio, ali da voli da se niz planine spušta snoubordom. Iako na snimku deluje rizično, Ćurković kaže da longbord nije opasna igračka.

Skoro godinu dana vežbam i najbitnije je znati ukočiti pri većim brzinama. Na snimku se vidi da sam postigao brzinu od 75 Km/h i to je najbrže što sam išao do sada. Sigurno da može i brže, ali bez prirodne uzbrdice bilo teško ukočiti - priča Ćurković.

Jedan je od pionira koji se u Srbiji bave ovim ekstremnim sportom i kaže da se ukupno mogu nabrojati na prste jedne ruke. U svetu je prava ekspanzija za ovom spravom sa kojom, prema rečima Ćurkovića, mnogi izvode razne trikove.

Baš je velika ekspanzija. Profi manijaci šta sve rade… to je prosto zapanjujuće. Ovo moje nije loše, ali je daleko od profi nivoa - skroman je Ćurković.

long2 Ima i profesionalaca; foto: flickr.com/Jan LakotaPored Vinika, Ćurković može prohujati pored vas i Zetskom pored Pivare, ali i u Sokobanji niz Ozren, jer su to, kako kaže, njemu omiljena mesta za vožnju, a naglašava “da je osećaj neopisiv”.

Inače, longbord se pojavio početkom dvehiljaditih i ima nekoliko, a nema kraćeg od 84 cm. Rekord u najdužoj vožnji drži Rob Tomas sa Novog Zelanda koji je na ovoj spravi prešao 12.159 km.

Rekord u brzini u vlasništvu je Miše Erbana koji je 2012. dostigao neverovatnih 129,94 km/h.

Longbord već godinama u svetu je pravi hit

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko iz mase

    15:32 // 1. 3. 2016.

    Interesantno niko ne spominje vozaca koj je riskantnom i hrabrom voznjom prisao dovoljno blizu kako bi mi sad imali sta da komentarisemo.

  • dragan petrovic

    20:22 // 28. 2. 2016.

    Svaka cast, ali cuvaj glavu sinko, ovo deluje skroz nebezbedno...šta bi ti se desilo da je neki auto iz suprotnog smera preticao i krenuo na tebe, daleko bilo....

  • oko

    15:08 // 28. 2. 2016.

    Bravo momak! Pokrenuo si me, da se odvažim i ja! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: