Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 19. 8. 2022.

| Sport

Državno takmičenje pilota ultralakih aviona u selu Mala Draguša kod Blaca

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Laki avion FB Aerodrom
U slučaju vremenskih nepogoda rezervni termin je 3. septembar; Ilustracija; foto: FB Aerodrom Niš

Letenje po datoj ruti uz precizno održavanje brzine od startne do krajnje tačke, letenje po etapama gde će se nalaziti skrivena prekretna tačka koja će biti data u vidu fotografije, prepoznavanje markera ili objekata sa slika i ucrtavanja na kartu zadatka, kao i precizno sletanje samo su neki od zadataka koje će imati piloti ultralakih aviona na Državnom prvenstvu pilota ultralakih vazduhoplova koje se održava za vikend 20. avgusta na aerodromu "Blace" u selu Mala Draguša.

Okupljanje je u 9 sati, a čitav događaj je deo programa trodnevne manifestacije "Dani šljive-Blace 2022."

Ukoliko dozvole vremenski uslovi toga dana, takmičenje će biti održano, a u slučaju vremenskih nepogoda rezerni termin je 3. septembar. Improvizacija na ovakvim takmičenjima nije moguća, sve se odvija po tačno utvrđenim procedurama i propisima i potpuno je bezbedna za posetioce koje pozivamo da dođu i uživaju - kažu organizatori takmičenja.

Dodaju da broj takmičara koji se mogu prijaviti nije ograničen, pravo učešća imaju članovi Vazduhoplovnog saveza Srbije na osnovu pismene prijave matičnog aerokluba uz uslov da poseduju važeću dozvolu pilota, da poseduju minimum 50 sati ličnog naleta na vrsti letilice na kojoj se takmiče, tali i da letilica mora imati važeću potvrdu o upisu u registar i Plovidbenost.

Letelica mora zadovoljiti zahtev da autonomija letenja nije manja od 80 kilometara za motorne zmajeve i 140 kilometara za ultralake avione. Konfiguracija letilice koja se koristi na takmičenju ne sme se menjati, a dozvoljena je samo provera elise i količine goriva - kaže se između ostalog u propozicijama takmičenja.

Inače, radi se o 12. po redu Državnom prvenstvu Srbije u ultralakoj avijaciji, a aerodrom "Blace" će uz ovaj značajan događaj proslaviti i jubilej od 5 godina postojanja.

Organizator takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije, a neposredni organizator je Aeroklub "Vazduhoplovci Niš" iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: