Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 25. 3. 2019.

| Sport

Duplo manje novca za Elid - klub i komisija ne slažu se oko vrednovanja rezultata

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
foto: Karate klub Elid
U Elidu tvrde da su među trofejnijim klubovima u gradu; foto: Karate klub Elid

Jedini klub koji je ispao sa liste organizacija od posebnog značaja za Grad Niš koje dobijaju više novca iz budžeta od većine sportskih kolektiva, bio je Karate klub Elid, u kome tvrde da su zakinuti, jer su imali čak više uspeha i medalja nego ranije. U Komisiji za sport, međutim, svoju odluku obrazlažu time da klub nije imao prvaka države i ponovio uspehe u Karate federaciji Srbije.

Iako su tokom 2018. godine, kako kažu, imali više državnih medalja nego godinu dana ranije, uspehe na Balkanskom i Evropskom prvenstvu i jedini su klub koji ima dobre rezultate i u borbama i katama, Karate klub Elid nije među klubovima od prioritetnog značaja za Grad Niš kao što je to bio prošle godine.

Predsednik ovog kluba Radoš Marković se pita zašto je Elid “precrtan” iako je imao bolje rezultate nego u godini kada su iz budžeta dobili više novca.

Na državnim prvenstvima prošle godine takmičari Karate kluba Elid osvojili su 19 medalja, što je 8 više nego tokom 2017. godine. Želeo bih da znam da li ovi naši rezultati nisu dovoljni da Grad sagleda i da finansijski pomogne radu kluba koji donosi dobre rezultate, medalje sa državnih i međunarodnih takmičenja - kaže Marković.

karate klub elid Prostorije Elida pune trofeja; foto: B. R.

Karate klub Elid, koji je prošle godine osvojio četiri bronzane medalje na Prvenstvu Srbije i dve srebrne i četiri bronzane na Kupu Srbije, bio je među klubovima od posebnog značaja za Grad i dobio 1.024.000 dinara, a za program redovnih sportskih aktivnosti još 944.000 dinara.

Po odluci Komisije, za učešće na međunarodnim takmičenjima dodeljeno je još 100.000 dinara i to je ukupno 2,068.000.

Ove godine je potpuno drugačija slika i, kako je odlučeno na Gradskom veću na predlog Komisije za sport, Elid bi trebalo da dobije duplo manje - 934.000 dinara.

Zašto na listi klubova od posebnog značaja za Grad nema kluba koji dolazi iz jednog od najmlađih olimpijskih sportova, jer je karate u programu Olimpijskih igara u Tokiju naredne godine, predsednik Komsije za sport Milovan Bratić kaže da ovaj klub nije imao državnog prvaka i nema toliko uspeha kao u prethodnoj federaciji.

Klubove od značaja za Grad Komisija samo predlaže. Tačno je, oni su prvi put ušli među klubove od značaja za Grad jer su te godine ušli u porodicu olimpijskih sportova. Hteli smo da damo podršku, da vidimo da li ima šansi i mogućnosti. Oni su tada u prethodnoj federaciji imali mnogo medalja, ali u ovoj nisu i to se pokazalo kao opravdano. Nemaju državnog prvaka i nemaju toliko uspeha kao što su imali - kaže Bratić.

bratić Bratić: "Klubove od značaja za Grad Komisija samo predlaže"; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Predsednik Komisije za sport, koju čini 7 članova, ističe da su bili jednoglasni u odlukama.

Postoje klubovi koji dolaze i koji ulaze u najveći rang takmičenja. I njima smo hteli da damo neku mogućnost, a nisu svi mogli da budu od značaja za Grad. Elid je dobio pristojnu sumu na osnovu rezultata, a to što nije ušao među klubove od posebnog značaja, znači da je nešto uticalo na njihovo ostvarivanje rezultata. Sada se među tim klubovima nije našao Elid, a da li će se u nekom drugom periodu vratiti, videćemo - dodaje Bratić.

Početkom marta, kada je bila održana sednica Gradskog veća, usvojen je predlog Komsiije za sport da se među 25 klubova od posebnog značaja, u odnosu na prošlu godinu, ne nađe samo Karate kluba Elid.

Za sport je ove godine budžetom Grada Niša određeno 397 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    00:27 // 27. 3. 2019.

    Kakav zakon o sportu kakva komisija.. pa oni o zakonu o sportu nemaju poima.. bitno da je predsednik komisije sebi dodelio 9 miliona... nije li to mozda sukob interesa...
    treba javno da se vide rezultati klubova.

  • Mile Sportista

    07:53 // 26. 3. 2019.

    Ako ćemo iskreno, karate klub Elid nije jedini oštećeni klub. Ima nekih klubova koji imaju rezultate u kontinuitetu, državne prvake a olimpijski su sportovi pa nisu na spisku klubova od interesa za grad. Sa druge strane na toj listi su neki trećeligaški klubovi, oni koji ispadaju iz višeg ranga ili nemaju sportske rezultate kojim bi zaslužili mesto među povlaštenima. Pametnom dosta.

  • Niški

    07:26 // 26. 3. 2019.

    Pa recimo to znači da mi u Nìšu imamo 20 i kusur kluba koji imaju državne prvake.... 100%
    Sve ako ovaj iz Pukovac nije državni prvak..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: