Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 18. 12. 2020.

| Sport

Duplo manje za sport iz niškog budžeta, uz diskusiju gradonačelnice i opozicije, bez većnika Kačara

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Za sportske klubove duplo manje novca; foto: JV arhiva

Čekali su predstavnici niških sportskih klubova predlog budžeta za 2021. godinu i nadali se da nije tačna nezvanična informacija da će biti upola manji nego ove godine, a prema usvojenom budžetu, za dotacije nevladinim organizacijama planirano je 48.78 % manje para. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nije odgovorila na pitanje zašto, ali je uporedila Niš sa Autonomnom pokrajinom Vojvodinom. Većnik za sport Branislav Kačar nije bio na sednici, niti odgovorio na pitanja novinara jer je, kako je rekla Sotirovski, na bolovanju zbog korone.

pare za sport 2021 Koliko se odvajalo za sport ove i kako je planirano sledeće godine; foto: Južne vesti

Dok je pred odbornicima Skupštine Niša bio predlog budžeta Grada za sledeću godinu dosta vremena i polemike posvećeno je novcu za sport. Ove godine je iz budžeta Niša određeno 410 miliona dinara, što je uvećanje od 13 miliona u odnosu na prošlu, kada je bilo 397 miliona. Sada je za dotacije nevladinim organizacijama u sportu planirano upola manje - 200.000.000 dinara.

Prvi je pitao o novcu planiranom za sportske klubove, kojih iz Niša ima čak 9 u najvišim rangovima, bio je predsednik Skupštine Vaterpolo kluba Nais i odbornik Ruske stranke Milan Krstić. Na prethodnoj sednici, kao odborničko pitanje, pitao je da li će Niš slediti politiku Vlade ili smanjivati sredstva za sport. Nakon predloga budžeta za 2021. godinu Krstić je podneo amandman da se umesto od planiranog novca za kapitalni objekat akva-park čija je lokacija još nepoznata, da sportskim organizacijama još 200 miliona dinara:

Vrlo rigoroznu kontrolu klubovi imaju po trošenju budžeta, mislim da smo najbolji u Srbiji po tome. Imamo pozitivan izveštaj revizije i onda neko dođe i bez objašnjenja smanji budžet za sport za 50 %. I to u momentu kada povećavamo gradski budžet za 500 miliona. Ali nam je bitno da pravimo akva park u vreme kada mu vreme nije. Da li će ljudi koji su se prethodnih godina trudili da budžet za sport bude veći podržati. I gde je većnik za sport da dođe da brani politiku za sport - rekao je Krstić.

dragana sotirovski, gradonačelnica Niša Podržala opoziciju koja rekla da je 400 miliona za sport mnogo; foto: JV / Vanja Keser

Na pitanje zašto je budžet za sportske klubove umanjen za pola, gradonačelnica Niša nije odgovorila, ali je podržala opoziciju, pa i uporedila Grad Niš sa Autonomnom pokrajinom Vojvodine, koja ispod sebe ima i jedinice lokalne samouprave.

Nadam se da ste pročitali Zakon o sportu, gde piše da lokalna samouprava može da finansira klubove koji se bave rekreativnim sportom. Vaš klub jeste profesionalni. Mnoge Vaše kolege iz opozicije su za skupštinskom govornicom iznele da je 400 miliona za sport jako mnogo. Više je Niš izdvajao za sport od jedne Vojvodine koja ima oko 2,1 miliona stanovnika. I kada je Grad ostavio 200 miliona za finansiranje sporta, Vi kažete, a gde je još 200 miliona. Razumem Vaš strah jer ćete morati da smanjite doživljaj od 17 miliona - rekla je Sotirovski.

Većnik za sport Branislav Kačar prethodnih dana nije odgovorio na pitanja Južnih vesti u vezi sa budžetom za sport, a nije bio ni na sednici, a kako je za skupštinskom govornicom rekla gradonačelnica Niša, on je na bolovanju nakon preležane korone i duge izolacije. Sotirovski je negirala i navode da je Kačar podneo ostavku.

Objasnite gde ste potrošili 17 miliona, koliko plaćate zakup "Čairu", koliko za kancelariju, koliko za teretanu, zašto ste na sudu sa "Čairom". Pa onda iznosite stvari da je većnik Kačar podneo ostavku. Odakle Vama takva informacija? Ja je kao predsednik Veća nemam, Vaše kuloarske priče me ne interesuju. On je na bolovanju. Da li će on da nazaduje sa svog mesta ili da napreduje, to ćemo videti narednih nedelja. Ostavku nije podneo - rekla je Sotirovski.

Za reč se javio i odbornik vladajuće Srpske napredne stranke Dragan Đorđević, inače potpredsednik Kluba za mali fudbal Kalča, i izneo predlog kako da se sportski klubovi dodatno finansiraju.

Tačno da je 400 miliona smanjeno na 200 miliona, ali mora jedno veliko "ali" da postoji. Znate li koliko Fudbalski klub Vojvodina dobija od Srbijagasa? Tri miliona evra. Znate li, kada je Darko Bulatović postao predsednik Radničkog, pomognuto mu je od strane rukovodstva države i dobio je 600.000 evra od tri firme. Radnički vodi čovek koji je do skoro bio državni sekretar, dajmo da nađemo modele da investitore uslovimo da pomognu vrhunskim klubovima - kaže Đorđević.

A kako će novac biti raspoređen to zavisi samo od Komisije za sport koja je i prethodnih godina, prema Pravilniku, bodovala klubove i određivala koliko koji program može da dobije para.

Prošle godine, od 410 miliona, najviše je pripalo Fudbalskom klubu Radnički (79,5), dok su predstavnici kolektivnih sportova koji su sada obuhvaćeni Uredbom Vlade dobili dosta manje - Rukometni klub Železničar 37,2, Odbojkaški klub Niš 27,5, Ženski rukometni klub Naisa 27,1, a Vaterpolo klub Nais 19,1.

Prema Zakonu o sportu, jedan klub ne može dobiti više od 20 % budžeta opredeljenog za sport, pa će prepolovljena sredstva najviše osetiti Radnički kom je ove godine pripalo 79,5 miliona dinara, 19,3 % celog budžeta za sport. Nijedan drugi klub sa trenutnim budžetom ne prelazi 20 % ni novoplaniranog.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    15:02 // 19. 12. 2020.

    Posledice će se tek videti. Sledi sumrak niškog sporta. Koliko para toliko muzike. A niška privreda nema para.

    • Oblak

      14:18 // 21. 12. 2020.

      Posledice po građane Niša se vide već godinama jer se njihove pare iz budžeta grada preko klubova sele u džepove pojedinaca. Uglavnom se vraćaju u džepove onih koji ih odobravaju.
      Pitajte građane šta bi više voleli Super ligu u odbojci, vatrpolu, fudbalu...... ili asvaltirane ulice, kanalizaciju, obdaništa i škole dostojne 21 veku.

  • Naissus

    23:02 // 18. 12. 2020.

    Profesionalni klubovi (LL liga) treba da se finansiraju od strane sponzora, prodajom igraca, ulaznica itd, itd, itd a ne iz budzeta grada!! Zasto bre gradjani da placaju njihov razvitak?? Gde je tu logika??

    • nišlija

      09:09 // 21. 12. 2020.

      Postoji i nešto što je nekomercijalni sport. Da je Jasna Šekarić bila prepuštena sama sebi, od silnih medalja ne bi bilo ništa. Logika je dakle prosta, samo treba malo razmisliti.

  • Ouzo

    20:43 // 18. 12. 2020.

    Sport u Nisu, ne postoji, klubovi su prcija politikanata i lihvara iz sns ! Nije velika steta !

    • Nišlija

      09:02 // 21. 12. 2020.

      Biće da ti prijatelju pričaš o nekom drugom gradu. Niš trenutno ima devet klubova u najvišem rangu takmičenja, četiri kluba je učestvovalo u evro takmičenjima. Svega toga više neće biti zahvaljujući gradonačelnici. A i dalje ćemo nemati taj akvapark.

      Pozdrav i vidimo se u drugoj, trećoj ligi ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: