Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:33, 14. 3. 2011.

| Sport

Evrobalkan kup na Mokroj Gori

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
foto: Masan Miličić

NIŠ - Sedmi FIS Evrobalkan kup "Niš 2011" održaće se 15. i 16. marta na Mokroj Gori, a učestvuju skijaši iz 12 zemalja.

Evrobalkan kup je naše jedino tradicionalno međunarodno takmičenje, na kojem se osvajaju bodovi za svetsku rejting listu. Organizator je Skijaški klub „Niš“, uz pokroviteljstvo Grada Niša i stratešku podršku Ministarstva za omladinu i sport.

Za ovogodišnji Evrobalkan kup prijavljeno je 75 učesnika (22 žene i 53 muškarca) iz svih bivših jugoslovenskih republika i Grčke, Bugarske, Rumunije, Slovačke, Češke i Švajcarske. Osim Srbije (14), najviše takmičara prijavljeno je iz Grčke (13), Slovenije (10), Hrvatske (8) i Bugarske (7).

U oba takmičarska dana na programu je slalom. Odloženi prenos takmičenja emitovaće televizija „Kopernikus“ u večernjem terminu, od 20.45.

Glavni problem ovogodišnjeg Evrobalkan kupa je temperatura od 15 stepeni, kojoj zasad odoleva skijaška staza „Iver“, sa 80 centimetara nabijenog snega.

Evrobalkan kup je ustanovljen pre sedam godina na inicijativu niškog kluba, koju su prihvatili klubovi iz Sofije, Samokova, Skoplja, Bitolja i Verije u Grčkoj. Bio je to odgovor balkanskih skijaša na osnivanje regiona Evrobalkan, verifikovanog od Saveta Evrope, koji je obuhvatio 66 gradova i opština iz Srbije, Bugarske i Makedonije, sa sedištima u Nišu, Sofiji i Skoplju.



Kusturica spasio Evrobalkan kup

Najveće skijaško takmičenje u Srbiji, Evrobalkan kup, ove godine je spasio Emir Kusturica, naš slavni režiser i menadžer Parka prirode „Mokra gora“. Kad je čuo da je za Evrobalkan kup zatvoren njegov prirodni centar na Staroj planini, Kusturica je pozvao predsednika niškog kluba, Ivana Pešića, i ponudio da se trka održi na Mokroj gori. Najavio je uz besplatnu tehničku pomoć Parka prirode i niz drugih pogodnosti u Drvengradu za organizatora i njegovih 150 gostiju.

Ovogodišnji Evrobalkan kup trebalo je da bude prvo zvanično međunarodno takmičenje na Staroj palnini, čije su skijaške staze nedavno dobile saglasnost Međunarodne skijaške federacije za održavanje najvećih trka.

Zbog vremenskih prilika i izmena kalendara u Evropi, Evrobalkan kup je morao biti pomeren za nedelju dana. Time se terminski sudario sa početkom održavanja dečjeg kampa Skijaškog saveza Srbije na Staroj planini. U Savezu su ocenili da kamp nije moguće pomeriti za tri dana, pa je održavanje Evrobalkan kupa dovedeno u pitanje.

Dok su u niškom klubu razmatrali mogućnost da najveće međunarodno takmičenje presele iz Srbije u Bugarsku, javio se Emir Kusturica i ponudio pomoć. Potom je otputovao na Kubu, gde pregovara o snimanju svog novog filma, ali je javio da će svakako doći na Evrobalkan kup.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: