Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 2. 1. 2019.

| Sport

FK Filip Filipović - Rasadnik talenta u Duvaništu

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Pehari Filip Filipović
Klub proslavio 20 godina postojanja; foto: Facebook/FK Filip Filipović Niš

Učitelj Osnovne škole “Dušan Radović” iz niškog naselja Duvanište Srđan Ristić rešio je da sastavi fudbalsku ekipu od svojih učenika i uvede ih u takmičarski fudbal. Tako pre dve decenije počinje priča Fudbalskog kluba Filip Filipović, koji je tokom godina iznedrio brojne profesionalne igrače, među kojima je najuspešnija bila generacija rođena 1992. godine.

Aleksandar Pešić Najbolji strelac Superlige za sezonu 2017/2018 ponikao je u ovom klubu; foto: Facebook/FK Filip Filipović NišMeđu njima su Aleksandar Pešić, prošlogodišnji najbolji strelac Superlige, a sada igrač Al Itihada iz Saudijske Arabije, štoper ruskog Jeniseja Rade Dugalić, donedavni odbrambeni fudbaler belgijskog Mehelena Uroš Vitas, špic Crvene zvezde Nikola Stojiljković, Lazar Ćirković koji je prošle sezone iz Partizana otišao u švajcarski Lucern, te Uroš Nikolić koji će ove zime obući dres Makabija iz Tel Aviva.

Od njih su Pešić i Dugalić išli u tadašnju Osnovnu školu “Filip Filipović”, ali su se zbog kvalitetnih treninga i dobrog rada, priča predsednik kluba Branko Vukadinović, priključili i ostali.

Tako je stvorena najtalentovanija generacija, koja je pobeđivala u svom uzrastu sve ekipe u Srbiji, između ostalog Zvezdu i Partizan. Nije bilo drugačijeg rada sa njima, u tom uzrastu od 7 do 13 godina treninzi i rad su bazirani za taj uzrast vodeći računa da im fudbal bude zabava i ljubav, a ne obaveza - rekao je Vukadinović.

Ipak, priča počinje nešto ranije, kao Sportska družina Srćkovo jato, koje su činili dečaci rođeni 1988. godine. FK Filip Filipović Svečanom akademijom proslavljen 20. rođendan; foto: Facebook/FK Filip Filipović Niš

Kako je učitelj Srđan voleo veliki fudbal i imao želju da tu ljubav prema fudbalu prenese i na decu, rodila se ideja da se registruje fudbalski klub. Tadašnji direktor OŠ “Filip Filipović” Milorad Novković izašao je u susret takvoj ideji i dao je da se u velikom školskom dvorištu napravi fudbalsko igralište a klub je u skladu sa zakonskim propisima registrovan - priča Vukadinović.

Odmah po osnivanju, priča Vukadinović, klub se uključio u takmičenje u organizaciji Fudbalskog saveza Niša i sa ekipom petlića ga osvojio. Kasnije su nastavili da se nižu trofeji i uspesi kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, a među “najsvežijim” su dva prva mesta za generacije dečaka rođenih 2009. i 2011. godine na međunarodnom turniru u Bugarskoj.

Rade Dugalić Pešić i Dugalić "začetnici" generacije koja je pobeđivala vršnjake iz svih domaćih klubova; foto: Facebook/FK Filip Filipović NišSpisak uspešnih fudbalera poniklih u klubu Filip Filipović ne završava se na vanserijskoj generaciji sadašnjih 26-godišnjaka. Ovde su zavolela fudbal i braća Ilić, Luka i Ivan, igrači koji se svrstavaju među najtalentovanije u Evropi, a koji imaju ugovore sa Mančester sitijim.

Braća Ilić su još kao mali dečaci sa 7, 8 godina pokazivali da njihov talenat vredi ispratiti i da potencijal koji poseduju ima sve šanse da preraste u kvalitet - priseća se Vukadinović.

Fk Filip Filipović zvanično je oformljen 5. decembra 1998. godine i od tada prati plan i program koji je sada već dokazan i u praksi, a funkcioniše na stručnim pedagoškim principima. U ovom trenutku 80 dečaka, uzrasta od 10 do 6 godina, marljivo i strpljivo trenira u niškom klubu i nada se svetloj budućnosti u “najvažnijoj sporednoj stvari na svetu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pavle Pavković

    21:17 // 4. 1. 2019.

    Budimo realni. Nema tu nikakvog ozbiljnog rada. Roditelji finansiraju, a deca trče za loptom. Mnogi talenti propadaju. Od stotinu jedan ako ubode da napravi karijeru. Nemojte preuveličavati stvari!

    • Goran

      01:29 // 5. 1. 2019.

      Gospodine, na sport i bavljenje sportom u tom uzrastu treba gledati drugačije, i sportom bi trebalo da se bave sva deca, sticanja radnih navika, socijalizacija, učenja timskog delovanja, razvoja tela i duha itd.A to da li će oni biti profesionalni sportisti je na drugom mestu....

  • DuvaNISte

    23:02 // 2. 1. 2019.

    Sjajna deca i fudbaleri. Steta sto nisu nastavili i sa velikim fudbalom.

  • Ivan

    17:14 // 2. 1. 2019.

    Srdjan stvarno radi fenomenalno sa decom. Secam se Srckovog jata koji isprasi Partizan i Zvezdu sa petardom u Beograd. To su sve deca iz Duvanista koja idu u sadasnju skolu Dusan Radovic a nekada Filip Filipovic. Dok su u Partizanu i Zvezdi najbolja deca iz cele Srbije. Tu se vidi koliku viziju ima Srdjan i znanje da ih uklopi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: