Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 13. 4. 2024.

| Sport

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu posle 12 godina dobija novog dekana

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Tomislav Okičić
Okičić preuzima funkciju 1. oktobra; foto: Olimpijski komitet Srbije

Na sednici Nastavno-naučnog veća, održanoj prošle nedelje, za novog dekana predložen je Tomislav Okičić, koji je na tu funkciju izabran tajnim glasanjem na sednici Saveta fakulteta. Redovni profesor na predmetu Plivanje i zastupnik Plivačkog kluba Niš 2005, kluba od posebnog značaja za Grad, zvanično će preuzeti funkciju 1. oktobra ove godine, a naslediće Milovana Bratića koji je bio na čelu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja 12 godina.

Nastavno-naučno veće je 4. aprila na sednici tajnim glasanjem predložilo Tomislava Okičića za dekana, a 5 dana kasnije je Savet fakulteta, takođe tajnim glasanjem, izabralo pomenutog redovnog profesora za prvog čoveka Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

U zvaničnoj biografiji na sajtu FSFV-a piše da je Okičić diplomirao je na Filozofskom fakultetu na Studijskoj grupi za Fizičku kulturu 1995. godine sa temom "Odnos između rezultata u plivanju i dimenzija fleksibilnosti kod pionira plivača", pod mentorstvom dr Momčila Pivača. Godine 2000. je odbranio magistarsku tezu, a doktorirao je 2002. godine na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Novom Sadu. Kao stipendista Vlade Republike Bugarske 2007. godine je odbranio specijalistički rad.

Tomislav Okičić Jedan od simbola plivačkog sporta u Nišu; foto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Redovni profesor na predmetu Plivanje na FSFV-u postao je 2012. godine, a nastavnik je i na izbornom predmetu Vaterpolo. Bio je šef Katedre za individualne sportove i prodekan za finansije, a funkciju dekana preuzeće 1. oktobra od Milovana Bratića, redovnog profesora koji je vodio Fakultet 12 godina. Plan budućeg dekana je, kako kaže za Južne vesti, nastavi sa dobrom praksom koja je vlada na fakultetu.

Nastavljamo putem koji smo išli, dajemo podršku obrazovno-vaspitnog procesa na fakultetu. Tu su i podrška i inicijativa za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju. Očekuju nas i stalna modernizacija i inovativnost na svim segmentima, a u perspektivi imamo da akreditujemo nastavu na engleskom jeziku i da se akreditujemo prema mnogoljudnim zemljama. Motivacija studenata, ali i budućih brucoša je jedan od ciljeva - rekao je Okičić.

Tomislav Okičić je zastupnik i jedan od trenera u Plivačkom klubu Niš 2005, a ranije je bio i član Komisije za sport. Iako je plivanje pojedinačni sport, jedan od sinonima ove discipline u Nišu, kaže da je timski rad za fakultet nabitniji.

Student i dalje treba da bude naš fokus delovanja. Takođe, bitno je da se izborimo da se poveća fond časova fizičkog vaspitanja u školama, a da se uvede obavezna nastava fizičkog na fakultetima. Povećanje životnog standarda naših zaposlenih je još nešto čemu ćemo težiti. Naše je da budemo, kako na fakultetu, tako i van njega, budemo pravi primer akademske zajednice - istakao je Okičić.

Fakultet sporta i dalje visoko pozicioniran na Šangajskoj listi - niški fakultet je na poziciji između 151. i 200. mesta. Iako je nekoliko puta najavljivano da će dobiti zgradu u blizini stadiona Čair, kada će se to desiti nema tačnih najava.

To je stalna težnja i borba da dobijemo svoj prostor gde bismo organizaovali nastavu kako treba i spremili svoj ambijent koji bi bio prilagođen studentima - dodao je Okičić.

Odlukom Vlade Republike Srbije 1971. godine je osnovan Filozofski fakultet, a u okviru njega osnovana je Studijska grupa za fizičku kulturu. Nakon 28 godina osnovan je Fakultet fizičke kulture u Nišu, kao novi član Univerziteta u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MILE BMV

    07:58 // 15. 4. 2024.

    Mogao je i magistar i budući doktor sporta g.Marinković Bojan biti izabran,sve je to igra ali nema veze idemo dalje.

  • ABVG

    14:58 // 14. 4. 2024.

    Profesoru Braticu, izuzetnom čoveku, profesoru i rukovodiocu čestitam na svim uspesima sa Fakultetom sporta. Dobio je dostojnog naslednika, prof. Okičića, kome želim da nastavi istim putem uspeha i napretka!

  • Školski

    14:53 // 14. 4. 2024.

    Pravi izbor

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: