Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:17, 30. 5. 2014.

| Sport

Gardian: Piksi u 100 najboljih fudbalera u istoriji

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Dragan Stojković Piksi
Legenda, Dragan Stojković Piksi; Foto: Flick/lefty1007

Legendarni niški fudbaler Dragan Stojković Piksi našao se na 92. mesetu liste 100 najboljih fudbalera u istorji svetskih prvenstava, koju je sastavio ugledni britanski dnevni list.

O poziciji "Pete Zvezdine zvezde" ponikloj u niškom Radničkom govori i podatak da su iza njega ostali asovi kao Jirgen Klinsman, Filip Lam i Leonardo.

- Plejmejker retke vizije i osećaja - opisuje ga Gardijan.

Gardijan podseća da su upravo Piksijevi golovi protiv Španije odveli reprezentaciju Jugoslavije u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, uz podsećanje da je nažalost upravo njegov promašeni penal koštao poraza protiv Argentine.

Inače, Gardijanovu listu predvode imena kao što su Pele, Maradona i Franc Bekenbauer, a u prvih 10 su još i Ronaldo, Zinedin Zidan, Johan Krojf, Lotar Mateus, Gerd Miler, Garinča i Mileš Platini.

Celu listu možete pogledati na sajtu Gardijana - ovde.

Rang listu je sastavio žiri sastavljen od 40 stručnjaka za fudbal. Bili su podeljeni u 3 grupe - novinari samog gardiana, međunarodni eksperti i veliki fudbalski asovi.

Svi su glasali anonimno, tako što su svakom od 150 predloženih kandidata davali bodove po sistemu - najbolji dobija 40, sledeći 39,... 


Piksi

Dragan Stojković je rođen 3. marta 1965. godine u Nišu.

Fudbalsku karijeru je započeo u "Radničkom", gde je za 4 sezone odigrao 69 utakmica i dao 8 golova.

U leto 1986. godine je potpisao za beogradsku "Crvenu zvezdu", za koju je postigao 54 gola u 120 utakmica. Zahvaljujući sjajnim partijama 1988. i 1989. godine bio izabran za najboljeg igrača jugoslovenske lige.

3. maja 1989. godine je proglašen za petu "Zvezdinu zvezdu" i tako stao rame uz rame sa legendama kao što su Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić i Vladimir Petrović Pižon.

U francuski "Marsej" je prešao 1990. godine, a zatim 1994. potpisao za japansku "Nagoju", gde je 2001. i završio karijeru igrača, ali joj se 2008. vratio kao trener.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 84 utakmice i dao 15 golova.

Za one koji su zaboravili Piksijeve majstorije, evo i malog podsećanja. Uživajte.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nebojsa Ozimic

    15:21 // 1. 6. 2014.

    Tamo gde su ga cenili, dovodio je Toyotu - C.Zvezdi,reprezentaciji.Kao što se vidi iz komentara, za Nišlije je on samo jedan pasipoljanac i ništa više.Da nismo toliko zavidni,bili bismo kraljevi

  • Naissus

    14:43 // 1. 6. 2014.

    Dzaba mu sve to,kad je kao čovek 0. Šta je on uradio za Radnički ili grad Niš od kada je otišao? NIŠTA! Tako da dzaba mu ta nagrada kad je najbitinije u životu biti čovek

    • Nebojsa Ozimic

      15:19 // 1. 6. 2014.

      Kako se lako i brzo zaboravlja Piksijeva finansijska pomoć ali i logistička - ko je doneo projekat novog stadiona u Niš? Piksi.Ko je dovodio evropske delegacije ovde?

    • Petar

      14:21 // 3. 6. 2014.

      U principu za sportiste Niša retko ko nešto uradi, a kada ovi uspeju, onda "potražnja". Za mene su oni ljudi koji najčešće potpuno čak i uz teškoće dolaze do uspeha. Ništa oni ne duguju ovom gradu!!

  • akonkagva

    12:12 // 1. 6. 2014.

    Po meni je Piksi medju prvih 50. O licnim kvalitet. Seki medju najbolje ocenjenim na sv prv.Cile. Wikipedija. Nisam gledao. Kazem da je trebao bar jos jedan nas.da bude na listi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: