Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 23. 8. 2017.

| Sport

Golbal se vraća u Srbiju, Nišlije na kampu sa reprezentativcima

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Golbal ilustracija
Naša selekcija je bila olimpijski, dvostruki svetski i trostruki evropski šampion tokom osamdesetih; ilustracija: flickr/Charlie

Jugoslavija je tokom osamdesetih godina bila velesila u golbalu, sportu namenjenom slepima, u kome je cilj dati gol rukom, brani se u polu-ležećem položaju, a prelazak nekog od tri igrača, koliko ima tim, na protivnikovu polovinu kažnjava se penalom. Kako se u poslednje vreme radi na vraćanju starog sjaja ovom sportu, nedavno je održan kamp u Kragujevcu, a među 17 učesnika bilo je i onih iz niškog Naisa.

Kamp u Kragujevcu trajao je 7 dana, a glavni cilj bilo je usavršavanje taktike takmičara. Na jesen reprezentaciju Srbije očekuje nekoliko turnira, a postoje naznake da će se u timu naći i jedan član Naisa. Reč je o Stefanu Stevanoviću, kapitenu novoosnovanog tima, koji na priče o pozivu u nacionalnu selekciju skromno sleže ramenima. Golbal Sremčević i Bulatović Golbal tim Srbije je, na čelu sa Sremčevićem, osvojio zlato na Olimpijadi 1988; foto: Marko Aleksandrović

Moje je da nastavim da treniram, moram još mnogo da napredujem. Uživam u treninzima, a golbal obožavam. Eventualni nastup za najjaču nacionalnu selekciju bih komentarisao tek ako do njega dođe - objasnio je Stevanović.

U osnivanju niškog pogona golbala učestvovao je i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, koji spada među one koji mnogo pažnje posvećuju fizičkim aktivnostima osoba sa invaliditetom. Tako je i na kampu u Kragujevcu učestvovalo i nekoliko bivših i sadašnjih studenata ovog fakulteta. Među njima je bila i Jelena Šućur, koja je trenutno na master studijama i veoma je posvećena golbalu. Stevanović golbal kapiten kluiba Nais Stevanović je rođen u Doljevcu, a golbalom je počeo da se bavi u Zemunu; foto: Marko Aleksandrović

Ovo je meni treći golbal kamp ove godine. Zavolela sam ovaj sport, pa pored treninga koje sprovodim, obučavam se i za sudiju. Boravci na ovakvim kampovima su neophodni da bi teorija koju dobijamo na fakultetu imala smisla. Zahvalna sam svom fakultetu što omogućava svojim studentima ovakav način stručne prakse - rekla je Šućur.


Vraćanje starog sjaja golbalu

Sve u ovom sportu prilagođeno je slepima, pa tako, da bi odnos snaga bio isti, slabovidi moraju da nose poveze za oči. Duž celih bočnih strana terena, koji ima dimenzije kao onaj za odbojku, nalaze su golovi. Ono što omogućava slepima da se snalaze u prostoru su izrezbarene trake na ivicama, a lopta u sebi ima zvono, koje im olakšava odbranu pre svega.

Mićićelović i Stevanović trener i igrač golbala Nais U Nišu je klub osnovan nakon promocije ovog sporta, koja je održana decembra prošle godine; foto: Marko AleksandrovićU balkanskim zemljama se sve više pridaje na značaju ovom sportu, pa su tako u Srbiji održana 4 golbal kampa u poslednjih 7 meseci. Legendarni Dragan Sremčević, koji je po mnogima najbolji golbalista prošlog veka, veoma je zadovoljan postignutim, a posebno kampom u Kragujevcu.

Na ovaj način promovišemo ovaj naš nekada trofejni sport, najtrofejniji paraolimpijski ekipni sport. Održavamo kontinuitet zajedništva naših reprezentativaca, kontinuitet uigranosti, kontinuitet animacije novog trenerskog kadra i kontinuitet posvećenosti cilju - da ovaj sport bude ponovo perjanica sporta osoba sa invaliditetom - ispričao je Sremčević.

Sem pomenutih Stefana Stevanovića i Jelene Šućur, iz kluba Nais su na kampu boravili i treneri Tamara Miloradović i Stefan Mićićelović, kao i igrači Džavit Krujezi i Milan Petrović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: