Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 16. 11. 2023.

| Sport

Grad Niš "domaćin snimanja" novog filma Radoša Bajića

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Niš
Niš, domaćin velikog filmskog projekta; foto: Ljubica Jocić

Drama o čoveku koji slavi Svetog Đorđa i ne želi da napusti svoje imanje blizu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i njegovom sinu koji radi u mesnoj industriji u Nišu, biće sniman u Nišu i okolini. Scenario potpisuje Radoš Bajić koji se prisetio svoje mladosti i dana provedenih u ovom gradu gde je "Kontrast studio" potpisao protokol o saradnji sa Gradom Nišom koji je domaćin snimanju filma Čuvar ikone svetog Đorđa. Početak snimanja bi trebalo da sledeće godine kada se očekuje i premijera.

rados bajic, foto grad nis Radoš Bajić se prisetio svoje mladosti; foto: Grad Niš Niš će sledeće godine, skoro mesec dana, biti domaćin filmskoj ekipi na snimanju Čuvara ikone Svetog Đorđa, priči koja se dešava na jugu Srbije, kaže scenarista i poznati glumac Radoš Bajić.

Glavni junak je jedan čovek koji neće da ode sa svog imanja i koji slavi slavu Svetog Đorđa. On čuva ikonu Svetog Đorđa. To je snažna metafora koja nosi duboki patriotizam. On je bolestan. Sin mu je zaposlen u mesnoj industriji u Nišu. Onda nas priča vodi u Niš. Da ne otkrivam mnogo detalja, radi se o žanru drama koji je veoma društveno odgovaran. Radi se o projektu koji otvara brojne teme koji se godinama zaobilaze - priča Bajić.

On je rekao da ima malo filmova koji se bave temom Kosova, a ova se tiče i Niša i ima zadatak da suoči svet u nestajanju sa nečim što je optimizam i napredak. Za njega je Niš važan deo njegovog života jer je u ovaj grad davne 1968. godine došao na školovanje.

Prvi put sam video Niš kao dečak sa 13 godina. Nosio sam harmoniku koja je bila najvrednija stvar u našoj kući na selu. Došao sam sa teglom slatkog od dunja, teglom kajmaka, nekom presvlakom i harominikom. Našli su mi stan nedaleko od muzičke i umetničke škole, u Dušanovoj ulici. Sa ovim nostalgičnim sećanjima na prvi dolazak u Niš, koji je grad moje mladosti, jer sam četiri godine prve spoznaje života van sela u kom sam rođen, vezane za grad Niš - priča Bajić.

rados bajic, dragana sotirovski, foto grad nis Dogovori; foto: Grad Niš Živeo je i na Keju i u Komrenu, kaže Radoš Bajić, a otkrio je i kada je napisao scenario za film Čuvar ikone Svetog Đorđa.

Poslednjih nekoliko godina, za vreme prvog zatvaranja tokom pandemije, počeo sam da pišem. Pišem, pišem, pišem, a pitaju me ukućani šta radim. Ništa im nisam govorio. Tada sam počeo da pišem scenario. Kao čovek u ozbiljnim godinama, koji je mnogo spoznao u životu i sreo mnogo ljudi, duboko osećam dubinu srpskog sela i kako diše Srbija, a to su i drugi prepoznali - dodao je Bajić.

U Gradskoj kući je potpisan protokol o saradnji prema kom će, kako kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski, "Niš biti domaćin na snimanju velikog i važnog domaćeg igranog filma koji bi trebalo da ostavi poseban pečat u istoriji zemlje".

To nas posebno, kao Grad, raduje. S obzirom na to da se Radoš Bajić posle mnogo godina vraća u naš grad gde je završio školu, to je još dodatno emotivni deo i verujem da će te dane koje će sledeće godine provesti u Nišu sa svojom produkcijom, da ga podsete na onaj Niš. Filmska ekipa će boraviti izvesno vreme i na taj način pokazati da možemo da budemo centar filmske industrije - rekla je Sotirovski.

nedeljko bajic i dragana sotirovski, foto grad nis Nedeljko Bajić i Dragana Sotirovski potpisuju ugovor o saradnji; foto: Grad Niš Ovo će, dodaje, biti peti u nizu film koji će se snimati u Nišu.

To je na naše posebno zadovoljstvo i akcenat na to da imamo festival koji je posvećen njegovom veličanstvu glumcu. Verujem da će našoj publici, kojoj je posvećen naš film, biti drago što će deo biti snimljen u Nišu i što će se Niš predstaviti u jednom drugačijem svetlu - dodaje Sotirovski.

Film će, prema najavama, režirati Đorđe Stanimirović, a Radoš Bajić najavljuje da će premijera biti u Nišu naredne godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dule Kadirov

    12:02 // 17. 11. 2023.

    A jel će da bude kako tom sinu što radi u mesnu industriju u Nišu nisu uplaćeni doprinosi više od godinu dana jer gazda firme šuruje sa vlast

  • Macanlija

    11:06 // 17. 11. 2023.

    Stvarno se ovaj Radasin nesto mnogo zaigrao,pa sad preso i na ikonu Svetog Djordja,kao Ristovski na carape kralja Petra.Prikoci malo,potrosi ovo sto si zaradio,odmori,pa nastavi.Sve sto je brzo to je i kuso!

  • Poaro

    10:55 // 17. 11. 2023.

    Vrhunski, pateticni sibicar .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: