Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 26. 9. 2023.

| Sport

Gradiće se još jedan stadion po UEFA standardima na jugu - ovog puta u Vranju

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
stadion vranje
Novi stadion na jugu po UEFA standardima; foto: PRO-ING/ Urbanistički projeka

Nakon Leskovca, fudbalski stadion po UEFA standardima trebalo bi da dobije i Vranje, a lokalna samouprava objavila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za njegovu izgradnju. Po projektu, on će se nalaziti na postojećem stadionu "Jumko", imaće 8.302 mesta, uz VIP mesta, parking i drugu prateću infrastrukturu.

Najavljivan još 2018. godine, novi stadion u Vranju uskoro bi mogao da "nikne" na mestu starog stadiona, na kome je svoje mečeve igrao Dinamo i koji ima severnu i južnu tribinu sa ukupnim kapacitetom od 5.000 mesta, a od čega je 1.005 sedećih.

Ideja je bila i da se novi stadion gradi na mestu Gradskog stadiona, a projekat, čija je javna prezentacija do 2. oktobra i koji može da se vidi i na sajtu Grada, potvrđuje da se za lokaciju izabrao drugi vranjski stadion.

Površina obuhvaćena urbanističkim projektom je oko 5,3 hektara, a planom se zadržava postojeća površina za sport i rekreaciju kod Jumkovog bazena, uz mogućnost njegove rekonstrukcije i povećanja ili dogradnje tehničke i prostorne opremljenosti.

Kapacitet stadiona je 8.302 posetilaca i četiri VIP boksa. Predviđena spratnost je od P do P+4, a visina objekta do 25 m. Ukupna neto površina objekta iznosi 25.393,77 m2, a bruto površina je 27.684,48 m2 - stoji u projektu.

Predviđeno je da stadion ispunjava uslove koje propisuje UEFA Pravilnik o stadionskoj infrastrukturi za sportske objekte kategorije 4, a biće izgrađen i parking za 116 mesta, parking za osobe sa invaliditetom, bicikle, reportažna vozila, kao i dva podužna parkinga za autobuse. stadion vranje Izgled stadiona spolja; foto; PRO-ING/ Urbanistički projeka

Fudbalski stadion je prostorno koncipiran tako da zauzme severozapadni deo predmetnog prostora, sa pružanjem u pravcu sever-jug. Razlog za ovakvu poziciju stadiona leži u potrebi da se maksimalno iskoristi istočni deo kompleksa u smislu formiranja parking prostora koji se nalazi neposredno uz istočnu tribinu, koja će sadržati sve primarne i propratne sadržaje stadiona, kao i u težnji da se objekat u najvećoj mogućoj meri odvoji od postojećeg kompleksa bazena, u cilju nesmetanog funkcionisanja oba sadržaja - stoji u projektu.

Pored fudbalskog stadiona, planirane su dve portirnice i trafostanica, a obrađivač plana je preduzeće PRO-ING iz Novog Sada

Podsetimo, još avgusta 2018. godine je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio izgradnju stadiona u Vranju koji je bio planiran da bude u blizini Sportskog centra. Da će gradnja tog stadiona sa 8.000 mesta početi krajem 2019. godine, početkom jula te godine je najavio predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    22:23 // 27. 9. 2023.

    "Разбибриго",пријатељу,менис јесте...а теби...уместо заједљивог коментара,имаш ли нешто паметно да предложиш?!Или, ћути!

  • Гага

    18:09 // 27. 9. 2023.

    Драго ми је....а зашто град Ниш не апликује за реконструкцију "Жељиног"стадиона,уз очување аутентичног "ретро" изгледа?!Стадион-музеј"...!?!

    • Razbibriga

      21:22 // 27. 9. 2023.

      Ej,zamajavacu, pitaj svoje gazde u mesnom odboru ! Mnogo je tebi stalo da Zeljinog stadiona .

  • Ujpešt Doža

    16:52 // 27. 9. 2023.

    Novi dom za Ferencvaroš i Vašaš

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: