Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 12. 4. 2023.

| Sport

Gradsko veće podelilo 135 miliona sportskim klubovima, najviše para Radničkom

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
stadion cair, fk radnicki, foto aleksandar kostic
Za Radnički ove godine skoro petina; foto: Aleksandar Kostić

Od opredeljenih 150 miliona dinara u budžetu Niša, Gradsko veće je na sednici gde mediji nisu bili pozvani usvojilo odluku kojom će brojne sportske organizacije, među kojima 18 od posebnog značaja za Grad, podeliti 135.849.000 dinara. Na listi prioritetnih nema više Rukometnog kluba Železničar i fudbalskih klubova Srpske lige Budućnost i Brzi Brod, ali su se vratili ŽKK Student i Gimnastički klub Niš. Najviše novca, skoro petinu, trebalo bi da dobije FK Radnički (29.753.000 dinara) što je skoro duplo više u odnosu na prošlu godinu (15,5 miliona).

stadion cair, fk radnicki, foto aleksandar kostic Za Radnički ove godine skoro petina; foto: Aleksandar Kostić Dva meseca ranije nego prošle godine, ali bez javnih žalbi na finansijsku situaciju, sportski klubovi i organizacje dočekali su odluku Gradskog veća, na predlog Komisije za sport, koliko će novca iz gradske kase ko dobiti.

Najveći deo kolača ide onima od posebnog značaja za Grad kojih je, prema predlogu Komisije za sport, 17 sportskih klubova i Sportski savez Niša koji će podeliti deo od 94.200.000 dinara.

To je jedna organizacija manje u odnosu na prošlu godinu, ali sada nema Rukometnog kluba Železničar, klub neće dobiti ni dinar iz budžeta, koji je suspendovan iz Super B lige i ima račun u blokadi (2.141.408 dinara), kao i fudbalskih klubova Budućnost iz Popovca i Brzog Broda koji se i dalje takmiče u Srpskoj ligi istok. Na listi su ponovo Ženski košarkaški klub Student, povratnik u elitni rang, kao i Gimnastički klub Niš.


Radničkom ove godine najviše

Sportski savez Niša Sportski savez Niša i ove godinu vrhu; foto: JV / Ljubica Jocić Za razliku od prošle godine, kada je Sportskom savezu Niša dodeljeno najviše novca, sada tu poziciju drži Fudbalski klub Radnički kome je kao klubu od značaja opredeljeno 28.500.000 i još 1.253.000 za godišnji program. To je uvećanje u odnosu na prošlu godinu i iznosi 19,24% ukupnog budžeta za sport.

Radnički ove sezone igra plej-aut i uskoro slavi 100. rođendan.

Sportski savez Niša trebalo bi da dobije, prema odluci Veća, 7.000.000 za redovne godišnje programe, 200.000 za organizaciju Majskog turnira u malom fudbalu i po 800.000 za programe "Stop! Svi na sport" i "Sport u Nišu" koji ima za cilj edukaciju, informisanje i savetovanje građana, sportista i ostalih učenika u sportu. To je ukupno 8.800.000 dinara.

Od ostalih kolektivnih sportova od posebnog značaja za Grad, posle Radničkog, najviše novca će otići povratniku u Superligu Odbojkaškom klubu Niš 11.822.000 dinara, a sledi ga Ženski rukometni klub Naisa, tim koji se bori za opstanak u najvišem rangu, sa 9,8 miliona.

Ženski košarkaški klub Student dobiće 7,7 miliona, Vaterpolo klub Nais, koji je ispao iz Superlige, 7,6 miliona dinara, a Ženski fudbalski klub Mašinac 5,9 miliona.

OKK Konsantinu, koji je bio na korak do povratka u Drugu ligu, opredeljeno je 3,2 miliona, a novom članu najvišeg ranga Klubu malog fubala Vinter sport oko 3 miliona dinara.

lopta, fudbal, foto jelena misic Dva fudbalska kluba na listi onih od posebnog značaja za Grad; foto: Jelena Mišić Od pojedinačnih sportova najviše će dobiti Bokserski klub Naissus (oko 3 miliona), a slede ga PAEK Niš sa 2,5, Streljački klub Niš 1881 sa 2,4, Džudo klub Kinezis (2,1), Tekvodno klub Asteriks (oko 2 miliona), Teniska akademija Živković (1,9) Stonoteniski klub Železničar (1,6) i Kajak-kanu klub Gusar i Gimnastički klub Niš sa po 1,5 miliona dinara.

Prema odluci, za godišnje programe klubovi i organizacije su podelili 26.389.000 dinara, dok je za različite posebne programe i projekte opredeljeno 15.260.000 dinara.

Brojni programi su i ove godine odbojeni, a kompletnu odluku možete pročitati ovde.

Komisiju za sport od 21. decembra 2021. godine čine Tamara Jovanović (predsednica Komisije), Nemanja Stanković, Miodrag Kocić, Slaviša Dejić, Maja Petrović, Nenad Filipović, Miloš Mitrović, Srđan Stojanović i Milica Paunović. Prijavljivanje sportskih organizacija za godišnje programe za ovu godinu trajao je od 23. septembra do 24. oktobra prošle godine.

Podsetimo, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je krajem godine rekla da je ona "neko koga optužuju za propast niškog sporta i nosi se sa tim".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Djoka

    19:47 // 14. 4. 2023.

    Kakva komisija takav sport...pojedini clanovi su sramota za grad i drustvo u celini...ne vredi ni ime da im se spomene

  • Dragan Petrovic

    07:40 // 13. 4. 2023.

    Neka se dame ne ljute,ali templarka se razume u sport kao magare u kriv kantar...Radnicki je rupa bez dna,a fudbal koji igraju trenutno bruka za ovaj klub koji pamti mnogo bolje dane...najgora moguca kombinacija,zene i politika,(pa jos u vrhu vlasti)ne znam da li je trener edukovao kad je sport u pitanju,ali nije bila na tom casu...brze,jace,bolje u drugu ligu,a pare,Nisava je blizu...

  • Nišlija

    07:28 // 13. 4. 2023.

    Sramota delite noc građana koji nemaju ni DECU da leče !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: