Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 18. 2. 2017.

| Sport

Grujić: Isto se pripremam i za Barselonu i za Palilulac

Autor:P. Blagojević, M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Danilo Grujić
Grujić (u sredini) u Liga šampiona; Foto: printscreen RTS

I pored toga što često deli pravdu na evropskim takmičenjima, poput ovonedeljnog meča osmine finala Lige šampiona između Bajerna i Arsenala, fudbalski sudija iz Niša Danilo Grujić tvrdi da se isto sprema i za njih i za niže domaće lige.   

Nišlija je u timu jednog od najboljih svetskih sudija Milorada Mažića dodatni sudija. Ovo podrazumeva da stoji pored gola i uoči sve ono što ne uspe glavni zbog perspektive, a takozvani “skriveni prekršaji” fudbalera su jedan od glavnih zadataka.

Postoje razne pripreme. Kada saznamo koju utakmicu sudimo dobijemo snimke poslednjih mečeva oba tima koje treba detaljno da pogledamo. Analiziramo svakog igrača posebno: ko često koristi ruke, ko voli da pravi pravi faulove, da li imamo nekog problematičnog koji prigovara, koji je prgav. To je način psihičke pripreme za utakmicu i znamo profil svakog igrača na terenu - priča Grujić.

Ista priprema je i za evropske, kao i za utakmice naših liga, tvrdi Grujić i svakoj isto pristupa. Međutim, kada se radi o velikim mečevima sa ogromnom publikom, veća je doza adrenalina, ali i stresa i pritiska jer sve mora da bude savršeno, a to nije realno jer je ipak u pitanju ljudski faktor.

Naravno da nije isto kada sudiš Barseloni ili Palilulcu, ali je činjenica da se ja na isti način spremam i da sam isto koncentrisan na svakoj utakmici. Kada izađeš na teren gde je na tribinama 100.000 ljudi nije baš svejedno tokom zagrevanja. Ali od prvog znaka Mažića za početak utakmice mi smo totalno koncentrisani i bukvalno ne čujemo publiku. Možda jedino kada se postigne pogodak, pa dok lopta dođe do centra - nastavlja Nišlija.

Stadion Atmosfera kao stimulans; Foto: Danilo Grujić

Fudbalom je počeo da se bavi kao dete, ali ga je povreda kolena omela, pa je već sa 16 godina napravio “transfer” u one koji dele pravdu na terenu. Poslednjih 6 godina sudi i na internacionalnoj sceni, delom kao glavni, delom kao dodatni sudija u Mažićevom timu. Tu je i doživeo najbolje trenutke karijere: Super kup Evrope i Evropsko prvenstvo 2016, gde im je suđenje u finalu, kako kaže, izmaklo zamalo.

Bili smo među 3 sudijska para koja su ostala na prvenstvu i samo su se čekali rezultati polufinala. Da je Vels prošao, onda Britanci ne bi mogli da im sude, tako da bi verovatno ta uloga pripala nama. Ipak, oni su izgubili od Portugalaca kojima mi nismo mogli da sudimo jer smo im sudili na Svetskom prvenstvu - priča ovaj sudija.

Povodom optužbi koje su na njegov račun iznete pre nekoliko godina, a odnose se na to da je navodno javno, preko Fejsbuka, podržavao navijačke grupe Partizana, Grujić tvrdi da ništa od toga nije bilo tačno. Kao dokaz tome navodi i da profil na ovoj društvenoj mreži uopšte i nema, upravo iz ovakvih razloga.

Meni kao sudiji nije zabranjeno da volim neki klub, moj je Radnički i to nikada nisam ni krio. Jednom sam im i sudio i to protiv Partizana, ali ja kada izađem na teren nemam nikakve emocije, ja vidim samo dve boje - rekao je Grujić.

Sudio je na svim velikim takmičenjima osim Svetskog prvenstva na kome jeste bio njegov tim, ali tamo ne postoje dodatne sudije, pa su Grujić i Đokić ostali bez ovog iskustva. Zato san Nišlije ostaje deljenje pravde u finalu Lige šampiona i nada se da će time krunisati 20 godina dugu karijeru.


I sudija i policajac

Kada ne deli pravdu na fudbalskim terenima, Danilo Grujić je inspektor Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminala u niškoj policiji.

Zbog toga je dugo, kako kaže, morao da uzima slobodne dane ili da odsustvo s posla nadoknađuje radom subotom i nedeljeom da bi mogao da sudi. Ipak, u poslednje vreme i to se promenilo.

Otkako su na čelu policije Srbije Vladimir Rebić a u Nišu Ninoslav Mitić, primenjuje se kolektivni ugovor po kome pripadnik MUPa koji predstavlja zemlju na nekom velikom sportskom takmičenju ima prava na 45 dana odsustva sa posla i to mi mnogo znači - kaže Grujić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    17:33 // 19. 2. 2017.

    Kolege su ponosne.Samo napred.

  • Mr Miloš Randjelović

    23:06 // 18. 2. 2017.

    Rad, red i disciplina...ključ uspeha...bravo KRALJUUU

    • Nislija sa Vracara

      14:53 // 19. 2. 2017.

      + jake i dobre veze i eto ti vise kljuceva...

    • Bulevar

      23:25 // 19. 2. 2017.

      ...i pomoć SPS-a.

  • Ivana Lazić

    19:48 // 18. 2. 2017.

    lep je Naš Nišlija....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: