Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 2. 7. 2018.

| Sport

Hajdučke igre na Suvoj planini oživele duh Tri lokve [foto]

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Hajducke igre gađanje lukom i strelom
Suva planina poznata po hajducima; foto: Vanja Keser

Nadmetanje u gađanju lukom i strelom, bacanju sekirice, bacanju kamena sa ramena, nabacivanju obruča na štap i gađanju glinenih golubova okupilo je na Suvoj planini 20 takmičara. Hajdučke igre bile su samo deo događaja u mestu Tri lokve, u kome su se nekada masovno okupljali ljudi, a taj duh saborovanja bio je upravo ono što je Turistička organizacija Gadžin Han pokušala da oživi ovom manifestacijom.

Kako su ovde bila stada životinja, priča predsednik Safari kluba Vlasta Stanojević, koji je bio zadužen za takmičarski deo manifestacije, Tri lokve je nekada bilo mesto na kome su ljudi pravili proizvode od mleka, organizovali raznorazne svetkovine. VAK-2150 Oživljavanje duha saborovanja; foto: Vanja Keser

Oni žele da promovišu taj deo Suve planine i da ožive manifestaciju koja nastavlja neku tradiciju saborovanja i okupljanja na mestu Tri lokve, koja je 1.400 m nadmorske visine. Deo manifestacije su i sportske hajdučke igre, zato što je Suva planina poznata po hajdukovanju. Kao deo organizacionog odbora manifestacije bili smo zaduženi da uradimo nekoliko igara - rekao je Stanojević.

VAK-1918 Najveću pažnju publike privuklo gađanje glinenih golubova; foto: Vanja KeserKao i prethodne dve godine, titulu harambaše odbranio je Goran Petković, priča Stanojević, koji je kao pobednik izašao iz 2 od 5 igara.

Najviše gledalaca se okupi kada se gađaju glineni golubovi. Ove godine je bilo vrlo interesantno, mrtva trka. U finišu su se izdvojila tri takmičara, koju su se borili vrlo dugo za 1, 2. i 3. mesto. Faktički su pogodili u startu isti broj golubova - ispričao je Stanojević.

Cilj manifestacije nije samo druženje i zabava, objašnjava Stanojević, več i promocija tog dela Suve planine uopšte.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gornjo zaplanjac

    17:34 // 2. 7. 2018.

    Sve je u redu sa lokvama ali kakve veze ima sa g. Hanom,mislim geogravski tu nesto nije kako treba blize su ibabusnica ileskovac

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: