Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 26. 10. 2015.

| Sport

In memoriam: Momčilo Pivač

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
in-memoriam-momcilo-pivac.jpg

Dugogodišnji profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nišu i prvi asistent ove visokoškolske ustanove Momčilo Pivač preminuo je u 79. godini.

Momčilo Pivač je rođen 1937. godine u Novom Selu u Bosni i Hercegovini, a bio je prvi asistent Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, i to na više predmeta: rukomet, košarka, teorija i metodika fizičkog vaspitanja, plivanje, skijanje, aktivnosti u prirodi.

Po okončanju Učiteljske škole, diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Nišu, na smeru fizička kultura. Kao vanredni student završio je Fakultet fizičke kulture Univerziteta u Beogradu.

Niska televizija foto: ntv.rs

Magistrirao je na Fakultetu fizičke kulture u Beogradu, a 1980. godine je doktorirao na Filozofskom fakultetu u Nišu. Po odbrani doktorata izabran je za docenta na predmetima rukomet i plivanje. Penzionisao se septembra 2002. godine.

Kao učenik se bavio rukometom, fudbalom i košarkom. Bio je golman fudbalskog i rukometnog kluba Haduk Veljko. Dva puta je proglašavan za najboljeg sportistu Timočke krajine. Kasnije je bio i trener, a pod njegovim vođstvom FK Haduk Veljko je prošao tri nivoa takmičenja.

Kao trener rukometne selekcije Univerziteta u Nišu, osvojio je studentsko prvenstvo bivše države. 

Bio je savetnik u stručnom štabu niškog Železničara kada je osvojio Kup Jugoslavije 1985. godine u Novom Sadu. Učestvovao je u osnivanju Plivačkog kluba Niš 1991. godine.

Završen je jedan sadržajan životni vek. Zatvorila se knjiga izuzetno bogatog sadržaja. Knjiga puna dobrih i plemenitih dela. Prestalo je da kuca srce našeg profesora, prijatelja, kolege, supruga, oca, deke – prof. dr Momčila Pivača - naveo je u oproštajnom govoru profesor Marko Aleksandrović.

Više godina je u svojstvu gostujućeg profesora predavao na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Beogradu, i to na predmetu Rukomet.

Bio je u dva mandata prodekan za finansije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i tokom jednog mandata dekan niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Милан Јовановић

    07:58 // 27. 10. 2015.

    Генерација сам 1981-1985. Биоје изванредан спортски стручњак. Нека му је слава.

  • Markoni Marence

    20:33 // 26. 10. 2015.

    Kad sam nekada upisao Dif o prof.Pivac se pricalo sa strahom i velikim postovanjem, iskreno plasio sam se kako cu poloziti itd ali danas ko je sve prof. I nazalost ko ga je nasledio na predmetima nmg da opisem koliko je Dif izgubio njegovim odlaskom.

  • Boba

    15:25 // 26. 10. 2015.

    Prof.Pivac bio je strog prof,pravedan i izuzetan komsija.Nek mu je laka zemlja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: