Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:34, 6. 11. 2022.

| Sport

Istorijski uspeh niškog ekipnog šaha - šahistkinje "Osnovca" vicešampionke Srbije

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Drugo mesto u Srbiji - DŠK OSNOVAC, Niš
foto: Dečiji šahovski klub Osnovac

Teodora Injac, Aleksandra Maltsevskaja, Adela Velikić, Anđelija Stojanović, Ana Benderać, Jelena Stevanović i Andrea Pavlović iz Dečijeg šahovskog kluba Osnovac su vicešampionke Srbije. Na Staroj planini je održano najjače i najvažnije ekipno seniorsko takmičenje u ženskoj konkurenciji Prva liga Srbije, a tamo su šahistkinje iz Niša zauzele drugo mesto i napravile največi uspeh nekog kluba u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u istoriji niškog šaha, dugoj ravno 90 godina.

Ženski velemajstor - Ana Benderać foto: Dečiji šahovski klub Osnovac Osim što je bio jedini na ovom takmičenju, Osnovac je i jedini šahovski superligaš južne Srbije. Igor Lukić, međunarodni šahovski sudija i osnivač Dečijeg šahovskog kluba Osnovac kaže da je malo nedostajalo i za titulu prvaka.

Zvanje vicešampiona Srbije obezbedili smo kolo pre kraja, a u pretposlednjem, 10. kolu igrali smo meč za titulu prvaka države! Iako smo imali ogromnu šansu da dobijemo taj meč i da se okitimo i titulom prvaka Srbije, na našu žalost nismo iskoristili priliku koja nam se ukazala, meč smo završili nerešenim rezultatom i na taj način samo potvrdili osvajanje drugog mesta - priča Lukić.

Ženski velemajstor - Teodora Injac, najbolja šahistkinja Srbije foto: Dečiji šahovski klub Osnovac Niška ekipa je završila takmičenje sa 9 pobeda i 2 nerešena meča, a pored prvoplasirane ekipe Rada iz Beograda, jedina je ekipa koja nije osetila gorčinu poraza. Treća je bila beogradska Crvena zvezda.

Ovim velikim uspehom nastavili smo kontinuitet odličnih rezultata u najvišem rangu takmičenja Prvoj ligi Srbije, u kojoj smo debitovali 2019. godine - dodaje Lukić.

Internacionalni majstor - Aleksandra Maltsevskaya iz Rusije foto: Dečiji šahovski klub Osnovac Osnovac je u prvoj godini osvojio peto mesto, kao i naredne godine. Prošle godine je bio treći, a ove je otišao korak više.

Članice vicešampionske ekipe, koje će biti krupnim slovima upisane u istoriju niškog šaha, bile su velemajstorica Teodora Injac (5 poena iz 10 partija), međunarodna majstorica Aleksandra Maltsevskayja (7.5/10), međunarodna majstorica Adela Velikić (8/10), velemajstorica Anđelija Stojanović (4.5/6), velemajstorica Ana Benderać (7/8), majstorska kandidatkinja Jelena Stevanović i igračica I kategorije Andrea Pavlović - kaže Lukić.

Ženski internacionalni majstor - Adela Velikić, trenutno druga igračica Srbije foto: Dečiji šahovski klub Osnovac Do uspeha niški klub je imao dosta problema, koje je uspeo da prevaziđe i našao snage da se bori za vrh.

Osvojeno drugo mesto i zvanje vicešampiona države je veliki uspeh, pogotovo za jedan mali klub koji dolazi iz grada u kome se šah kao sport, nažalost, ne ceni i pored svih problema sa kojima smo se čitave godine suočavali. Od drastičnog smanjenja budžeta i velike borbe za pronalaženje donatora i sponzora, preko nekorektne odluke Saveza da promeni "pravila igre" usred takmičarske sezone i dozvoli povećanje broja stranih igrača u svakom meču. I to u trenutku kada je većina klubova već imala formirane ekipe i na taj način drastično uticala da se neki klubovi pojačaju u tolikoj meri da su "preko noći" postali kandidati za najviši plasman a do tada, uz dužno poštovanje, nisu bili viđeni ni u borbi za medalju, pa sve do zdravstvenih problema koji su nas zadesili - priča Lukić.

Ženski velemajstor - Anđelija Stojanović, trenutno četvrta igračica Srbije foto: Dečiji šahovski klub Osnovac Osnivač Dečijeg šahovskog kluba Osnovac kaže da se, iako su sredstva iz budžeta Grada bila skromna i drastično manja u odnosu na prošlu godinu, zahvaljuje Gradu Nišu na pruženoj finansijskoj pomoći.

Iako svakako treba imati u vidu da Grad nije u obavezi uopšte da finansira sportske klubove, sve dok pruža finansijsku podršku klubovima iz drugih sportova – fudbala, košarke, rukometa, vaterpola, sa punim pravom će je očekivati i šahovski klubovi. Pogotovo što se na prste jedne ruke mogu nabrojati superligaški klubovi iz Niša, inače trećeg grada po veličini u Srbiji, koji su u prošloj ili u ovoj godini osvojili jedno od prva tri mesta u najvišem rangu takmičenja u državi, u ekipnoj seniorskoj konkurenciji, računajući sve sportove - dodaje Lukić.

Veliku zahvalnost duguje sponzorima koji su pomogli da se Osnovac takmiči sa još 11 klubova u najvišem rangu.

Vicešampionke Srbije - DŠK OSNOVAC, Niš foto: Dečiji šahovski klub Osnovac

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    11:59 // 6. 11. 2022.

    Svaka cast i puno srece u daljem radu.Puno srece i nasem mladom sahisti Vuku Cirkovicu koji trenutno ucestvuje na evropskom prvenstvu .Prvo kolo i odmah za protivnika prvi nosioc turnira, fidemajstor. Vuki drzimo palceve i srecno!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: