Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 19. 5. 2021.

| Sport

Istorijski uspeh šah kluba “Nais” - plasirali se u Prvu ligu

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
ŠK Kablovi-ŠK NAIS, plejof
Protiv tima iz Jagodine u plej-ofu; foto: ŠK Nais

Šahisti Naisa zabeležili su proteklog vikenda najveći uspeh u 23 godine dugoj istoriji kluba. Oni su na završnom delu II Lige CS-grupa Istok, obezbedili plasman u Prvu ligu.

Nikada duža liga u istoriji Šahovskog saveza Centralne Srbije, počela je 23. oktobra prošle godine i prvi deo od pet kola, južne podgrupe završen je 25. oktobra iste godine. Zbog pandemije je nekoliko puta je odlagan završetak takmičenja, da bi od 13. do 16. maja, poslednjih 6 mečeva II Lige CS-grupa Istok, odigrano u „Ravnom gaju“ kod Knića.

Ekipa ŠKGN Nais je na drugi deo otišla oslabljena neigranjem FM Dragana Živića i FM Dragana Bakića.

Potez po potez, meč po meč, "Naisovci" su ređali pobede i posle desetog kola, izbili na čelo tabele, kolo pre kraja lige. Trebalo je pobediti trećeplasiranu ekipu ŠK Požarevac i osvojiti prvo mesto.

Ekipa ŠKGN NAIS, sa pobedničkim peharom foto: ŠK NaisMeč poslednjeg kola protiv ŠK Požarevac režirao je novu dramu, koja je bila uobičajena pojava u svih šest mečeva u Kniću. FM Mario Livaja je imao nešto prespektivniju poziciju, žrtvovao figuru za matni napad, ali je na kraju izgubio, pri rezultatu 2,5-2,5 i ekipa je morala da igra plej-of sa ŠK Kablovi iz Jagodine.

Meč sa Jagodincima je tekao poprilično dobro za nišku ekipu, ali je jedan poraz u boljoj poziciji sve okrenuo naglavačke. U poslednjoj partiji meča kapiten FM Dejan Đorđević je u zadnjih 60 sekundi uspeo da realizuje prednost i da donese pobedu Naisu, koja znači prvo mesto i plasman u I Ligu Centrale Srbije.

Ovim uspehom Naisa, Niš posle nekoliko godina ima prvoligaša kod seniora.


Uspeh nije došao preko noći

ŠK Nais je osvojio Kup ŠS Centralne Srbije za 2017. i 2019, dok je 2018. bio drugi. Na Kupu Srbije za 2019.godinu, osvojeno je istorijsko peto mestu u
konkurenciji superligaša.

Među kadetima i juniorima klub ima izuzetno talentovane mlade šahiste, osvajače medalja i pehara širom Balkana i učesnike najjačih kadetskih takmičenja u Evropi i svetu.

Takođe, ovaj niški klub, koji se zvanično zove Šahovski klub gluvih i nagluvih Nais, u svojim redovima ima višestruku prvakinju Srbije za gluve, Slađanu Erić- Ranđelović.

Osnivač i alfa i omega kluba, FIDE majstor Dragan Živić je dva puta bio državni prvak za gluve i nagluve, a 2018. godine u Mančesteru je bio član reprezentacije Srbije, koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama za gluve i nagluve.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: