Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 8. 3. 2018.

| Sport

Istraživanje pokazalo: “Meraklije” manje agresivne od ostalih navijača

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Meraklije
Tek 8 % ispitanika bile su žene; foto: Vanja Keser

Iako je nasilje sveprisutno u srpskom sportu, kako je pokazalo istraživanje, “meraklije” su značajno manje agresivne od “kolega” iz drugih gradova. Ispitivanje je rađeno nad više od sto navijača Radničkog, a u sklopu projekta Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu, organizuju se i radionice sa osnovcima i srednjoškolcima, te akcije sa “meraklijama” i fudbalerima.

Više od polovine “meraklija” nikada se nije potuklo, a samo 9 % se tuče često, pokazuje istraživanje. Agresija je najviše izražena prema pripadnicima drugih navijačkih grupa, a većini u sukobima na stadionu više smeta paljenje zastave ili oduzimanje navijačkih obeležja Radničkog, nego fizičke povrede.

Prosečan “meraklija”, bar kada je reč o onima koji su popunili upitnik, koji je analizirala sociolog Dušica Jovanović, veoma rano postaje navijač. Uglavnom nije zadovoljan svojom finansijskom situacijom, a njihove povlastice se, za razliku od drugih grupa, svode samo na besplatne ulaznice za mečeve na “Čairu”. Poster Jedan od slogana kojima se vode oni koji rade na ovom projektu je i "Baš prija biti meraklija"; foto: Poster

Mi nemamo potrebe da uvodimo represivne mere, jer naša sredina to ne zahteva. Naša sredina je zdrava i prevencija uz represiju je nešto što bi nama dalo rezultate koje očekujemo. Zaštita dece i mladih nam je cilj, koji želimo da postignemo radioničarskim radom, u koji bismo uključivali i poznate sportiste, zatim povećanje broja sportskih manifestacija u školama - ispričala je Jovanović.

Trenutno se radi i na reportaži o tome kakvo je stanje navijanja u Nišu od kada postoji klub, kaže učesnik projekta iz Media centra Anđela Stojanović, kao i na video-porukama poznatih niških fudbalera i navijača koji su dugo na tribinama.

Pokušaćemo da pošaljemo poruku da svi mi zajedno treba da radimo na prevenciji nasilja na tribinama, da negujemo sportsku etiku i kulturu navijanja, jer mislim da nakon ovih istraživanja stvarno treba da budemo ponosni na “meraklije” i na sve ono što oni mogu i što ćemo raditi sa njima u nastavku - rekla je Stojanović.


U pripremi akcije, takmičenja, humanitarna utakmica

Da je “Čair” zdrava sredina, zaključio je i jedan od učesnika programa Nenad Stojanović, koji je zadužen upravo za rad sa “meraklijama”. Ipak, on smatra da je rad na sprečavanju nasilja na utakmicama neophodan, uprkos tome što navijači humanitarnim akcijama, poput davanja krvi, sakupljanja pomoći i sađenja sadnica, već pokazuju ljudskost.

Bio mi je veliki izazov da konačno, posle 24 godine, koliko sam na tribini, pokažem ono što zaista jeste - da su “meraklije” dobri ljudi. Posle ovog istraživanja ne znam šta da kažem. Ja sam mislio da ću da branim ovde te ljude, da su oni dobri, da rade dobre stvari. Ja ću da pokušam da izvučem ono što je najbolje u njima i da nešto uradimo u lokalnoj zajednici - priča Stojanović.

Meraklije hala Navijačka grupa, koja ove godine slavi 30 godina postojanja, poznata je i po podršci reprezentacijama Srbije i u ostalim sportovima; foto: Vanja KeserTako, on najavljuje pomoć u proslavi jubileja 30 godina postojanja “meraklija” i 95 godina postojanja kluba, nastavak humanitarnih akcija, takmičenje za najlepši grafit i poruku, majice i šalovi sa porukama protiv nasilja, koreografije usmerene ka lokal patriotizmu, a ne mržnji prema drugima.

Posebno interesantne mogle bi da budu humanitarne utakmice između navijača i fudbalera Radničkog, a Stojanović zaključuje da ih čeka još mnogo rada, ali i da čvrsto veruje da “nešto može da se promeni”.

Što se tiče prevencije nasilja, u sklopu projekta Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu, Ivan Topalović radi sa osnovcima i srednjoškolcima, koji bi mogli da budu navijači. “Nasilje je postalo normalno” je ono što stalno čuje od njih, a zabrinjava ga, ali upravo u tome i vidi rešenje - da kao društvo prekinemo lanac nasilja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • "S merak"!

    00:48 // 10. 3. 2018.

    Ko nema da plati za tenis, moze za dzabe, "s merak", Meraklija da bude! I kartu za dzabe da dobije! A moze za dzabe i glavni dasa u skoli da bude, ako skolu ne mrzi da organizuje sportska takmicenja i druga dogadjanja. I to,"s merak"! Tako nekad bese! A moze i sad!

  • Riki

    00:10 // 10. 3. 2018.

    Mogu da zamislim srecu mladih Meraklija zbog pojavljivanja njihovih idola na radionicama! Nadam se da ce poznati sportisti prepoznati znacaj prevencije i da ce se odazvati pozivu! Korisnost je obostrana!

  • penzionerka

    08:12 // 9. 3. 2018.

    Meraklije vole fudbal i svoj Radnicki i idu na utakmice da uzivaju i navijaju.Zbog ONIH DRUGIH,kao porodica koja je redovno isla na Cair,vise to ne radimo.Bravo za Meraklije!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: