Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:15, 27. 2. 2019.

| Sport

Izlet i planinarska akcija na pet vrhova Kopaonika

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Nebeske stolice Kopaonik
Planinarenje, uz posetu arheološkog lokaliteta; foto: Wikimedia/Olja Simović

U nedelju, 3. marta svi zainteresovani mogu se upustiti u akciju osvajanja pet vrhova Kopaonika - Velike Gobelje, Velikog Karamana, Malog Karamana, Nebeskih stolica i Suvog rudišta. U Planinarskom društvu Preslap naglašavaju da mogu krenuti i oni koji ne žele da planinare, već biraju skijanje.

Staza je ukupne dužile od 18 km i ne spada u posebno zahtevne, kažu u Preslapu, počinje na prevoju Jaram, a završava se u naselju Kopaonik.

Visinske razlike nisu prevelike i staze su prohodne. Trasa većinom vodi obodom skijaških staza Kopaonika, a prema vrhu Nebeske stolice, planinarke i planinari napustiće područje skijaškog centra, i obilazno, ispod Pančićevog vrha i dalje od staze Krčmar, doći na najaktraktivniji vrh središnjeg Kopaonika – Nebeske stolice - rekli su u niškom klubu.

Nebeske stolice su, naglašavaju u Preslapu, glavni adut ove akcije, s obzirom na to da se uglavnom obilaze letnjim mesecima, a sa ovog vrha vide se Prokletije, Šar planina, Komovi, Hajla, Durmitor, kao i mnoge planine centralne Srbije.

Pre tridesetak godina, kažu u Preslapu, ispod vrha Nebeske stolice otkriveni su ostaci ranohrišćanske bogomolje, nazvano Crkvine, gde je predviđeno i kraće zadržavanje planinara.

Simbolično, počast velikom naučniku Josifu Pančiću planinarke i planinari odaće na vrhu Suvo rudište, gde je podignut veliki obelisk u čast ovom velikanu - pričaju u Preslapu.

Cena mesta je 1.200 dinara, a polazak zakazan za 5:30 sa parkinga kod Tržnog centra Roda u Nišu. Oni koji žele da pođu na akciju mogu se prijaviti ili dobiti dodatne informacije pozivajući vodiče Preslapa Miroslava Dokmana na 062/205977, Nenada Stevanovića na 062/637771 i Dejana Radojlovića na 063/498018.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: