Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:09, 7. 7. 2023.

| Sport

Izložba o veku Radničkog nije otkrila datum nastajanja, ali je prikazala manje poznatu istoriju

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
IMG_20230707_122103
O veku jedne od ljubavi Niša; foto: Ljubica Jocić

Iako je bilo najavljeno da će izložba o veku Fudbalskog kluba Radnički iz Niša odgovoriti na pitanja da li je klub osnovan 24. aprila ili 1. maja 1923. godine, to još nije utvrđeno, ali je potvrdila da je Sport-klub Građanski naslednik Radničkog i prikazala dva dosad malo poznata grba kluba. Fotografije o različitim uspesima i padovima, ulaznice, detalji iz medija, ali i razgovori i sećanja onih koji su živeli uz Radnički i onih koji ga upoznaju, obeležili su otvaranje izložbe.

IMG_20230707_121823 Veliki broj ljudi se okupio na otvaranju; foto: Ljubica Jocić Hol Istorijskog arhiva, koji se nalazi u Tvrđavi, bio je mali da primi sve one koji su želeli odmah da vide ono što je kroz vek doprinelo da Radnički postane ono što i sada jeste. Pored autora izložbe Vladimira Đorđevića i Milutina Miltojevića, nekadašnjeg kapitena Milovana Drde Obradovića i predstavnika Istorijskog arhiva, na otvaranju izložbe su bili i dečaci Omladinske škole kluba, navijači i ljubitelji fudbala i sporta.

Klub koji je osnovan pre 100 godina nosio je i imena Iskra, Mladi radnik i Proleter, sada ima dokaza da je Građanski samo ime koje je poneo, ne i potvrda da se Radnički ugasio tih godina.

Napokon smo dokazali da je Građanski punopravni naslednik Radničkog. Doneli smo i dva nova grba koji su bili nepoznati. Niška publika će prvi put videti Niški sport. To je organ Sportskog kluba Građanski koji je štampan 1934. godine i prvi broj koji donosi kratku istoriju Radničkog i Građanskog - kaže Miltojević.

IMG_20230707_122006 Autori i učesnici; foto: Ljubica Jocić Možda izložba, kao što je najavljeno, nije donela razrešenje dileme da li je Radnički osnovan 24. aprila ili 1. maja 1923. godine, ali je pojasnio da je godina osnovanja ono za šta ima dokaza, kaže filmski reditelj Vladimir Đorđević, jedan od autora.

Naša izložba imala je za cilj da pokaže vek postojanja i pikaže šta nije bilo jasno. Uspeli smo da sklopimo vremensku liniju. Znamo da je osnovan 1923. godine, ali ne zna se datum. Godine 1928. je zapaljena dokumentacija, pa sada imamo samo ono što znamo na osnovu ličnih sećanja savremenika, a to je dragocena arhiva - rekao je Đorđević.

IMG_20230707_122419 Od malih nogu uče o ljubavi prema Radničkom; foto: Ljubica Jocić Radnički već 100 godina živi i deli sudbinu svojih sugrađana - kada je Niš patio, patio je i klub, kada je Radnički donosio uspehe, radovale su se sve Nišlije.

Glavni utisak je da je ovde ovoliko dece i mladih. Deca koja su odabrala Radnički, odabrala su težak put. Mi koji živimo sa Radničkim znamo da nije lako. Za razliku od drugih, nismo imali komfor da budemo povlašćeni, da ciljamo visoko, već smo uvek radili taman koliko smo mogli. Shvatićete da je zapravo svaki veliki uspeh kluba, vezan za veliki uspeh grada - dodaje Đorđević.

Ljubav prema Radničkom uči se od malih nogu, to potvrđuje i osnovac Kosta Lazarević u dresu Radničkog koji je bio na izložbi da se upozna sa velikom tradicijom kluba.

Rođen sam u Nišu i kada sam bio mali išao sam na utakmcie Radničkog i bila mi je želja da treniram u klubu. Od prošle godine sam podmladak kluba koji volim - rekao je Kosta.

IMG_20230707_122247 Milovan Drda Obradović - legenda kluba; foto: Ljubica JocićVelikim aplauzom dočekan je Milovan Drda Obradović, nekadašnji kapiten Radničkog i to generacije koja je 70-ih i 80-ih upisala istoriju zlatnim slovima.

Veliki trenutak je ovo za Radnički. Malo je kolektiva koji slave stoti rođendan. Radnički je u svojoj istoriji imao mnogo uspeha i kroz njega je prošlo mnogo vrhunskih sportista. Nadam se da će u budućnosti ovaj grad vratiti sportske kolektive koji imaju takvu tradiciju kao Radnički - kaže Drda.

Kao najlepše sećanje na klub gde je proveo mnogo godina Obradović navodi osvajanje Balkanskog kupa 1975. godine.

Finale je bilo u Anadoliji gde je bilo mnogo naših navijača koji su navijali za Radnički. Potom, normalno, polufinale Kupa UEFA sa prvakom Evrope, to je bio vrh naših aktivnosti i želja. Igrali smo protiv velikih evropskih klubova i smatram da je naša najbolja utakmica bila ona u Napulju - pričao je Obradović.

IMG_20230707_122508 Braća Marinković; foto: Ljubica Jocić Fotografije na izložbi pokazuju vek tradicije, a pokazuju i početke kluba, prve godine, kako su Nišlije slavili sa Radničkim pobedu nad Rijekom 1980. godine kojom je izborio plasman u Kup UEFA, doček ekipe iz Skoplja 1962. nakon plasmana u Prvu ligu, brojne istorijske i uspešne trenutke, a tu su i novinski članci koji su pored lepih sećanja, pokazali i različite nepopularne ideje - fuzija sa Sinđelićem.

Na izložbi su bili i potomci legendi kluba, kao na primer sinovi Miodraga Marinkovića koji je 1952. godine sa Radničkim bio prvak Niškog fudbalskog potsaveza.

Došli smo da nađemo i našeg oca na slikama. Kod kuće imamo mnogo fotografija iz njegovih igračkih dana, a neke vidimo i ovde. Pričao nam je otac o svojim fudbalskim danima, posle je išao na stadion samo kao navijač. Znamo sve o njegovim igračkim danima sa Ivkom Glišovićem, Dušanom Jocićem Ducijem, Branislavom Čićevićem - kaže jedan od braće.

IMG_20230707_122615 Sa gramofona se čuli zvuci pesme "Kude je taj Niš"; foto: Ljubica Jocić Dok su okupljeni pažljivo gledali vrednu građu koju je sakupio Istorijski arhiv, sa gramofona se čula pesma Žike Čokalije Kude je taj Niš koja je podsetila kada se na "Čairu" igralo polufinale Kupa UEFA.

Izložba je otvorena do 24. jula radnim danima od 8 do 15 sati, a a vikendom od 16 do 20 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    12:52 // 9. 7. 2023.

    По налогу К.П.Ј.,Јосип Колумбо,један од 7 легендарних секретара С.К.О.Ј.-а,послат је у Ниш,да оснује радничко спортско друштво;то је почетак Ф.К. Р.Н.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: