Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 20. 9. 2022.

| Sport

Jedan od najboljih niških sportskih kolektiva slavi rođendan

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Mašinac
Jedan od najboljih sportskih kolektiva iz Niša; foto: Vanja Keser

Ljubav prema fudbalu "naterala" je grupu devojaka i njihovog druga Pericu Krstića iz Mašinske-tehničke škole "15. maj" u Nišu da pre tačno 52 godine osnuju Ženski fudbalski klub Mašinac, uprkos otporu na koji su nailazili na svakom koraku. Jedan od najuspešnijih sportskih kolektiva Niša je 24 puta bio šampion države, 15 puta osvajač nacionalnog kupa, a 1989. godine bio i nezvanični prvak Evrope. Mašinac je sada u elitnom rangu i vodi tešku bitku da ostane tu sa podmlađenim sastavom.

ŽFK Mašinac Perica Krstić - uvek uz Mašinac; foto: ŽFK Mašinac Osim uspeha u nacionalnim takmičenjima, klub je imao zapaženih rezultata i na međunarodnoj sceni. Na velikom međunarodnom turniru u Mentonu u Francuskoj 1989. godine Mašinac je osvojio titulu nezvaničnog prvaka Evrope, bio je pobednik međuanrodnih turnira na Siciliji (1991), u Beču (1991), Oradeji (1998), Zagrebu (2005) i Sandanskom (2008). Sedam puta je nastupao u Kupu evropskih šampiona.

Pored brojnih sportskih trofeja, klub je 2020. godine dobio najviše gradsko priznanje 11. januar, a u svojim vitrinama ima i Oktobarsku sportsku nagradu, Zaltnu plaketu FSJ-a, nagrade za najbolji sportski kolektiv Niša...

Jedna od prvih asocijacija na Mašinac je svakako Perica Krstić, trener, direktor, sportski direktor i predsednik kluba, nekadašnji selektor reprezentacije i jedan od zaslužnih za uspehe niškog kolektiva.

Klub je godinama bio dominantan, ali poslednju deceniju doživljava tešku situaciju zbog raznih problema zbog finansijske situacije. Klub se poslednje dve-tri godine stabilizovao finansijski, ali nije kadrovski. Dovođenje igračica sa strane je bila greška, sada se oslanjamo na sopstvene snage i igračice iz regiona. Podmlađeni sastav zato i izgubi neku utakmicu koju bi, prema kvalitetu, trebalo da dobije. Ali, hvatamo zalet. Promene u klubu su došle u nevreme, kada je počela sezona. Treba određeni period da se sve stabilizuje i vratimo se na mesto uspeha - kaže Krstić.

Donatorsko veče Mašinca Donatorsko veče biće 22. septembra; foto: ŽFK Mašinac Obeležavanje 52. rođendana biće u četvrtak, 22. septembra u 19 sati u restoranu na stadionu Mašinca.

Inicijativa da se obeleži rođendan i da se ovaj datum obeležava i u budućnosti dokaz je da se sve snage kluba, bivše igračice, roditelji, prijatelji kluba, simpatizeri i ljudi koji žele da pomognu, sjedine i jedinstvom da dostignemo novi uspon - dodaje Krstić.

Jedna od važnih godina za Mašinac je i 1981. kada je dobio teren na Delijskom visu.

Prethodnih 12 sezona primat u ženskom fudbalu uzeo je Spartak iz Subotice, a niški tim strpljivo čeka i vredno radi da vrati titulu u Niš. Ipak, to ide malo teže jer je ovu sezonu počeo sa podmlađenim sastavom i bez glavnog sponzora.

Posle tri kola niške fudbalerke imaju jednu pobedu i dva poraza i zauzima peto mesto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: