Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 30. 8. 2017.

| Sport

Južnjaci osvojili Triglav i “odsanjali planinarski san”

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Triglav planinari
Ekspedicija je bila sastavljena od manje i više iskusnih planinara; foto: Tatjana Ljubomirović

Prepuni utisaka vratili su se niški i pirotski planinari sa trodnevne akcije osvajanja najvišeg vrha bivše Jugoslavije. Ekspediciju je osmoro planinara opisalo kao odsanjan san mnogih planinara, ”rođenih u onoj velikoj, davno bivšoj Jugoslaviji, posebno jugonostalgičara”.

Prvog dana krenuli su od Pokljuke, a cilj za taj dan bio je stići do planinarskog doma na Kredarici. Nije ovaj deo puta bio lak, zbog čega su planinari, kako kažu, morali da prave česte pauze, pa su do prenoćišta stigli dosta kasnije u odnosu na ono što su planirali.

Put nas je vodio kroz prekrasne predele sa vidicima koji su nam se nudili, dok su nam teški ranci odvlačili pažnju sa lepote predela. Od prevoja Konjsko sedlo išao je finalni uspon na Kredaricu. Nakon kraće pauze smo krenuli hrabro, ali uspon nas je primoravao na češće pauze, tako da smo u domu bili tek oko 19 sati - kažu planinari.

Planinarenje na Triglavu Iskusniji planinari pomogli onima sa manje iskustva da se popnu uz stene; foto: Tatjana LjubomirovićNa konačni uspon krenuli su rano ujutru i tu su se neki od članova, kako objašnjava jedna od planinarki Tatjana Ljubomirović, po prvi put susreli sa klinovima, sajlama i drugom opremom, koja se koristi kod zahtevnijih uspona.

Susret sa najvišim vrhom bivše nam domovine, bio je više nego dirljiv. Lica prijatelja, članova grupe, govorila su više nego što mogu rečima da opišem. To je za mnoge bio san koji su konačno odsanjali. Lično, nakon dva neuspešna pokušaja, pre nekih tridesetak godina i meni se ispunila želja da se popnem na vrh na koji do sada nikada nisam - priča Ljubomirović.

Tek u povratku su imali kada da se malo opuste i raduju što su se svi popeli na Triglav. Vreme ih nije poslužilo, jer je u nekoliko navrata padala kiša, ali je to nadomestilo oduševljenje izazvao susretima sa divokozom i dva kozoroga.

Grupa je kao omamljena stajala i promatrala prizor, koji možda nikad više neće imati prilike da vidi. Nakon slikanja alpskih lepotana, nastavili smo stazom pored jako lepog i vodom bogatog jezera, uz povremene zvižduke alpskog mrmota, koji je obaveštavao članove svoje zajednice da je čovek u blizini - ispričala je planinarka.

Triglav planinari iz Niša i Pirota Brojne životinje susreli su planinari tokom trodnevne avanture; foto: Tatjana LjubomirovićPoslednji dan im je, kako kažu, poslužio za relaksaciju i uživanje, te uživanje u nesvakidašnjim prizorima i divljoj lepoti, po kojoj su ovi krajevi i te kako poznati. Stazom su se spustili ka domu na planini Jezero, koji je ostavio poseban utisak na njih, pa su se zadržali duže od planiranog, kako bi “što je moguće veći deo prirode poneli sa sobom”.

Na prelepom brdovitom pašnjaku nalazilo se nekoliko pastirskih kućica. U podnožju prelepo jezero na koje sleće ždral, malo više njega krave i telad lepi kao sa reklame, a malo iznad jezera prekrasni dom od kamena i drveta, sav u cveću, sa stolovima i klupama od masivnog drveta. Prizor za svaku razglednicu - opisuje Ljubomirović.

Za kraj su se okupali u nadaleko čuvenom Bohinjskom jezeru, razlgledali Bledsko i ostale lepote. Kažu i da će se sledeće godine sigurno vratiti, kako bi osvojili Jalovec.

Klub Vidlič iz Pirota predstavljala je Jasmina Vidanović, niški Železničar Jadranka Ilić i Dragan Radivojević, dok je najbrojniji bio Suva planina iz koga su krenuli Vojkan Komadinić, Bratislav Stanojević, Djordje Djerdjinov, Tatjana Ljubomirović i Nenad Minčić, koji je bio i vodič grupe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: