Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 2. 5. 2016.

| Sport

Karijera “niškog legionara” u vrtoglavom usponu

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
MilanGrozdanovic2.jpg
Sa podignutnom težinom na benču od 250 kg postavio je novi rekord Balkana; foto: Dušan Đorić

Član niškog kluba Legionari Milan Grozdanović u 2016. godini postao je balkanski i evropski rekorder, a gotovo na svakom takmičenju završi na pobedničkom postolju. Njegov recept za uspeh leži u posvećenom radu, besprekornoj ishrani i mnogobrojnim odricanjima.

Iako se u takmičarskom pogledu “powerliftingom” bavi nepune dve godine, ovog 26-godišnjaka to ne sprečava da u svakom nadmetanju bude veoma uspešan. Poslednje u nizu zlatnih medalja stigle su sa Balkanskog i prvenstva Srbije i evidentno je da Grozdanović konstantno beleži napredak.

Grozdanović je vlasnik evropskog rekorda u kategoriji mrtvo dizanje do 75 kilograma sa podignutih 260 kilograma.

“Powerlifting” podrazumeva dizanje tegova u disciplinama: “benchpress”, čučanj i “mrtvo dizanje”, a pre toga Milan je trenirao “cross fit” - sport koji je zapravo spoj gimnistike, kardio-treninga i dizanja tegova.

U “cross fitu” nije bilo težinskih kategorija, tako da se takmičari različitih kilaža takmičili svi zajedno. Bio sam jedan od najlakših tako da mi je bilo jako teško da ostvarim dobre rezultate. Shvatio sam da sam za svoju težinu dosta jak, pa sam prešao na “powerlifting” - prisetio se svojih početaka Grozdanović.


Dvonedeljna pauza od treninga za dve godine

MilanGrozdanovic3 Redovan trening, kvalitetan odmor i pravilna ishrana preduslovi su za dobre rezultate; foto: Aleksandar Stojković i Miodrag Miša Ignjatović

Za odlične rezultate u sportu kojim se bavi potrebna su ogromna odricanja. Dugi i iscrpljujući treninzi i kvalitetan odmor su obavezni.

Treniram 4, 5 puta sedmično po nekoliko sati. Od 2014. godine do danas najveća pauza bila mi je dve nedelje. Da bi se održao visok nivo forme potreban je kontinuitet u radu i maksimalna posvećenost - otkrio je deo recepta za uspeh Grozdanović.

Takav režim rada zahteva mnogobrojna odricanja - nema noćnih izlazaka, svakojake ishrane, a za dobre rezultate potrebno je da se telo odmori i regeneriše, tako je jedan dan odmora nedeljno neophodan.

Hrana koja sadrži gluten, laktozu, veštačke šećere, prema Milanovim rečima, odmaže treningu u smislu oporavka.

Čovek koji se ne hrani na pravi način moći će dobro da trenira, ali će oporavak od trenažnog procesa biti dosta teži. Zato mnogo pažnje posvećujem tome, jer mnogo mora da se vodi računa o težini kako ne bih prešao van granica svoje kategorije - rekao je on.


Doping remeti zdravu konkurenciju u “powerliftingu”

MilanGrozdanovic Dopingu se mora stati na put; foto: Aleksandar Stojković i Miodrag Miša Ignjatović

Nekontrolisano korišćenje steroida najveći je problem u ovom sportu. Mnoge federacije nemaju doping kontrolu, jer je veoma skupa, što veliki broj takmičara zloupotrebljava.

Doping sredstva omogućavaju takmičarima da treniraju manjim intenzitetom, a da brže napreduju u pogledu težine i rezultata. Iako se među takmičarima zna ko koristi doping, a ko ne, tome se teško staje na put, pa je to glavna mana ovog sporta - kaže Grozdanović.

On ističe da je jako teško opravdati sebe, jer zbog nedostatka sankcija pristuno je nepoverenje među takmičarima. Dodaje da je korišćenje suplementacije "druga stvar" i da je preporučljivo i profesionalcima i amaterima da koriste kako bi poboljšali kvalitet treninga i osećali se bolje.


“Cross fit” - nimalo monoton sport

On se na kratko osvrnuo i na “cross fit” - sport koji na ovim prostorima uživa sve veću popularnost. Iako je odustao od profesionalnog bavljenja ovim sportom Grozdanović o njemu ima samo reči hvale.

Takmičenja su uvek drugačija, a takmičari moraju biti spremni na sve - penjanje na konopac, hodanje na rukama, čučnjeve na jednoj nozi. Postao je popularan zbog toga što bukvalno svako može da trenira i onaj ko se nikada nije bavio nijednim sportom, trening se prilagođava svakome - približio je ovaj relativno novi sport na ovim prostorima.

MilanGrozdanovic5 Prvenstvo sveta najbitnije takmičenje ove godine;foto: Aleksandar Stojković i Miodrag Miša Ignjatović

Rizik od povreda je, kako on kaže, izuzetno mali, a posebno je zanimljiv što u svakom trenutku možeš da uporediš svoje rezultate sa najboljim ostvarenjima na svetu.

Grozdanović je za kraj dodao da od skorije budućnosti očekuje dobre rezultate na Svetskom prvenstvu u Knjaževcu ove godine i da u mrtvom dizanju sa trenutnih 260 u naredne dve do tri godine dospe do težine od 300 kilograma.

Ako se i dalje bude držao oprobanog recepta nije nemoguće da želje ovog Nišlije budu pretvorene u stvarnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    12:05 // 3. 5. 2016.

    Koja je ovo teretana na slikama?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: