Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:37, 31. 7. 2017.

| Sport

Klub košarkaša u kolicima od septembra i u Nišu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Ilustracija košarka u kolicima
Bavljenje košarkom osobama sa invaliditetom olakšava i svakodnevne radnje, a utiče i na socijalizaciju; ilustracija: flickr/CWSC Panthers

U sklopu Sportsko rekreativnog udruženja osoba sa invaliditetom Nais, kako kažu u Savezu košarkaša u kolicima, od septembra bi trebalo da sa treninzima počnu i košarkaši. Interesovanje je veliko, a Savez će im ustupiti neophodna kolica, pa se očekuje da se uključe u ligu već februara.

Generalni sekretar Saveza košarkaša u kolicima Mladen Pajević kaže da je interesovanje veliko, te da će biti mnogo polaznika. On veruje da će klub zaživeti u Nišu i da će postati nešto “stvarno dobro”.

Nadam se da će krajem avgusta biti i zvanično osnovan klub, dok će septembra krenuti prvi treninzi. Onda bismo u oktobru mogli da napravimo jedan turnir, da oni koji počnu da treniraju, kada vide one koji igraju godinama, da vide na čemu su, gde se nalaze, šta treba unaprediti, kako bi bili kompetitivni. Od samog početka ćemo ih uključiti u ligu, jer će ona krenuti februara - objašnjava Pajević.

Veliki problem kod osnivanja klubova ovog tipa jesu kolica, koja su prilično skupa. Zato u Savezu imaju svoja, koja će ustupiti Naisu, ali za dugoročnije rešenje planiraju da, kako kaže Pajević, pišu prekogranični projekat.

Mi naša kolica dajemo na ustupanje klubovima koji počinju da rade, jer su kolica dosta skupa. Da ne bi oni imali odmah na početku toliki trošak, jer je ogromna svota novca potrebna i ne možemo da očekujemo da će oni to imati na raspolaganju. Sa onim što imamo pomažemo - priča on.

Zbog tih problema u Srbiji postoje tek 4 kluba, ali je u planu da se sport proširi, tako da svaki grad u Srbiji pruža ovu mogućnost. Do tada, liga je organizovana turnirski: svaki od timova organizuje turnir u svom gradu jednom ili dva puta godišnje, gde igra svako sa svakim.

Košarka nije najbolja za baš sve osobe sa invaliditetom, ali za one kojima je očuvana motorika ruku, svakako jeste. Radi se i resocijalizacija kroz košarku. Trening nije nimalo lak, jer se sve radi rukama, tako da im pomaže i u sticanju boljih motoričkih sposobnosti u svakodnevnom životu - kaže Pajević.

Sem Saveza i Naisa, pomoć ovom projektu pružiće i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, u vidu studenata, koji će u sklopu prakse raditi sa početnicima.

Inače, koliko god da je klupska košarka za osobe sa invaliditetom zapostavljena, reprezentacija naše zemlje nalazi se među 7 odabranih selekcija, koje se od 25. jula takmiče na Evropskom prvenstvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: