Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 22. 9. 2023.

| Sport

Klubovi od posebnog značaja za Grad dobijaju prednost za treninge i mečeve

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Hala Čair
Klubovi od značaja među prioritetima; foto: Ljubica Jocić

Sportske organizacije od posebnog značaja za Grad Niš, kojih je ove godine 18, imaju prioritet u dodeli termina za svakodnevno treniranje u pojedinim objektima Sportskog centra "Čair", navodi se u dopuni Pravlinika za sport, a ostali klubovi čiji se programi sufinansiranju iz gradskog budžeta dobijaće termine u zavisnosti da li su u olimpijskom sportu i u kom su rangu takmičenja. Klubovi koji za treninge i takmičenje koriste bazene zadržavaju svoje dosadašnje termine, a slobodni termini Sportski centar "Čair" može da izda po komercijalnoj ceni.

Hala "Čair, kompleks bazena, sale u školama "Dušan Radović" i "Miroslav Antić", Stonoteniski dom, sala za borilačke sportove u Sportskom savezu Niša, streljana, kuglana, fitnes sala i teretana su sportski objekti, koji su u vlasništvu Grada Niša, a kojima upravlja Sportski centar "Čair".

U tim objektima, prema dopuni Pravilnika o dopunama Pravilnika o postupku odobravanja programa kojima se ostavruju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u Nišu, termini za trenažne aktivnosti odobravaju se u trajanju do 90 minuta.

Prioritet u dodeli termina u pojedinim sportskim objektima i prostorima imaju sportske organizacije od posebnog značaja za unapređenje i razvoj sporta na teritoriji Grada. Ove sportske organizacije imaju pravo na svakodnevno korišćenje termina za sprovođenje trenažnih i takmičarskih aktivnosti - piše u Pravilniku.

800x600_Bazen-Cair-plivanje-foto-Vanja-Keser Na bazenima po starom; foto: Vanja Keser Na predlog Komisije za sport, ove godine na spisku klubova od posebnog značaja za Grad je njih 18 i oni bi ove godine trebalo da podele 135.849.000 dinara.

Sa druge strane, sportske organizacije koje nisu od posebnog značaja kao preduslov za dobijanje termina moraju da ispune sledeći uslov - da su takmičarski (redovni) programi tih organizacija pozitivno ocenjeni od Komisije, odnosno da su ostvarili dovoljan broj bodova za sufinansiranje tih programa od strane Grada.

Sportske organizacije koje se takmiče u olimpijskim granama sporta imaju pravo na korišćenje termina za sprovođenje trenažnih i takmičarskih aktivnosti i to: - za I rang takmičenja - 5 dana nedeljno, 2 termina dnevno; - za II i III rang takmičenja - 4 termina nedeljno, prednost ima viši rang takmičenja. Sportske organizacije koje se takmiče u neolimpijskim granama sporta imaju pravo na korišćenje termina za sprovođenje trenažnih i takmičarskih aktivnosti i to: - za I rang takmičenja - 4 termina nedeljno i - za II rang takmičenja - 3 termina nedeljno - piše u Pravilniku.

Postoji još jedan uslov:

Dodeljene termine sportske organizacije mogu koristiti isključivo i samo za trenažne i takmičarske aktivnosti u okviru odobrenih, odnosno sufinansiranih godišnjih programa. Sportska organizacija koja dodeljene termine koristi u druge svrhe, biće sankcionisana oduzimanjem termina.

Sportske organizacije koje za treninge i takmičenja koriste bazene, a imaju pozitivnu ocenu Komisije za sport, piše u Pravilniku, zbog specifičnosti, odnosno većeg broja klubova koji istovremeno održavaju treninge u istom prostoru (bazenu), zadržavaju termine koje su i do sada koristili.

Slobodni termini u sportskim objektima, navodi se u Pravilniku, mogu se izdavati komercijalno, po cenovniku Ustanove za fizičku kulturu Sportski centar "Čair".

Podsetimo, tek krajem avgusta klubovi su ušli u sale i hale, nakon treniranja "na suvom", bez lopte i terena na kojima treba da od jeseni osvajaju bodove. Tada je bilo bojazni među sportskim kolektivima da će biti naplaćivanja za termine, a praksu besplatnih termina je pre godinu dana zamerila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je krajem prošle godine izjavila da je "Niš za sport izdvojio 789 miliona dinara" i da je ona "neko koga optužuju za propast niškog sporta i nosi se sa tim".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    19:49 // 23. 9. 2023.

    Prvi put u životu čujem termin "Sportski klubovi od posebnog značaja" ??? Koji "baja" odlučuje o posebnom značaju? možda neka Komisija??? po kojem zakonu?? po kojem Pravilniku??? ko se ovo sprda sa narodom???

  • Sone V

    08:39 // 23. 9. 2023.

    Malo sto ste im dali onolike pare iz budzeta za nista sada im dajete i sale, hale, teretane isto za nista
    Pa mnogo je bogata ova nasa Srbija da se ovoliko razbacujemo i da opet ima love
    Pitanje nad pitanjima
    Sta je bilo koji klub od posebnog znacaja osvojio za Nis na medjunarodnom takmicenju
    Pa zasto im.onda toliko dajete
    Umesto da ste renovirali stadion, atletsku stazu i sta jos vi se razbacujet

  • gari

    22:29 // 22. 9. 2023.

    Sve ste lepo napisali, osim jedne "sitnice". Koji su to "sportski klubovi", njih 18, od posebnog "značaja" za grad Niš ?????
    Po čemu su to zaslužili, koliko reprezentativaca imaju,na koja takmičenja putuju i kakve rezultate ostvaruju!?!?!? PRVI KOJIMA BIH UKINUO "FINANSIRANJE", SU OVI DUNĐERI IZ RADNIČKOG!!!!!!!!
    NJIMA NI DINAR, a cenim da oni najviše "koštaju" grad...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: