Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:14, 1. 6. 2021.

| Sport

Konačno podeljen novac za sport niškim klubovima - nekima i do 10 puta manje novca

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
radnički
Tek se očekuju reakcije klubova; foto: Vanja Keser/JV

Punih 5 meseci niški sportski klubovi funkcionišu bez novca iz budžeta Grada, a konačno je, odlukom Veća od 27. maja raspoređen novac namenjen za finansiranje sporta u Nišu. Upola manji budžet "osetili su na koži" skoro svi, ponajviše Fudbalski klub Radnički, rukometaši Železničara i Odbojkaški klub Niš, dok se uvećanju raduju košarkašice Studenta. Zanimljivo je da je više novca iz budžeta dobio Košarkaši klub Fer-plej koji je ranije najavio "selidbu" u Suboticu.

Od 413 miliona u 2020. godini, budžet za sport u Nišu spao je na tačno 188,95 miliona dinara, što je manje i od 200 miliona koliko je najavljeno da će biti prilikom usvajanja budžeta Grada Niša.

Prošle godine novac je raspoređen 10. februara, a ove godine tek poslednjih dana maja, što je izazvalo reakcije brojnih klubova, koji su ugroženi tolikim kašnjenjem.

Najviše novca, po tradiciji, dobio je Radnički, ali znatno manje nego prošle godine - 30 miliona kao klub od posebnog značaja, uz 2.189.000 za redovne takmičarske aktivnosti. Ukupno nešto više od 32 miliona, što je u odnosu na prošlogodišnjih 79,5 miliona, veliko umanjenje od čak 60 %.

Ništa bolje nije prošao ni Rukometni klub Železničar, od 37,2 miliona spali su tek nešto ispod 18 miliona, u šta ulazi novac koji dobijaju kao prioritetni klub, kao i pare iz redovnog programa.

15,9 miliona dobio je Ženski rukometni klub Naisa - 14 miliona kao klub od posebnog interesa za grad, 1,4 miliona je izdvojeno za njihove redovne aktivnosti, a 500.000 dobijaju za učešće u međunarodnom takmičenju. Ipak, u odnosu na 27,1 miliona koliko su imali prošle godine, još jedno značajno umanjenje.

Kao 4. najplaćeniji klub u 2021. godine kotira se Odbojkaški klub Niš - 14,5 miliona dobijaju, prema odluci Veća, za ovu godinu, što je skoro duplo manje u odnosu na prošlogodišnji iznos, čime su se vratili na sumu iz 2019. godine.

Vaterpolo klub Nais dobio je tek 7,5 miliona kao prioritetni klub, nešto više od 1,2 miliona za program redovnih takmičarskih aktivnosti, kao i dodatnih 600.000 za učešće u regionalnoj vaterpolo ligi. Sve skupa - 9,3 miliona, skoro 10 miliona manje u odnosu na prošlogodišnjih 19,1 milion.

Prošle godine uvećanje, ove godine umanjenje - tako se razlikuje budžet za Ženski fudbalski klub Mašinac Trejs u poslednje 2 godine. Skoro 8,9 miliona dobijaju iz gradskog budžeta ove godine, u šta ulazi i organizacija Internacionalnog fudbalskog turnira za žene. Međutim, u odnosu na 13,3 miliona od prošle godine - opet značajno manje.


Više Studentu i klubu koji se seli u Suboticu

Da nisu svi klubovi, i pored smanjena ukupnog budžeta, dobili manje novca, pokazuje primer Univerzitetskog ženskog košarkaškog kluba Student. Prošle godine imale su 6,5 miliona, a ove godine iz gradskog budžeta dobijaju oko 150.00 više.

Najinteresantniji je primer Košarkaškog kluba Fer-plej. Od prošlogodišnjih 4,8 miliona skočili su na skoro 5,4 miliona, i pored činjenice da su već najavili gašenje i selidbu u Suboticu, to jest utapanje u Košarkaški klub Spartak koji bi trebalo da preuzme sve njihove obaveze.

Za razliku od njih, Konstantin koji igra istu ligu, ove godine nije na listi prioritetnih klubova, pa dobijaju tek 884.000 dinara, dok su prošle godine imali nešto više od 10 miliona.

Slična situacija je i futsalu - Kalča i Vinter sport su prošle godine imali po oko 4,6 miliona, a ove godine su za redovne programe dobili nešto manje od 600.000. Ipak, samo se Kalča ove godine nalazi na listi prioritetnih klubova pa na konto toga dobijaju još 2,5 miliona dinara, čime jedan od klubova koji se takmiče u istoj ligi i imaju približne rezultate dobija znatno više novca.

Mnogo manje novca ove godine dobijaju i aktuelni niški srpskoligaši - Sinđelić, Car Konstantin, Budućnost iz Popovca i Mladost iz Medoševca, a umanjenje su dobili i klubovi u pojedinačnim sportovima - TAŽ, Kinezis, kao i stonoteniseri Josif Kolumba i Železničara.

Kompletan spisak i odluku Gradskog veća pogledajte na ovom linku.

Podsetimo, ove godine se u finansiranju sportskih klubova u Nišu desio presedan jer se sa uplatom novca iz budžeta kasni već punih 5 meseci.

Zbog toga su mnogi klubovi na ivici opstanka, posebno RK Železničar, a kao razlozi za kašnjenje navedeni su ostavka bivšeg većnika Branislava Kačara i nepostojanje Komisije za sport.

Novi većnik je izabran krajem marta, dok je Komisija formirana početkom aprila, a odbornik Branislav Jovanović je ukazivao na mogućnost da je predsednik Komisije Nenad Filipović u sukobu interesa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gari

    13:44 // 7. 6. 2021.

    NOVAC NIJE PODELJEN, SER SE NEKO ŽALIO NA RASPODELU(najverovatnije, klubovi koji su "skraćeni" za pare. Da se ja pitam Radnički bi dobio NULA(0), jer nezaslužuju ni toliko)!!!
    A tzv. gradonačelnik, nema blage veze sa sportom, još je i formirala(izabrala) komisiju za raspodelu sredstava(ni oni joj nisu odgovarali) još napada čoveka koji je na nivou grada za sport, i sa raspodelom para nema veze

  • Razbibriga

    20:38 // 3. 6. 2021.

    Hvala sto niste objavili moj komentar !

  • Saša

    13:14 // 3. 6. 2021.

    U pravu je Sotirovska ko hoće da kupi stadion molim lepo uplatite gradu novac za zemljište i stadion i vodite klub i da prestanete više da tražite narodni novac!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: