Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 9. 1. 2015.

| Sport

Konstantin: godina uspeha niške košarke

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
DSC-8124.JPG
Marko Cvetković

Dobar start u Košarkaškoj ligi Srbiji, vrh tabele nakon polusezone, ambicije u nastavku sezone i želje u Kupu Koraća koji će organizovati Košarkaški klub iz Niša - neke su od tema o kojima je pričao Marko Cvetković, trener Konstantina.

Godinu za nama niški ljubitelji košarke pamtiće kao uspešnu. Niš u ekipi Konstantina ima stabilnog prvoligaša, koji iza sebe ima odlične rezultate. Nalazi se u samom vrhu prvoligaškog društva, obezbeđeno je učešće na Kupu Radivoja Koraća, koji će upravo niška ekipa organizovati u februaru ove godine.

DSC-8156 Vladimir Zlatanović i Marko Cvetković; foto: Vanja Keser

Jedan od najzaslužnijih za povratak grada na Nišavi na košarkašku mapu Srbije jeste šef stručnog štaba Konstantina Marko Cvetković. Trener koji iza sebe ima bogatu igračku karijeru i spada u grupu najboljih košarkaša koje je ovaj grad iznedrio. U intervjuu za Južne vesti govorio je o rezultatima Konstantina u minuloj godini, narednim izazovima, Kupu, Superligi...

Iako je drugi najveći grad u Srbiji, Niš nikada nije važio za košarkaški centar. Loša organizacija, finansijska nestabilnost i još mnogo faktora uticalo je na to da niške ekipe tavore po nižim ligama, ponekad na kratko "bljesnu", "zakucaju" na prvoligaška vrata, ali bez rezultata vrednih pomena.

DSC-4167 foto: Vanja Keser

Da stvari kreću na bolje moglo se naslutiti u sezoni 2011/2012, kada je Konstantin izborio povratak u elitu, i odmah u narednoj sezoni obezbedio učešće u Superligi. Upravo tada je na klupu seo Marko Cvetković i posle gotovo pune dve godine mukotrpnog i predanog rada postavio klub na zdrave noge i od ekipe koju su svi smatrali autsajderom napravio tim protiv koga svako na parket izlazi sa maksimalnim respektom.

Analizirajući igre Konstantina u 2014. godini osvrnuli smo se na sezonu 2013/2014, koju je Konstantin igrao sa dosta oscilacija, ima dosta kadrovskih problema, ali i pored svih nedaća na kraju je "za dlaku" izmakla Superliga.

Celu sezonu smo odigrali sa 11 igrača u rotaciji, zbog čega su nas svi stavljali u grupu kanditata za ispadanje. Prvenstvo smo otvorili odlično, kasnije pali, pa se opet vratili na pravi kolosek i na kraju nam je za dlaku izbegla Superliga. Iskren da budem, možda je i bolje što nismo igrali jer finansijski nismo dobro stajali zbog rebalansa budžeta - kazao je Marko Cvetković.

I takva situacija imala je dobre strane...

Pozitivna strana priče je da je najveći broj igrača izrazio želju da ostane da trenira sa nama za vreme letnje pauze i kako se na kraju ispostavilo nosi i dalje dres Konstantina – izneo je Cvetković svoje impresije o prethodnoj sezoni.

I početak tekuće sezone je protekao uz određene tegobe. Zbog obaveza sa "B" reprezentacijom Srbije Marko je čitav juli i prvu polovinu avgusta bio van Niša, pa je sve kadrovske probleme sa kojim se klub suočavao rešavao "preko žice".

Nakon saznanja da moj pomoćnik Marković iz privatnih razloga neće više biti u timu, dogovorena je saradnja sa Vladimirom Zlatanovićem, koji je bio deo stručnog štaba "B" reprezentacije. Ta saradnja se pokazala kao pun pogodak - ističe trener Konstantina.

Konstantin je kasno krenuo sa pripremama, ali je uspeo da to vreme iskoristi na najbolji način.

Nismo znali kada počinje liga i koliko će biti učesnika. Zadržali smo gro ekipe od prethodne sezone, vratili nekolicinu bivših igrača i priključili par mladih i talentovanih košarkaša i napravili jednu skladnu celinu – osvrnuo se Marko na turbulentne pripreme.

Nakon određenih muka pri sastavljanju tima, novi maler zadesio je Konstantin na žrebu za Košarkašku ligu Srbije. Žrebanjem je odlučeno da u prvih 6 kola Konstantin čak 4 puta gostuje.

Voljom žreba imali smo izuzetno neugodan raspored na startu. U razgovoru sa igračima i stručnom štabom dogovorili smo se da vredno treniramo, u svakom meču pružimo maksimum i da će rezultati doći sami - priča Cvetković

DSC-5801 foto: Vanja Keser

Dogovor u svlačionici glasio je da se ide od utakmice do utakmice i da se misli samo na narednog rivala. Epilog je fantastičan start, serija od čak 9 vezanih pobeda i čelo prvenstvene tabele.

Nakon furioznih 9 pobeda usledila su 2 poraza od direktnih konkurenata, koja ne umanjuju gotovo perfektno izdanje Nišlija. Kroz 11 okršaja, Konstantin se iskristalisao kao tim koji odiše čvrstom hemijom, gde na parketu svako zna svoj zadatak i ne ide van toga.

Cvetković ističe da ključ uspeha leži u maksimalnom zalaganju na treninzima i želji da se svaki dogovoreni detalj ispoštuje na terenu.

Ostvarili smo niz od 9 pobeda, na kraju pali i izgubili dva meča gde smo donekle sami krivi, posebno u meču sa Vojvodinom gde smo prokockali dobijeno. Uzroke ta dva poraza treba tražiti u psihičkom padu ekipe. Rezultati iz prethodnih utakmica doveli su do malog opuštanja, ali u bitkama koje predstoje to jednostavno ne sme da se dešava – kategoričan je popularni Bingo.

Da predan i uspešan rad ne prolaze nezapaženo, potrudila se Sekcija sportskih novinara grada Niša, koja je trenera Konstantina nagradila Specijalnim priznanjem za doprinos usponu niške košarke. Cvetković kaže da tajna uspeha leži u dugogodišnjem „upijanju“ materije u toku igračkih dana i kasnije kao pomoćnik Bošku Đokiću u Konstantinu.

Imao sam sreće da kroz igračku karijeru sarađujem sa dosta izvanrednih trenera, od kojih sam dosta stvari naučio. Sreća me je pogledala da i po završetku karijere, nakon mesec dana uplovim u trenerske vode, kao pomoćnik Bošku Đokiću, velikom trenerskom imenu, sa kojim sam i kao igrač sarađivao i još tada su nam se pogledi na košarku poklapali. I to u svom rodnom gradu - kaže Marko Cvetković.

Ipak, prema rečima Cvetkovića, nije samo Boško Đokić zaslužan za dobar start trenerske karijere.

Naravno, deo zasluga ide i bivšim i sadašnjim pomoćnicima, Dejanu Živkoviću, kao i Urošu Parliću, treneru mlađih kategorija Slaviši Stošiću. Svoju trenersku filozofiju baziram na tome da se radom i samo radom može doći do vrhunskih rezultata i pokušavam svakodnevno da to prenesem igračima. Priznanja prijaju, ali nisam osoba koja visoko leti, već čvrsto stojim na zemlji – prizeman je Marko.

DSC-5891 foto: Vanja Keser

Najveći izazovi su tek pred Konstantinom. Za vikend kreće drugi deo prvenstva, gde sada „na papiru“ Nišlije imaju lakši raspored, koji uvek može biti mač sa dve oštrice.

Tip sam čoveka koji uvek voli da gleda ispred sebe. Pred nama je 6 utakmica u prvenstvu, gde moramo da potvrdimo kvalitet koji smo pokazali u prvom delu. Ne smemo da dozvolimo opuštanje zbog „lakšeg rasporeda“, jer može da nam se obije o glavu - dodaje Cvetković.

U februaru ih u Nišu na Kupu Koraća očekuje nadmetanja sa najkvalitetnijim srpskim timovima, a iz ove perspektive i Superliga nakon toga. Cvetković ne želi da gleda toliko napred, već ostaje predan svojoj koncepciji rada.

Nadam se da ćemo u jednoj, dve ili tri utakmice uspeti da predstavimo grad u najboljem svetlu i nadmetati se sa najboljim ekipama na ovim prostorima. Superliga je još daleko, i o tome ćemo kad dođe vreme – u svom stilu završio je popularni Bingo.

Kada se sumiraju činjenice, jedno je sigurno – niška košarka ponovo živi. 2014. godina može se smatrati osnovom na koju će u budućnosti biti postavljeno još dosta uspešnih godina. Razloga za optimizam ima, možda to već bude ova, videćemo...

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Palilulac

    13:59 // 10. 1. 2015.

    Carevi, srecno u 2015. Vidimo se u subotu, a za Kup verovatno NE, jer ce karte biti prodate "nasim" crveno i crno belim sugradjanima.

  • Dejan Vuckovic

    20:41 // 9. 1. 2015.

    Ne moraju da nam dele karte, samo da dobijemo mogucnost da ih kupimo. Nas par stotina koji pratimo redovno Konstantin, verovatno veliki broj nas nece imari priliku da bude na kupu. IDEMOOOO!!!!!!!

    • Mara

      12:28 // 11. 1. 2015.

      Upravo tako. Ne poklon, vec samo mogucnost da se na nekoj od utakmica Konstantina kupi komplet karata za kup, to bi bio lep gest prema nama koji redovno pratimo Konstantin.

  • peki paki

    20:07 // 9. 1. 2015.

    Da li mogu JV da saznaju koliko i po kom osnovu je ovaj klub dobio iz budzeta grada i od pojedinih JKP iz Niša u zadnjih 6 meseci-lako se moze konstat.bacanje naših para

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: