Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:59, 26. 2. 2021.

| Sport

Košarkaši u kolicima niškog “Naisa” bez mesta za trening, a ulaz u halu “Čair” prava muka

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
KKK Nais na turniru u Bijeljini 3
Donosili pehare iako nemaju gde da treniraju; foto: Marko Aleksandrović

Dali su prethodnih godina i reprezentativce Srbije u košarci u kolicima, beležili pobede, ali prostor za trening, kako kažu u KKK Nais, nemaju. I kada dobiju malu salu hale “Čair” moraju da ustaju u cik zore, a ulazak u halu, s obzirom da nema rampe, poseban je problem..

Ovo je četvrta godina postojanja KKK Nais koji je nastao sa idejom da se osobama sa fizičkim invaliditetom približi najinkluzivnija sportska igra za osobe sa invaliditetom.

Za to kratko vreme uspeli su da daju 3 reprezentativca, a dva trenera su bili ili su još uvek deo stručnog štaba rerezentacije.

Trenutno igraju Prvu ligu Srbije koja se nastavlja u nedelju, 28. februara, a na taj meč, kako kažu putuju nespremni, jer su diskriminisani.

Hala "Čair“ je krajem oktobra prošle godine pretvorena u kovid bolnicu. Nije dozvoljen trening u školskim fiskulturnim salama na teritoriji Niša (kao mera protiv pandemije lokalnog Kriznog štaba). U preostalim sportskim dvoranama kojim upravlja lokalna samouprava nisu dodeljeni termini za trening KKK "Nais“. To znači da je KKK "NAIS“ OD 01.11.2020. GODINE POSTAO BESKUĆNIK! TO TRAJE VIŠE OD 120 DANA!!! - piše u saopštenju.

Oni su se privremeno snašli u Bojniku. Tamo im je, kažu, obezbeđen depo za kolica i termini za trening, ali probem je daljina i putovanje.

Mnogi igrači studiraju, rade ili imaju porodične obaveze, pa ne mogu da odvoje šest sati da odsustvuju iz Niša da bi trenirali u Bojniku. Naši igrači, osobe sa invaliditetom, veoma teško podnose napore putovanja, treninga i povratka nazad. Neki igrači su odustali od sporta, a neki jednostavno ne treniraju - piše u saopštenju.

Diskriminaciju prepoznaju u odlukama lokalne samouprave, jer sportisti koji su osobe sa invaliditetom nemaju ista prava na trenig u javnim gradskim objektima kao i drugi.

Drugi aspekt problema je nepristupačnost hale “Čair” u kojoj su nekada trenirali.

Osoba sa invaliditetom MORA SAMOSTALNO DA UĐE U JAVNI OBJEKAT. Bez nepotrebnog pozivanja portira da otključava vrata, bez personalne asistencije (nošenja, spuštanja, dizanja... niz i uz stepenici), bez posebnih protokola... Osoba sa invaliditetom MORA DA IMA PRILAGOĐEN TOALET U JAVNOM OBJEKTU, DA IMA PRILAGOĐEN PRISTUP TUŠU, SVLAČIONICI... KKK „Nais“ od kada koristi objekat male sale hale „Čair“ (od kraja marta 2019. godine) nema ispunjene te uslove (važi za naše članove sa paraplegijom) - pišu iz KKK “Nais”.

Termini su hali su im bili od 8 ujutru, što je dosta nezgodno za njih, jer sportista mora da ustane u 6 kako bi se pripremio i došao na trening od 8.

Kažu da su više puta pisali nadležnima u Gradu i SC “Čair” i ukazivali na ovaj problem, ali nisu dobili ni odgovor ni poziv na razgovor.

Grad Niš danas i nema većnika za sport koji bi se bavio ovim problemom, a novinarima se dirketor “Čaira” Dragan Perić nije javio na telefon, niti je odgovorio na poruku.

U hali su trenirali ukupno 2 meseca, a tokm leta su bili na otvorenom. Od grada su dobili 300.000 dinara i kako kažu, ne žele više da svojim problemima opterećuju rukovodstvo Grada, nego razmišljaju i o drugim načinima za rešenje svojih problema.


"Dobrodošla svaka pomoć"

Fizioterapeut kluba i reprezentacije Tomislav Kojadinović kaže da su bili presrećni kada su u okviru novogodišnjeg programa od emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem" dobili dresove. Dodaje da je i sada svaka pomoć klubu dobrodošla.

Apel ka gradu i firmama koje mogu da momcima doniraju bar nešto novca, jer sada bismo na pripreme u Crnu Goru sa tamošnjom reprezentacijom. Našli smo hotel sa fantastičnim uslovima gde se direktno iz lifta izlazi u salu i gde je sve prilagođeno osobama sa invaliditetom. Skupljamo sredstvo tako da su nam donatori prekopotrebni - kaže Kojadinović.

Dodaje da je prvi izazov u nedelju, kada se putuje na turnir u Požerevac gde se nadaju bar jednoj pobedi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvetislav

    11:38 // 27. 2. 2021.

    Ko je renovirao halu pre nekoliko godina I zgrnuo silne milione preko nameštenog posla a nije ugradio rampe za ove ljude?
    Pozvati tu firmu I političara koji Im je tada namestio posao da to urade o svom trosku....

  • TuRb●BOT

    09:48 // 27. 2. 2021.

    Pustite ljude da teniraju. Sigurno im puno znaci.Radosniji su i srecniji, druze se, treniraju...
    Nema smisla da svi okrecemo glave.Pustaj ljude bre !

  • ђура

    09:04 // 27. 2. 2021.

    Зашто ћути инвалид иначе одборница у Скупштини Града ?
    Да ли припада групи бораца против инвалида ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: