Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:50, 23. 11. 2016.

| Sport

Košarkašice Srbije poražene od Ukrajine u Čairu

Autor:Aleksandar NikolićIzvor:Južne vesti
Srbija-Ukrajina---Vanja-Keser
Srpkinje bez prvog mesta u grupi; foto: Vanja Keser

Zahvaljujući slaboj igri u odbrani i sporadičnoj efikasnosti u napadu košarkašice Srbije izgubile su od Ukrajine sa 88:82 u poslednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Češkoj, pa su prvakinje Evrope suočene sa eliminacijom u kvalifikacionoj fazi takmičenja.

Odlazak naših reprezentativki na kontinentalni šampionat zavisiće od ishoda ostalih kvalifikacionih utakmica, jer će se tamo naći 6 najboljih drugoplasiranih ekipa u ovim kvalifikacijama.

Najefikasnija među reprezentativkama Srbije bila je Sonja Petrović sa 24 poena, a pratile su je Ana Dabović sa 17 i Jelena Milovanović sa 15.

Nakon početnog vođstva reprezentacije Srbije, Ukrajina je brzo preuzela vođstvo zahvaljujući preciznim šutevima za 3 poena. Naše košarkašice su uglavnom do realizacije dolazile šutevima iz reketa, što nije dovoljno da se parira raspoloženim gošćama, koje su u prvoj deonici van linije 6.75 šutirale 5 od 7.

Srbija-Ukrajina-1---Vanja-Keser Kapitenu Milici Dabović ovo je bio poslednji meč u reprezentativnom dresu; foto: Vanja Keser

Kod Srpkinja su zakazale na startu meča nositeljke igre Ana Dabović, Sonja Petrović i Jelena Milovanović, koje su u prvom kvartalu ukupno postigle samo 5 poena, a na drugoj strani nezaustavljive su bile Zaricka i naturalizovana Amerikanka Mos, pa je posle 10 minuta košarke u Čairu bilo 27:20 za Ukrajinu.

I u drugom periodu naše reprezentativke nisu uspevale da dođu do optimalnog nivoa igre. Učinak u napadu bio je sporadičan, razigrala se Sonja Petrović, ali osim Tamare Ajduković, ostale košarkašice igrale su zajedno slabo.

Na drugoj strani nastavile su da pogađaju Zaricka i Mos, pa je u 13. minutu Ukrajina imala 12 poena prednosti - 36:24.

Sonji Petrović se sredinom drugog kvartala na kratko pridružila Ana Dabović, Srbija je prišla na -6 (38:32), ali su Ukrajinke ekspresno odgovorile, te serijom 7:0 pobegle na 45:32. Razigrala se pred kraj poluvremena i Milovanovićeva, ali to je bilo dovoljno samo za 10 poena zaostatka nakon prvog poluvremena - 49:39.

Znatno efikasnija bila je Srbija na startu drugog poluvremena. Za 3 i po minuta igre u nastavku naše reprezentativke postigle su 11 poena, primile samo 4 i rezultatski se vratile u meč - 54:50.

Ali, usledio je ekspresan odgovor Ukrajinki, koje su se prilično lako vratile na +10 i čitavu treću četvrtinu obe ekipe su pogađale u serijama, te je u poslednjih 10 minuta srpska reprezentacija ušla sa zaostatkom od 4 poena - 69:65.

Umesto da u potpunosti preokrenu rezultat, Srpkinje su ponovo dozvolile Ukrajinkama da se odlepe na dvocifrenu prednost na 5 minuta do kraja meča - 83:71.

Srbija-Ukrajina-5---Vanja-Keser "Odbrana nije bila na adekvatnom nivou"; foto: Vanja Keser

Podbacile su naše košarkašice u odbrani, Mos i Jagupova su prodorima do koša lako izlazile na kraj sa svojim čuvarima i Ukrajina je na taj način sigurno čuvala stečenu prednost.

Izabranice Marine Maljković do kraja meča nisu smogle snage da finiš meča učine uzbudljivim, pa je Ukrajina na kraju slavila sa 88:82.

Selektorka je istakla posle meča da su svi u reprezentaciji nezadovljni porazom.

Osećam da nismo vratili publici ono što su zaslužili. Emocije su učinile svoje. Nismo igrali našu prepoznatljivu odbranu, a kada tako igramo ne možemo da pobedimo. Celu utakmicu se igralo “koš za koš”, a na kraju je pobedila ona ekipa koja je imala bolje procente šuta - zaključila je selektorka.

Da li će biti deo Evropskog prvensta Srpkinje će znati oko 22 sata kada se završe svi kvalifikacioni mečevi.

 

SRBIJA - UKRAJINA 82:88 (20:27, 19:22, 26:20, 17:19)

Hala: Čair, Niš

Sudije: Andris Aunkrogers (Letonija), Vasiliki Carouča (Grčka), Tanel Suslov (Estonija)

Srbija: Radočaj, Petrović 24, Čađo, Jovanović 6, Milovanović 15, Butulija, Ajduković 13, M. Dabović, A. Dabović 17, Crvendakić 5, Topuzović, Brajković 2

Ukrajina: Dubrovina 2, Spitkovska, Naumemko, Zaricka 20, Olhovik, Dorogobuzova 7, Jagupova 22, Berežinska 14, Udodeno 5, Zavidna, Mos 18, Uro-Nile

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: