Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:42, 12. 2. 2020.

| Sport

Kreće Kup Koraća: Partizan na vrhuncu forme, “ranjena” Zvezda i šanse iz prikrajka

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Kup Koraća 2018 hala Čair
Kup u Nišu - šesti put uzastopno, 16 ukupno; foto: Vanja Keser

Od 13. do 16. februara u niškoj hali “Čair” održavaće se Kup Radivoja Koraća, za “Žućkovu levicu” boriće se osam ekipa, a favoriti za titulu su, kao i uvek, Crvena zvezda i Partizan. Ipak, tako je bilo i u Grčkoj, pa nakon 21 godine u polufinalu nema velikog dvojca - Olimpijakosa i Panatinaikosa, što može poslužiti kao motivacija za ostale srpske timove u Kupu: Megu, FMP, Dinamik, BKK Radnički, užičku Slobodu i čačanski Borac.

Plasman u četvrtfinale Evropkupa i liderska pozicija u ABA ligi izdvajaju branioca trofeja Partizan kao glavnog favorita u pohodu na prvi nacionalni trofej u sezoni. Crno-beli su prošle nedelje još jednom savladali Virtus Saše Đorđevića, tako i matematički obezbedili prvo mesto Grupi E Evrokupa, pa će u četvrtfinalu imati prednost domaćeg terena. kup koraca Partizan dizao trofej u Nišu poslednje dve godine; foto: JV / Vanja Keser

Ono što Beograđanima ne ide na ruku je što će im duel sa čačanskim Borcem (petak od 19:30) biti četvrti u poslednjih 10 dana, a peh je i izostanak iskusnog plejmejkera Nemanje Gordića, koji se povredio u Bolonji.

U ABA ligi je ipak u poslednjih 11 mečeva "parni valjak" 10 puta trijumfovao, uz to je u poslednjem duelu savladao prvog pratioca podgoričku Budućnost. Taj jedan poraz u poslednja dva i po meseca u ABA ligi delo je “večitog” rivala Crvene zvezde.

Nakon bolnog poraza u Baru od Mornara, koji im je jedan od glavnih konkurenata za plasman u plej-of ABA lige, Crvena zvezda je, čini se, nikada ranjivija. Zbog turbulentne sezone, sa rezultatima i igrom od sjaja do očaja, ne zna se šta se može očekivati od aktuelnog šampiona Jadrana u “Čairu”. On će u četvrtfinalu (četvrtak, 17 sati) zaigrati protiv najprijatnijeg iznenađenja turnira Radničkog sa Crvenog krsta. Crvena zvezda pobedila Kup Koraća 2017 Crvena zvezda osvojila Kup Koraća 2017. godine; Foto: JV / Vanja Keser

Ophrvani povredama i umorom, jer se takmiče u ABA i Evroligi, crveno-beli stižu u Niš bez nekoliko ključnih igrača, a posebno je problematična pozicija plejmejkera, jer je jedini na koga mogu da računaju, a kome je ovo primarna pozicija - Lorenco Braun.

Pored “večitih rivala”, poslednjih godina svoje mesto u polufinalu redovno pronalaze još FMP i Mega, druga dva predstavnika Srbije u ABA ligi. Mega Kup Koraća Može li Mega da ponovi uspeh iz 2016. godine?; foto: Vanja Keser

Ekipa koja je 2016. godina podigla trofej nacionalnog Kupa za sobom ima sezonu za zaborav, u kojoj se bori za opstanak u takmičenju. Doduše, mladi tim iz Sremske Mitrovice u Niš stiže na krilima pobede nad Cibonom u Zagrebu, koja ih je približila opstanku u najjačem regionalom takmičenju. Mega će četvrtfinale zaigrati u četvrtak od 19:30, a rival će joj biti užička Sloboda.

Poslednje kolo ABA lige donelo je dobro i četvrtom predstavniku Srbije FMP-u, koji je u njemu prekinuo seriju od četiri vezana poraza. Trostruki osvajač “Žućkove levice” odlično počeo sezonu i bio najprijatnije iznenađenje, ali onda su se stvari pogoršale. Takmičenje u Kupu počeće u petak od 17 sati, duelom sa Dinamikom.

Novina u FMP-u je Zvezdin dvojac Filip Čović i Ognjen Kuzmić, koji su poslati u Železnik do kraja sezone.


Kup bez iznenađenja poslednjih 5 godina, ima li mesta za novo?

Poslednji put se polufinala Kupa domogao tim koji nije učesnik ABA lige pre 5 godina, kada je Vršac napravio iznenađenje i izbacio Metalac iz Valjeva. Sada su među “autsajderima” beogradski Dinamik i Radnički, čačanski Borac i Sloboda iz Užica.

Uglavnom tokom prvog dela Kupa “ispliva” neki tim i potpuno neočekivano stigne do završnog turnira. Ove godine je to Radnički sa Crvenog krsta, klub izuzetno bogate istorije, ali koji već godinama tavori u nižim rangovima takmičenja.

Ove sezone je u Drugoj ligi, ali ni tu ne zauzima sam vrh tabele. Višestruki šampion Jugoslavije, klub u kome su nastupale legende srpske košarke poput Dušana Dude Ivkovića i Ranka Žeravice, izgleda da više ne veruje u čuda. “Romantičari sa Krsta” su rekli da su rezervisali samo jedno noćenje u Nišu.

U drugom meču prvog dana Kupa sastaće se Mega i Sloboda. I za timom iz Užica je lepa priča, pošto je, nakon četiri godine u Drugoj ligi, uspeo da se vrati u KLS prošle sezone. Već u prvoj povratničkoj sezoni dokopao se Superlige, a ove deli prvu poziciju sa čačanskim Borcem.

Užičani su optimističniji od “kolega” iz prvog četvrtfinala, pa su pred put za Niš poručili “Kup je naš”.

FMP-u će protivnik biti gradski rival Dinamik, jedan od najmlađih beogradskih košarkaških klubova nalazi, koji se pak nalazi u vrhu od kada ga je proslavljeni trener Miroslav Muta Nikolić odveo u KLS 2016. godine.

Klub iz Starog grada u Košarkaškoj ligi zauzima 3. poziciju, dok mu u ABA 2 ligi ne ide tako sjajno, pošto je u donjem delu tabele.

Na supotnom kraju tabele ABA 2 lige je čačanski Borac - sa učinkom od 17 trijumfa i dva poraza potpuno su dominantni u ovom takmičenju, čvrsto drže lidersku poziciju i po svoj prilici naredne sezone će u najjači regionalni šampionat. Kup Koraća Ilija Đoković Enis Ima li mesta iznenađenjima?; foto: Vanja Keser

Klub u kome su ponikli košarkaši poptu Miloša Teodosića i Miroslava Raduljice trenutno je na deobi prve pozicije i u KLS-u. Čačani će biti jedan od aktera poslednjeg četvrtfinalnog duela u “Čairu”, pošto će u petak od 19:30 zaigrati protiv Partizana.

Kompletan raspored Kupa Radivoja Koraća

Četvrtak, 13. februar (četvrtfinala)

17:00 Crvena zvezda - BKK Radnički 

19:30 Mega - Sloboda Užice

Petak, 14. februar (četvrtfinala)

17:00 FMP - Dinamik

19:30 Partizan - Borac Čačak

Subota, 15. februar (polufinala)

17:00 Crvena zvezda/BKK Radnički - Mega/Sloboda

21:00 FMP/Dinamik - Partizan/Borac

Nedelja, 16. februar

21:00 Finale

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: